Приятели, не купувайте книгите, с автор "Добри Божилов", пускани от издателство "Лексикон". Те се преиздават от автора, при това в ПЪЛНА версия, а не съкратени, и можете да ги поръчате от тук... Това е единственият начин да подпомогнете автора, и се отнася не само до мен, а до всички автори. Издателствата са посредник, който ограбва труда ни. От книга на стойност 20 лв., авторът получава 0,50 лв. По-добре четете в "Читанка", отколкото да давате 19,50 лв. за всеки друг, но не и за автора. Не вярвайте на клетви на издателства, че подпомагали литературата. Те издевателстват над нея, готови са да дадат реки от пари по адвокати, за да тормозят авторите, но не и да дадат същите пари на самите автори. Затова - поддържайте пряка връзка с писателя, купувайте само ДИРЕКТНО от него...

Направете всяка партия да си определя сама "преференцията"... Ако иска да даде право на избирателите си да пренареждат, нека го направи...


Народът гласува на референдум за изцяло мажоритарна система.
Тя не само не беше въведена, но беше премахната и частичната мажоритарност, наречена "преференция".
При това, тези които следим политиката, преференцията присъства в програмата на ГЕРБ още преди да дойдат на власт в първия си мандат.
Цветанов се кълнеше, че това е идеалният и най-демократичен метод за избиране.
Сега тя се премахва, основно под натиск на ДПС. Защото почти монополизирала циганския вот, тази партия има нужда от по-проста система за гласуване. Избирателите на ДПС отдавна не са основно турци, които все пак бяха грамотни.
Турците емигрираха и те - като българите.
За ДПС гласуват основно цигани, а те дори трудно четат.
Затова и преференцията обърква резултатите, и дори в тази партия се получиха изненади с уредили се за сладки постове, чрез нея.
За ГЕРБ очевидно подкрепата на ДПС е по-важна от подкрепата на някои от Патриотите, въпреки че официалната коалиция е друга. И клекнаха.
Но спорът е абсурден. Защо просто не разрешат всяка партия сама да определя преференциалния си праг? Колкото иска процента, толкова да е. Ако една партия иска да даде на избирателите си право да и пренареждат листата, няма никакъв проблем.
ДПС като не иска, там няма да има изобщо преференция.
Психо-десните като толкова много искат, може и прагът да падне на 1 глас. Ако някой има 1 преференция, а друг има 0, то листата се размества.
Гласовете и без това се броят, вписват се преференциите. После всичко е въпрос на елементарен софтуер.
Няма никаква пречка за различни партии да има различни преференции.
Нито ще вземат депутат на друга партия, нито ще объркат циганите на Доган...
Всички биха били доволни, а по това кой снижи повече прага, ще се види кой наистина е най-близо до мажоритарния вот, и до истинското мнение на народа...

Добри Божилов
15-02-2019
komentari.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар