Приятели, не купувайте книгите, с автор "Добри Божилов", пускани от издателство "Лексикон". Те се преиздават от автора, при това в ПЪЛНА версия, а не съкратени, и можете да ги поръчате от тук... Това е единственият начин да подпомогнете автора, и се отнася не само до мен, а до всички автори. Издателствата са посредник, който ограбва труда ни. От книга на стойност 20 лв., авторът получава 0,50 лв. По-добре четете в "Читанка", отколкото да давате 19,50 лв. за всеки друг, но не и за автора. Не вярвайте на клетви на издателства, че подпомагали литературата. Те издевателстват над нея, готови са да дадат реки от пари по адвокати, за да тормозят авторите, но не и да дадат същите пари на самите автори. Затова - поддържайте пряка връзка с писателя, купувайте само ДИРЕКТНО от него...

Може ли една електронна каска да направи от 45 годишен пенсионер, "нов самолет"...


По какво се различава съвременният F-16 от първия, произведен точно преди 45 години (тази година е юбилеят)?
По обективни бойни характеристики - по нищо.
Аеородинамиката и формата му е една и съща. Т.е. маневреност, максимална скорост, дължина на пистата, товароподемност (боен товар) е едно и също.
Двигателят е модернизиран, но в основата си е същият. То и не може драстично да се променя двигателят, защото е свързан с аеродинамиката. Не можеш да сложиш много по-мощен, или по-слаб агрегат на същия корпус - няма да лети, ще прегрява и пр.
Същата е и основната характеристика - двигателят е само един. Това е изначално по-слаб самолет от онези с 2 двигателя (напр. МИГ-29 или СУ-27).
На база на всички тези характеристики, F16 се счита за остаряла технология и се пенсионира. Това не означава "нарязва". На Запад не режат никакво оръжие, просто го оставят консервирано в склад, в готовност "за всеки случай", ако избухне война. На нея и старото оръжие е оръжие.
F-16 има 2 нови характеристики - радар и електронна каска.
Радарите на самолетите непрекъснато се усъвършенстват, променят се и тези на МИГ-29. Това не е толкова скъпа и фундаментална промяна.
А електронната каска... Тя е една играчка. Улеснява работата на пилота, но не решително.
Тя е по-скоро маркетингов трик - сложили нов дисплей, написали софтуер, и давай.
Същата работа може да се върши и със стандартните уреди. Реално каската дублира уредите.
Е, може ли подобен самолет, само с такива леки подобрения, да се счита за "нов".
Всъщност, знаете ли какво е F16 - едно военно "тамагочи".
Как възникна тамагочито - японска компания се оказа с голям брой дефектни, но частично работещи, чипове. И какво да прави - измисли нов продукт, който нарече "тамагочи". Продукт, който нищо не прави и се дължи само на пропагандата.
Пусна го на пазара, як маркетинг, и не само не загуби пари, но и спечели.
Ето това е измамният маркетингов капитализъм.
Същото правят и "Локхийд" с F16 - това е самолет-безсмислица, но му сложиха нов радар и нова каска, и го продават като фундаментално обновена машина.
И го купуват кои? Същите, които купуваха и тамагочитата - немислещи субекти и наивници...
И ние, с Бат Бойко начело...

Добри Божилов
22-01-2019

Няма коментари:

Публикуване на коментар