Може ли някой да построи "Белене", или Бойко прави пореден блъф, за продължи да ни е овчар?

 
Още с първото изречение искам да успокоя всички атлантици и психо-десни - "Белене" няма да се строи. Няма да има такъв проект, не се тревожете, не се паникьосвайте излишно.
Защо това е така?
Аз лично съм привърженик на атомната енергия. Считам, че съм и един от искрените русофили в България. Не от тия дето го правят за рубли. От искрените, глупавите - тия дето вярват в Русия.
Но въпреки това, на референдума гласувах "Против" доизграждането на "Белене". Гласувах така, защото това е фактически неизпълним проект за страна с нашето БВП. И поддържането на подобни илюзии служи единствено за прахосване на средства. Няма как една държава да построи каквото и да било, на стойност една четвърт от нейния БВП. Помислете - това е все едно САЩ да започнат проект за нещо, на стойност 5 трилиона долара! Има ли такъв проект? За каквото и да било?
Няма,  и няма и да видите нищо такова никъде в развития свят.
Разбира се, референдумът реши друго, и аз лично поддържам то да се изпълни. Народът следва да носи отговорност за решенията си - само така ще се научи да е по-отговорен при самото гласуване, и да мисли повече. Т.е. това да се рестартира "Белене" е правилно от политическа гледна точка, макар че цена на поуката ще е огромна.
Но въпреки това, убеден съм, че няма да стане.
Защото чисто и просто НЯМА ПАРИ ЗА ТОВА.
И ще бъда още по-конкретен - няма не само държавни пари за това. Няма и частни.
На света няма нито една атомна централа, която да е напълно частна. Или са държавни, или са поети значителни гаранции от страна на държавата.
И двете опции у нас са неприложими. Държавата няма 10 милиарда евро, необходими за завършване на проекта.
Но по-важното е, че няма и частни инвеститори, които биха го направили. Това е сериозна сума, и всъщност ако погледнете изобщо подобни по размер проекти (неядрени), ще видите колко сложни са, за какви гаранции става дума, какви съгласувания, умувания и пр.
АЕЦ представлява една огромна и МНОГО БАВНА инвестиция. Т.е. години наред трябва само да се наливат пари и върху тях тръгват лихви, и едва след 8 или 10 години най-рано ще започне някаква възвращаемост.
А проектът евентуално ще стане печеливш едва след 20-25 години - когато се изплатят началните разходи и един вид "започнем да вадим чист кеш, без повече заеми"...
Такива дългосрочни проекти в капитализма никой не прави. Освен държавата.
Идеята, че някакви китайски инвеститори, или РосАтом ще дойдат тук да ни построят централата, са абсурдни. Те противоречат на елементарна икономическа логика, и допускат съществуването на инвеститори-идиоти.
Задайте си елементарния въпрос, защо някой изведнъж ще реши да строи АЕЦ в България? Ако е изгодно, защо не го направи в САЩ? Или в Турция? Или в Унгария? Нима Орбан ще ги върне? А Унгария е на "един хвърлей" от немския пазар.
Никой не строи АЕЦ, просто защото това не е "бизнес проект". АЕЦ винаги е политически проект, който при успешно осъществяване, може и да донесе печалба. Това се отнася дори за митичната АЕЦ в Турция, която привидно се строи от Русия. Всъщност е един от фараонските проекти на Ердоган, който като всеки диктатор, започва да издига монументи. Турция си плаща, а договорът е направен да изглежда, че Русия плаща. За да се окичи Ердоган с фанфари.
Защо "китайският инвеститор" да идва да строи Белене?
На кого ще продава електричеството?
България е с намаляващо население, а населението е основен консуматор. Страната ни е деиндустриализирана. След 10 години ще сме под 6 милиона.
Подобни са тенденциите и в Румъния и Сърбия. А Румъния има своя действаща вече АЕЦ.
Т.е. митичният "китайски инвеститор" трябва да е пълен глупак, за да реши изведнъж да строи атомна централа в България.
Възможно ли е това да стане, ако държавата му даде гаранции?
Възможно е. Но само теоретично. И много рисково. А китайците не са глупаци.
