Приятели, не купувайте книгите, с автор "Добри Божилов", пускани от издателство "Лексикон". Те се преиздават от автора, при това в ПЪЛНА версия, а не съкратени, и можете да ги поръчате от тук... Това е единственият начин да подпомогнете автора, и се отнася не само до мен, а до всички автори. Издателствата са посредник, който ограбва труда ни. От книга на стойност 20 лв., авторът получава 0,50 лв. По-добре четете в "Читанка", отколкото да давате 19,50 лв. за всеки друг, но не и за автора. Не вярвайте на клетви на издателства, че подпомагали литературата. Те издевателстват над нея, готови са да дадат реки от пари по адвокати, за да тормозят авторите, но не и да дадат същите пари на самите автори. Затова - поддържайте пряка връзка с писателя, купувайте само ДИРЕКТНО от него...

На България и предстои пълен икономически колапс... Политиците раздуха цените, за да делят с монополите, но народът отказва да работи тук...

Не, аз не съм от ония професори, дето пишат по 10 страници, за да обяснят нещо просто.
Ще го кажа съвсем направо - предстои ни тотална криза, поради изчерпването на модела на "евтината работна ръка". А друг готов модел нямаме.
Какво е моделът "евтина работна ръка"? Това е да можем да предложим по-ниски цени на труда от в Западна Европа, и в резултат - да привлечем някакви инвестиции тук.
С оглед на факта, че цените са по-ниски, то и с тези по-ниски заплати, ние можем да живуркаме тук, и системата да върви.
Но...
Стигаме до Истината, нали знаете, след думата "Но" следва Истината.
Но цените у нас се раздуха. Те не само стигнаха европейските, но в много посоки ги и задминаха. При това говорим за стоки от първа необходимост като храни, дрехи, комунални услуги и пр.
Когато цените станат високи, то трябва и заплатите да станат.
Т.е. схемата "евтин труд" не работи.
Така все по-трудно става да се отвори тук фабрика, основана на евтиния труд. Просто като парите не стигат, хората не се хващат на работа, и емигрират.
А  фабрика на база на "скъп труд" няма защо да се отваря. Могат да си я направят и в Германия.
Тъй като пазарът ни е вече завладян, и нямаме своя национална икономика, то ние сме зависими основно от чуждите инвестиции и от откритите от чужди фирми, работни места.
При "скъп труд" такива няма да има.
Т.е. предстои ни стопански колапс.
И за него са виновни основно политиците. Които от алчност раздуха всички възможни цени, за да си делят печалбите с монополите, които ги събират. Точно това е причината. Няма друга причина да поскъпва всичко, при положение, че перото "работна заплата" не е мръднало.
Но то поскъпва, раздуват се печалбите, а монополите делят парите с политиците.
Само че така става безсмислено да се работи тук, и народът не работи. Отива в Германия.
И тъй като тук остават основно непроизводителните сили - пенсионери, малцинства, чиновници, подрастващи и пр., то това е рецепта за колапс. Работници няма, консуматори - има.
Резултатът - предстоящ крах и невиждана мизерия...
А готовност да изградим икономика със "скъп труд" нямаме. Тя предполага технологии, ефективности мениджмънт, доста надвишаващ настоящия.
Типичен пример е туризмът. Ние настроихме леглова база, а около нея инфраструктура - нула. Няма увеселения, няма атракциони, няма дори достатъчно казина!
Има само "легла".
Само с легла няма как да изкараш пари, че да платиш високи заплати на персонала. Така персонал няма, и хотелите са пред колапс. Туристи има, но няма кой да ги обслужва.
Ето това ще стане в цялата икономика съвсем скоро, ако някой не вземе мерки да озапти монополно-политическия рекет, да върне цените на ниските им нива, и да възстанови относителната изгода на "евтиния труд".
А "скъпият труд" - той се гради с десетилетия...

Добри Божилов
01.10.2018

Няма коментари:

Публикуване на коментар