Приятели, не купувайте книгите, с автор "Добри Божилов", пускани от издателство "Лексикон". Те се преиздават от автора, при това в ПЪЛНА версия, а не съкратени, и можете да ги поръчате от тук... Това е единственият начин да подпомогнете автора, и се отнася не само до мен, а до всички автори. Издателствата са посредник, който ограбва труда ни. От книга на стойност 20 лв., авторът получава 0,50 лв. По-добре четете в "Читанка", отколкото да давате 19,50 лв. за всеки друг, но не и за автора. Не вярвайте на клетви на издателства, че подпомагали литературата. Те издевателстват над нея, готови са да дадат реки от пари по адвокати, за да тормозят авторите, но не и да дадат същите пари на самите автори. Затова - поддържайте пряка връзка с писателя, купувайте само ДИРЕКТНО от него...

Какво ще стане, ако премахнем ЕС, и нищо не го замести (както е тръгнало)...

Въпросът в заглавието е доста важен, защото с 99,99% вероятност, точно това ще се случи. ЕС върви по пътя на собственото си разпускане, но абсолютно никой не мисли и не знае какво ще правим после.
Причината за случващото се е преди всичко глупост, както и пълното неразбиране на приоритетите на една империя. Да, ЕС е империя, не може да бъде нищо друго. И трябва да се подчинява на правилата и. Държава на много народи с донякъде общи ценности, но най-вече - правещи компромиси, в името на някакви други общи изгоди.
ЕС е точно обратното. Държава не само на много народи, но и на много други квази-народни субекти, като общи ценности почти няма, и никой не прави компромиси.
Искам да кажа, че империята се занимава с откровени глупости.
Абсолютно например, няма никакъв смисъл, ЕС да се ползва за прокарване на интересите на хомосексуалните и на различните видове извращения. Нещо повече - държавите не следва да се занимават с това. Но те го правят.
По същия начин стоят обстоятелствата и при мулти-религиите. Европа абсолютно няма нужда да приравнява всякакви алтернативни религии на християнството, което се изповядва от над 90% от населението и. В момента основен проблем е радикалният ислям, но обективно погледнато, нищо не пречи подобно нещо да се случи с друга религия. И защо? Защо едноцифрен процент от населението следва да отравя живота на над 90%?
Исторически, империите са се стремели точно към обратното - да наложат една доминираща религия, и дори да я превърнат в опора на държавната власт.
ЕС се занимава и с псевдо-екологични проблеми, което също е безсмислица. Дори преди ЕС, страните вътрешно имаха закони за чиста природа, за намаляване на замърсяването и пр. ЕС дойде и разруши значителни части от икономиката, чрез неясна мотивация за "глобално затопляне", както и за други абсолютно научно недоказани заплахи. Но по-важното е, че дори да съществува тази заплаха, то пренасянето на парниковите газове от Европа в Китай, абсолютно нищо не променя. Пак се "затопля" планетата. Защо тогава съсипахме индустрията си, заради "зелените"?
Има и много други подобни явления, които илюстрират глупостта, с която се гради поредната европейска империя.
Всичко това логично ще доведе до дезинтеграция.
"Брекзит" е само първата стъпка. Орбан е една малка стъпчица. Следващата голяма стъпка ще са изборите за Европейски парламент, когато в него масово ще нахлуят националистически, евроскептични и откровено фашистки партии. Изборният резултат ще доведе и то неконсенсусна Европейска комисия, съставена или от националисти, или от формално други, но реално притиснати да изпълняват националистически програми (подобно на новия канцлер на Австрия). Комисията е пряка функция от изборите за Европарламент.
И именно тук стигаме до основния въпрос.
Какво може да постигне едно надмощие на национализма, в рамките на империя? Националистите казват "България преди всичко", "Унгария преди всичко", "Франция преди всичко". Т.е.  всички те ще започнат да воюват за интересите на страните си, за сметка на интересите на общността. Т.е. ще ерозират империята.
Очевидно в интерес на Франция е ЕС да не и налага български шофьори да работят на пазара и. В интерес на България е да отвори евтините блокове 3 и 4 на "Козлодуй" и да издъмпи пазара на френската АЕЦ в Румъния. В интерес на Германия е да спре да налива десетки милиарди евра в бюджета на ЕС всяка година. Което пък ще остави Бойко и Орбан без пари за магистрали. В интерес на западните държави е да привличат само образованите, а да спрат циганите. В момента и едните и другите емигрират. Но представете си да започнат да издават визи само на квалифицираните. Тук ще заприличаме все повече на гето.
Националистическата кауза изначално предполага, че твоята нация е ощетена и трябва да се направи "промяна". Т.е. да се случи нещо, в ущърб на друга нация.
Когато всички нации започнат така, до какво се стига?
Точно това ще стане, когато ЕС фактически се разруши. Той може формално да остане, но националистите вътре в институциите му, ще ги блокират. Тези институции могат да работят, само ако хората вътре служат на обща цел и полагат усилия в една посока. Ако всеки дърпа към себе си, институциите ще блокират. Т.е. ЕС де факто няма да работи (дори да остане "на хартия").
