Приятели, не купувайте книгите, с автор "Добри Божилов", пускани от издателство "Лексикон". Те се преиздават от автора, при това в ПЪЛНА версия, а не съкратени, и можете да ги поръчате от тук... Това е единственият начин да подпомогнете автора, и се отнася не само до мен, а до всички автори. Издателствата са посредник, който ограбва труда ни. От книга на стойност 20 лв., авторът получава 0,50 лв. По-добре четете в "Читанка", отколкото да давате 19,50 лв. за всеки друг, но не и за автора. Не вярвайте на клетви на издателства, че подпомагали литературата. Те издевателстват над нея, готови са да дадат реки от пари по адвокати, за да тормозят авторите, но не и да дадат същите пари на самите автори. Затова - поддържайте пряка връзка с писателя, купувайте само ДИРЕКТНО от него...

Патриотите преоткриха идеите на цензурата, провалила се хиляди пъти в историята...

"Този сайт принадлежи на Ангел Джамбазки" - представете си, че това пише на сайта, който четете.
Представете си и, че до въпросния надпис стои статия от типа "Кортежът на Бойко прегази двете овчици на 86-годишния дядо Петко"... Статията е лъжа.
Съответно - Бойко завежда дело срещу Ангел Джамбазки, след което щедро дарява спечелените пари на борбата за изхранване на сираците.
Този комичен сценарий е напълно възможен, ако се реализират идеите на самия Ангел Джамбазки, и на още няколко напълно неадекватни по темата депутати, които тръгнаха да "борят фалшивите новини".
Гениалната идея на Джамбазки е със законови промени всички сайтове да бъдат задължени да имат нещо като материално отговорно лице, което да е обявено на самите тях. Съответно - към него да се отправят съдебните искове.
А началото на тази статия ви посочва една от причините, защо идеята е глупост.
Кой ще спре в един сайт за фалшиви новини да се посочи и фалшиво име на собственика му? Или дори по-зле - да се посочи чуждо име, с цел от самата дейност на сайта, да се компрометира някой друг (напр. Джамбазки).
Ако на сайта няма подобен надпис, самият той ще се закрива...
Как?
Кой ще го закрива? Ако е държавен чиновник, подчинен на правителството, то това е цензура. Цензура е и ако се предвиди бутафорна съдебна процедура, от типа на тази при блокирането на сайтовете за хазарт. Където няма насрещна страна, няма прения, няма адвокати. Просто чиновник поисква и съдът блокира.
За да не е цензура, трябва да има нормално съдебно дело, където страните се сблъскват равнопоставено. Но подобна процедура е безсмислена, защото е бавна и изобщо не може да доведе до резултат навреме.
Но, от друга страна, въведе ли се цензура, дали тя наистина ще се занимава с откровени глупости като фалшивите новини? Или веднага ще удари неудобните и задаващите истински, и никак не фалшиви, въпроси.
Историческият опит сочи, че всяка цензура се бори с Истината, а не с лъжите. Т.е. ако Джамбазки прокара подобно нещо, резултатът ще е съвсем друг.
Всъщност, истината е, че подобна Цензура, реално може да удари единствено коректните сайтове. Това е втора обосновка, защо предлагащите го са напълно некомпетентни.
Как ще се спре сайт, който е в чужбина? И по-важното - дори да се спре, какво от това?
Например спираме сега КОМЕНТАРИ.ком, защото не изнася на Джамбазки, или на някой друг. Разбира се, този сайт си има име, но представете си, че нещо стане повреда, и картинката в главата не се зареди. И не се вижда изписаното на нея кой е авторът.
Веднага Цензурата се задейства, и съвсем законно, сайтът е спрян.
ОК.
Мислите, че сте затворили една уста и властта ви ще е спокойна да прави безобразията си, без никой да я критикува...
Грешите, леко...
Още на следващия ден се поява КОМЕНТАРИ-2.ком. Цялото съдържание се прехвърля там, страниците се пренасочват, а новите статии излизат отново там.
Трафикът буквално "за нула време" се прехвърля, и Джамбазки стои и гледа умно с една съдебна заповед в ръцете си...
Ядосва се, и веднага задвижва процедурата да закрие и новия сайт. После и третия, и четвъртия...
Но дори накрая на сайтаджията да му писне да играе на котка и мишка, дори тогава нищо не е решено.
Защото днес не сайтовете са основния разпространител на новини (всякакви, вкл. фалшиви).
Основният разпространител са социалните мрежи. Те имат и прото-версия, която още съществува - различни дискусионни форуми, някои от които имат доста и стабилна аудитория.
Дори и без сайт, ако някой пусне във Фейсбук новината, че Бойко е прегазил овчиците на дедото, това е достатъчно, за да стане истерия. Хората четат, споделят, а мнозина дори копират, без да посочват първо-автора. Така не може да се разбере и от къде е тръгнало всичко.
Напълно без сайт, слухът е налице, а Джамбазки, или шефът му Каракачанов, влизат в обяснителен режим.
Сходна по скудоумие е и идеята всички медии да се обединят под задължителен домейн. И той да се наблюдава от СЕМ.
ОК.
Какво ми пречи от сайт, който не е в този домейн, да пусна фалшива новина?
