Приятели, не купувайте книгите, с автор "Добри Божилов", пускани от издателство "Лексикон". Те се преиздават от автора, при това в ПЪЛНА версия, а не съкратени, и можете да ги поръчате от тук... Това е единственият начин да подпомогнете автора, и се отнася не само до мен, а до всички автори. Издателствата са посредник, който ограбва труда ни. От книга на стойност 20 лв., авторът получава 0,50 лв. По-добре четете в "Читанка", отколкото да давате 19,50 лв. за всеки друг, но не и за автора. Не вярвайте на клетви на издателства, че подпомагали литературата. Те издевателстват над нея, готови са да дадат реки от пари по адвокати, за да тормозят авторите, но не и да дадат същите пари на самите автори. Затова - поддържайте пряка връзка с писателя, купувайте само ДИРЕКТНО от него...

Китай постигна това, за което Англия воюваше - направи САЩ своя колония за зърно и суровини...

 
Ако бащите-основатели на САЩ видят "търговската сделка" с Китай, биха предпочели изобщо да не създават САЩ. Защото след 200 години усилия, тази страна се връща в самото си начало и изпълнява онова... за което британците водиха няколко войни с непокорната си колония.
Сделката на Тръмп, според която Китай ще купува повече селскостопанска продукция и енергийни ресурси, за да "балансира търговията", това е точно онова, което Великобритания със столетия налага на своите колонии, а накрая и с много кръв отстъпва в САЩ.
Идеята на метрополията е проста - промишлени стоки ще се произвеждат при нея, и ще се изнасят за колониите. А те ще бъдат насърчавани да се занимават със селско стопанство и ресурси. Т.е. метрополията държи продуктите с голяма добавена стойност и ще ги продава с огромни печалби на колониите, които произвеждат продукт с ниска добавена стойност.
Тази пропаганда е в основата на теориите за "свободната търговия" на Адам Смит, които прогласяват, че не трябва да има никакви регулации и мита, и всичко да се решава от пазара. Естествено, това става когато Великобритания  е постигнала огромно превъзходство и при свободен пазар, го завзема и унищожава конкуренцията.
Лобирането на Великобритания в САЩ за свободна търговия продължава дори след като САЩ вече са се освободили. Внушава им се, че "имат много земя и естествени природни богатства", които ги правят конкурентни в земеделието. "Ще ви доставяме всички нужни промишлени стоки, и ще ви изкупуваме зърното. Ще сте на по-голяма печалба, отколкото ако започнете да развивате своя индустрия". Това е логиката на британците и известно време тя работи.
След това САЩ се усещат, че по този начин по нищо не се различават от колония, ако и да се водят независими. И започват усилено индустриално развитие, движено основно от мита и такси върху чуждия внос. През 1900 година, САЩ са първа икономическа сила в света, изпреварващи Великобритания с 25% по БВП.
В момента случващото се е абсолютно същото, но на мястото на Великобритания е... Китай.
Той е превзел индустриалното производство и високите технологии, и изнася за САЩ лаптопи и телевизори. В момента има огромно негативно търговско салдо за САЩ.
Тръмп правилно се опита да промени това като тръгна по стъпките на "бащите-основатели". Т.е. мита и такси, за да се върне производството в САЩ.
Китай започна преговори, и... спечели. Салдото ще бъде намалено (вероятно само временно - докато Тръмп е на власт), но как ще стане това?
Чрез износ на селскостопанска продукция и енергийни ресурси...
Фундаменталният проблем, че високите технологии и индустрията са в Китай, не се променя.
Великобритания води войни, за да запази този си статут. Китайците го направиха без да пукне и една пушка...
САЩ все още имат няколко лоста, с които могат да се борят. Най-най-високите технологии  - основно компютърните процесори, са все още техни. Тръмп показа как може да се разправи с огромна китайска корпорация (ZTE) като им спре чиповете. Същото може да направи и с лаптопите и с другите компании. И да ги застави да преместят заводите си на американска територия.
Това е голяма заплаха и наистина би ударила Китай тежко.
Но нищо такова не се случи.
Друг лост на САЩ са изключителните потребителски навици на американците, които ги превръщат в най-големия пазар в света. Който държи пазара, контролира производството. На базата на него, Тръмп все още може да постигне всичко.
Китай усети това, и веднага измисли някакъв "сладък подкуп", с който да замаже положението. На тях им е ясно, че Тръмп ще е на власт още 2, или максимум - 6 години. Ще го изтърпят. После ще дойде някой като Клинтън-Обама, и ще възстанови величието на "свободната търговия".
Тръмп би могъл да зададе линия, която да се следва с десетилетия. Така както бащата-основател Александър Хамилтън очертава линията за целия 19 век. И превръща САЩ в икономическо чудовище.
Подкупен с обещание да намалят дефицита с техни действия, Тръмп изпуска фундаменталната промяна. Китай ще нареди на корпорациите си - подчинени на Партията, да купуват от САЩ, и Тръмп ще се похвали, че е намалил дефицита.
НО НЯМА ДА Е ПРЕМАХНАЛ ПРИЧИНИТЕ ЗА ДЕФИЦИТА. ТОВА ЩЕ Е "МИЛОСТИНЯ" НА КИТАЙ, А НЕ ИЗЛЕКУВАНЕ НА БОЛЕСТТА.
Но дори хипотетично дефицитът да се премахне дългосрочно, то начинът, по който това става, е заробващ. Ако в тон пшеница имаш 10% печалба, по цялата верига, то в един лаптоп имаш стотици проценти печалба (по цялата верига). 1 лаптоп струва около 2 тона пшеница. Търговията ще е балансирана, но Китай ще получава много повече продукция в замяна на своята!
Това е смисълът на концепцията "метрополия-колония". Англия е изнасяла дрехи, а е внасяла вълна и памук. Дори търговията да е балансирана, Англия обира печалбите под формата на гигантско количество блага.
В момента в Африка има супер бедни страни, които имат балансирана търговия с богатите държави. Но това не ги прави богати. Просто, защото за да балансират, те изнасят твърде много от своята продукция за твърде малко от чуждата.
Мирът в "търговската война" определено не е успех на САЩ, но политически е добро пропагандно клише за американските политици...

Добри Божилов
23.05.2018

Няма коментари:

Публикуване на коментар