Какво правим тогава? Каква Европа ще имаме, без ЕС, и без да сме готови с нищо друго?
Дори гледащите на Изток трябва да си дадат сметка, че там също няма решение. Евразийският съюз е просто зона за условна свободна търговия, при това не е завършен и не работи добре. Има търкания вътре в него. Той не е завършен проект, той е едва начеващ проект. Дори някой да влезе в него, няма да получи нищо друго, освен свободен достъп до руските пазари. Които като размер общо са около 5 пъти по-малки от пазара на ЕС. И отдавна там всичко е заето, вкл. не само от европейци, а и от руски фирми, та и от китайци.
Какво правим например на Балканите, без ЕС, и без сериозна алтернатива - тип СИВ (например)...
Ще започне едно масово дърпане на чергата към себе си по всеки най-малък проблем. Ще се въведат мита и такси, от които ще страдат основно съседите. Ще се повишат цените за минаване на чужди автомобили и камиони (защото са лесно средство за пълнене на бюджета). Ще се вдигнат цените на пристанищата. България ще загуби икономическия излаз на Бяло море, който има в момента (по линия на единния пазар и отворените гръцки пристанища). Ще възникне напрежение, което ще извади отново на преден план необходимостта да си върнем територии от Гърция. Не е ясно дали това ще стане, но ще има напрежение, още повече, че националистите ще доминират във властта.
Македония ще пламне отново, защото при разкол на ЕС, въпросът с Велика Албания ще стане жизнено важен за албанците. Босна отново ще се разпадне, защото Сърбия ще трябва да прибере Република Сръбска, а хърватите ще поискат своето население там. Сърбите ще опитат да си върнат поне част от Косово.
Нова война на Балканите (дори да не стане в България, със сигурност ще изригне в Западните Балкани) ще ги срине икономически.
Оставени без закрилата на Брюксел, най-вероятно, поне ние - България, ще трябва да платим някакъв дан в полза на османистките амбиции на Ердоган. Толкова слаби, няма да пропусне да прилапа някоя територия.
Сходен хаос ще настъпи навсякъде из Европа. Между Румъния и Унгария има исторически проблем с унгарското малцинство в Северна Румъния. Може да избухне война или поне да има нараснало напрежение.
Но всичко това бледнее, сравнено със съдбата например на Полша. Ако остане без ЕС, пред Германия изниква същия проблем като при Хитлер - липса на жизнено пространство и на пазари за индустрията и. Полша е една обречена да бъде слаба държавица, между два гиганта. Твърде вероятно е отново германо-руските отношения да стигнат до подялбата и.
Най-вероятно без подялба, Русия ще си върне Прибалтика.
Доста сериозни трусове ще се случат и на финансовите пазари. Всяка държава ще си върне своя валута, но е ясно, че силна ще бъде основно валутата на Германия. Всеки ще има нужда от марки, за да е стабилен, но марки се получават с износ в Германия. А там няма какво да се изнася достатъчно, тя реално е нетен износител.
Така без обезпечение, масовите локални валути ще девалвират и ще се клатят. Точно това се случваше преди Еврото. Можете да видите нестабилността на италианската лира, испанската песета, гръцката драхма, та дори... френския франк. Валутните флуктуации ще създадат и икономически проблеми, и социално напрежение.
И като "капак" на всичко това, разединена Европа ще стане лесна плячка за външна намеса, защото Велики сили като САЩ и Русия ще могат да заиграват с всяка страна по отделно и да настройват едни срещу други. И това ще е в тяхна полза, а не в наша. Т.е. към буламача от вътрешни противоречия ще се добави и "данъка" за външни намеси, които ще станат далеч по-големи, защото ще сме по-слаби (всеки по отделно).
Разбира се, ще има и нещо позитивно. Още в началото на разпада, ще се реши проблемът с мигрантите. Без Брюксел, и без баба Меркел да ги пази, всяка една държава ще може да ги изгони, или да ги натика в концлагери. Т.е. арабският квартал в София изчезва, няма да има негри и всякакви чужденци по улиците ни. Ще останат само добрите стари цигани (ако не се възползваме от ситуацията и не натикаме и тях в лагери). Това ще е позитивен ефект за "бяла християнска" България (и Европа) и силно негативен за самите мигранти.
След като обаче се изчерпи възторгът от този успех на българския "Виктор Орбан" (както и да се казва той), ще дойде всичко останало...
Европа е до такава степен вглъбена и фиксирана в ЕС, че изобщо няма план "Б".
А това ще я вкара в план "В", какъвто всъщност няма. В хаос.
И всичко това ще се случи. Още в следващите 20 години.
Алтернативата е самият ЕС да се върне в концепцията за нормална империя, да анулира гей-браковете и мулти-културализма, да наложи общи институции, в полза на класическите консервативни ценности, и да получи поддръжката на мнозинството народи за това. Т.е. да се създаде нормална мулти-национална държава (от типа на Русия) със силен център, но и базирана на приемани от всички ценности (а не налагани ценности на нищожни малцинства).
Ако тази алтернатива стане, тогава ЕС ще оцелее, и няма да мислим за другото.
Ако не стане, което е по-вероятно, гответе се за времена хиляди пъти по-интересни от настоящите...

Добри Божилов
23-09-2018

Няма коментари:

Публикуване на коментар