Дори България да даде гаранции за изкупуване на енергията, то Китай не е сигурен, че това ще се изпълни. Гаранциите следва да са такива, че де факто да изплатят над 10 милиарда евро обратно. Т.е. това ще е абсолютен терор над гражданите.
Дали те ще го допуснат? И дали няма да се смени правителството и то да се отметне.
Трябва да е ясно, че подобни огромни гаранции зависят от правителството. Те не могат да се решат с международен арбитраж. Просто държавата ни няма достатъчно активи в чужбина, които да се секвестират за изпълнение на решение. На България можеш да и вземеш 50 милиона евро по някой малък арбитраж. Имаме сгради на посолства, депозити в чужбина, ценни книжа и пр. Но от къде ще намериш 10 милиарда?
Т.е. за да се изпълни една такава "гаранция", трябва да има достатъчно стабилен режим. Демокрацията не предполага стабилен режим, утре може психо-десните да влязат в правителството и... край на гаранциите. Реално дори тоталитарен режим не може да даде твърда гаранция, защото и диктаторите падат.
Фактически, гаранция може да даде само държава с вековни традиции в правото - тип "английско право", в която законите и договорите се спазват. И още по-важно - в която не би се получила висока социална цена, така че да се стигне до вълнения. Едно е в Англия да вдигнеш цената на тока с 1 пени, а друго е в България да я вдигнеш с 20 ст.
Съвсем отделен е въпросът може ли днес изобщо да се издаде такава гаранция. При горчивата чорба, която сърбаме на американски централи, зелени енергии, ЕРП-та и всякакви подобни мошеници. И точно сега някой да тръгне да дава гаранция...
Теоретично е възможна и тайна гаранция. Но точно за "Белене" всичко ще се гледа под микроскоп, а опозицията на проекта ще раздуха и най-малкото съмнение. Освен това, тайната гаранция не е много устойчива - когато се разбере, че я има (подобно на част от гаранциите за американските централи) започва натиск за отмяна, и той понякога успява.
Т.е. накратко казано, китайският инвеститор ще е наясно, че ще трябва да строи частна АЕЦ, без фактическа гаранция за изкупуване. Той ще поеме сам риска, а след 10 години ще има 2000 мегавата на пазар, на който вече има достатъчно мощности.
Ако вие сте "китайски инвеститор", ще го направите ли?
Очевидно не.
Какво се случва тогава?
Случва се същото като при Гинка и менюто от чуждите вериги, с което щяхме да храним евро-чиновниците. Какво обединява двете?
Обединява ги това, че Бойко пуска в точния момент точната лъжа. За Гинка пусна лъжата, че държавата ще национализира ЧЕЗ. И успокои ситуацията, спаси правителството. После напрежението мина, и се отметна. Без никакво наказание.
Същото стана и със скандала с двойните стандарти на храните. Излезе Бойко и заплаши, че ще храни евро-лидери с продукти от търговските вериги. Сега дойдоха лидерите, и им сервира луксозно меню със скъпи еко-храни, каквито българинът никога не е сънувал...
Е, същото е и сега. Властта доста се клати. Бойко постоянно се чуди какво да измисли, за да остане.
И новата лъжа, новият блъф на Бойко е този - ще строим "Белене", има "китайски инвеститор".
Сега ще започнат едни дискусии, едни емоционални изказвания, ще се играе по мечтите на народа да сме велика нация. Бойко ще отново герой. И отново фалшив.
Никакво "Белене" няма да се случи, всъщност дори екосистемата от консултанти, които се готвят да усвояват пари по "подготовката", дори те нищо няма да получат. Нищо няма да се прави.
Единственото, което ще се случи, е че Бойко ще поостане още известно време. Овчарят спаси гегата си.
Най-вероятно това няма да е още за дълго. Защото колкото по-бомбастични схеми за спасение започнат да се появяват, толкова един режим е повече към края си...
Не изключвам още преди края на тази година да обещаем нов космонавт или разработка на български самолет...
Не се шегувам. Загиващите клоун-диктатори правят и по-невероятни неща...

Добри Божилов
16.05.2018

Няма коментари:

Публикуване на коментар