На читателите им е "през ХХХ работа" какъв точно е домейнът на сайта. Те се интересуват от заглавието на публикацията (най-вече) и от съдържанието. Така СЕМ ще си наблюдава домейна, а царството на фалшивите новини ще се случи извън него.
Всъщност, кой идиот изобщо ще купи домейн, поставен законодателно под постоянно наблюдение от властта? Това е рецепта как да провалиш който и за било домейн...
С пълно право шефката на СЕМ София Владимирова категорично отказа да се включи в налудничавите идеи на неколцина обединени патриоти, организирали кръглата маса, на която лансираха замислите си.
Простата истина е, че за пореден път в световната история, някакви управляващи търсят проблемите извън себе си, и в това да се ограничи движението на информация.
Те си мислят, че ако хората не говорят, държавата ще се успокои.
Но да припомним - преди 1989 г. имаше тотален контрол върху медиите. Те НЕ съобщаваха нищо против властта. Но... имаше вицове, слухове, хората си говореха.
При това онази власт беше далеч по-почтена от настоящата и хората и вярваха далеч повече. Сега сме пълна пародия.
Начини да се разпространяват алтернативни мнения винаги е имало - позиви, разкази от уста на уста, самиздат, та дори ползването на чужди радиостанции.
Днес всичко това е заменено от социалната мрежа, до която няма как да се ограничи достъпът,  и в която всеки се превръща сам по себе си, в медия. Ако е атрактивен и говори Истината, бързо намира последователи и думата му се чува.
Всъщност, Ангеле, да те просветля за още нещо - сайтовете за фалшиви новини се пълнят от Фейсбук. Някой казал нещо, виждат го, че е интересно и го слагат и на сайтовете. Самата социална мрежа е основен източник на информация.
Т.е. като се преследват сайтовете, се преследва един вторичен разпространител.
Далеч преди да се появи Фейсбук, та дори още в ранния Интернет, още тогава, аз лично винаги съм казвал, че цензурата е наказание за цензора, а не за журналиста.
Мисля го, и вярвам в това и сега.
Цензурата е опит да се лекува следствието, а не причината.
А причината за истерията на народа и за огромния интерес към фалшивите новини, е пълният провал на управляващите. Народът ПРОСТО ИСКА ДА ЧУВА ТАКИВА НОВИНИ, защото вече е видял що за "стока" го ръководи, ядосан е, и му се иска управниците да са направили безобразията, които им приписват "фейковете".
А когато народът е докаран до това състояние, никаква цензура не може да реши проблемите. Решението е смяна на управляващите, като това в нашия случай значи и смяна на самия политически елит, защото опозицията също не буди много доверие.
Днес гледах една баба, дето искат да и убият кокошките, заради "птичи грип". Първото, което тя каза е, че "не вярва на никого". Това е причина да се съпротивлява. Тя не вярва на държавата.
И как ще вярва, като тази държава изкла хиляди телета в Странджа, а после френската лаборатория върна отрицателен резултат?
Но дори това не е основното.
Народът не вярва от много преди това. Защото как ще вярваш на премиер, който сутринта говори едно, а вечерта става обратното.
Нали Бойко обеща държавата да купи ЧЕЗ. Обеща, колкото да спечели време. После се отметна. И сега Гинка ще си купи ЧЕЗ.
Нали Патриотите преди изборите обещаваха, че няма да правят коалиция с ГЕРБ. И какво направиха...
Нали Валери Симеонов обеща 300 лв. минимална пенсия... И какво стана?
Нали Бойко беше обещал, че до 2020 г. ще имаме магистрала "Хемус"...
Сега обещанието се пренасрочва.
Как ще вярва народът като някакви нагли застрахователи най-безпардонно му вдигат "гражданската отговорност", при положение, че статистиките ясно сочат, че и сега са на огромна печалба.
Как ще вярва народът, като в сметката за ток има поле "задължения към обществото". Но това не са задължения към него, а към фотоволтаиците и  вятърните централи. Т.е. това са "задължения към мафията".
Реално погледнато, най-големите разпространители на фалшиви новини, са политиците. Почти всичко, което казват, се оказва фалшива новина по-късно...
Правителството и политиката като цяло, са изтъкани от недоверие. Абсолютно никой не им вярва. И няма да започне да им вярва, дори да изчезнат всички фалшиви новини.
Съответно - в тази посока е и решението. Властта трябва да започне да върши нещо най-сетне, и това нещо да е видимо полезно за народа. Трябва да удари монополите, да арестува някой олигарх и ефективно да го вкара в затвора. Трябва да вдигне доходите, да намали данъците. Трябва дори най-простото - да се справи с бездомните кучета.
Когато това стане, и фалшивите новини ще се сринат. В страни с ясно лидерство, което върши работа, фейковете са слаби. Например в Унгария и Русия.
Фейковете са силни там, където властта се е провалила. Те се създават от народа, който иска властта да е компрометирана и унизена, за да може да падне по-бързо.
Този сайт НЕ принадлежи на Ангел Джамбазки.
Ако някой ще ме съди за тази статия, името ми е ясно показано...

Добри Божилов
08.11.2018