Приятели, не купувайте книгите, с автор "Добри Божилов", пускани от издателство "Лексикон". Те се преиздават от автора, при това в ПЪЛНА версия, а не съкратени, и можете да ги поръчате от тук... Това е единственият начин да подпомогнете автора, и се отнася не само до мен, а до всички автори. Издателствата са посредник, който ограбва труда ни. От книга на стойност 20 лв., авторът получава 0,50 лв. По-добре четете в "Читанка", отколкото да давате 19,50 лв. за всеки друг, но не и за автора. Не вярвайте на клетви на издателства, че подпомагали литературата. Те издевателстват над нея, готови са да дадат реки от пари по адвокати, за да тормозят авторите, но не и да дадат същите пари на самите автори. Затова - поддържайте пряка връзка с писателя, купувайте само ДИРЕКТНО от него...

Наду ли се отново американският "балон" - Apple струва $1 трилион, а от години няма нови продукти, 2/3 от старите са на загуба

Американската икономика очевидно наду нов огромен балон, с помощта на напечанати пари от ФЕД.
Макар да не се ограничава само до Apple, тази компания е символ на този псевдо "успех", след като се превърна в първата в историята, с пазарна капитализация от над 1 трилион долара.
Това обаче е пълен абсурд, защото след смъртта на Стив Джобс, Apple практически не предлага нищо ново на пазара. Непрекъснато има някакви "очаквания", вариращи от телевизори, та дори до електромобили Apple. Но нищо такова не се случи.
Нещо повече - тя губи позиции дори в старите сегменти, където Джобс ги качи на вълната на печалбите.
Например при персоналните компютри - основно лаптопи, Apple вече е "пълна скръб". Изобщо няма какво да предложи, освен убийствено високите си цени. Компютрите и са значително по-слаби от конкуренцията.
По подобен начин се развиват събитията и при таблетите.
В момента единственият останал силен продукт, са мобилните телефони. Но забележете - компанията няма палитра от телефони, а има един единствен телефон. Това и е целият бизнес - оборот с iPhone.
Т.е. имаме типична корпорация, която доизсмуква старата инерция, зададена от Джобс. Не предлага нищо ново, не се развива, няма идеи, няма проекти...
И това "нещо" да се превърне в най-скъпата компания в историята?
Очевиден "балон".
С лесните напечатани пари на ФЕД, американската икономика може да изглежда много процъфтяваща. Печаташ, а всеки е длъжен да ти приема доларите. Така можеш да измисляш компании за трилиони, да храниш Елън Мъск с държавни субсидии, да раздуваш дългове колкото си искаш (защото винаги можеш да напечаташ доларите за изплащането им).
Всичко това ще продължава, докато светът приема тези хартийки и по този начин излива собственото си богатство и ресурси в Америка. Която почти нищо вече не произвежда.
Всеки балон гърми. А как ще гръмне балон, в който една единствена компания струва 1 трилион, вероятно е трудно дори да си представим...

Добри Божилов
05.08.2018

Няма коментари:

Публикуване на коментар