Приятели, не купувайте книгите, с автор "Добри Божилов", пускани от издателство "Лексикон". Те се преиздават от автора, при това в ПЪЛНА версия, а не съкратени, и можете да ги поръчате от тук... Това е единственият начин да подпомогнете автора, и се отнася не само до мен, а до всички автори. Издателствата са посредник, който ограбва труда ни. От книга на стойност 20 лв., авторът получава 0,50 лв. По-добре четете в "Читанка", отколкото да давате 19,50 лв. за всеки друг, но не и за автора. Не вярвайте на клетви на издателства, че подпомагали литературата. Те издевателстват над нея, готови са да дадат реки от пари по адвокати, за да тормозят авторите, но не и да дадат същите пари на самите автори. Затова - поддържайте пряка връзка с писателя, купувайте само ДИРЕКТНО от него...

Стига с тая идиотщина, наречена "почивка в Гърция", ядете от супермаркета, пържи ви жегата, ама сте "в Гърция"


Да ви кажа, аз ще почивам тази година в България. Не че не мислехме и за Гърция. Нали тълпата се е юрнала на там, и ние - като част от стадото, така трябваше.
Ама още ми е останал малко мозък.
Пълна глупост е, че почивка в Гърция е по-добре от почивка у нас.
Първо - не е по-евтино. Съотносими нощувки в Гърция са 2 до 3 пъти по-скъпи. Има отделни по-евтини оферти на разни "къщи", но странно защо те се сравняват с хотелите у нас.
Защо не се сравняват с "квартирите" и нашите "къщи". Защото и тук има евтинии. И отново са доста по-надолу.
Българинът сравнява най-ниския клас в Гърция със средния у нас, и се тупа в гърдите "колко изгодна почивка си намерих, еХХх и мХХХта на скапаните хотелиери, гадове, мутри, мрeте..."
Господи, каква глупост...
Но да оставим нощувките.
В Гърция българинът-турист масово мизерства. Яде само от супермаркета и си готви в къщи.
Е, за какво си на почивка тогава? За да ти иде половин ден в битови задачи. На почивка си, за да почиваш. Излизаш на плажа, хапнеш-пийнеш там, изкъпеш се, качиш се на някой джет, на обяд сядаш в заведението, после пак на плажа и пр.
В Гърция ако това го направиш, ще ти излезе, има няма, 10 пъти по-скъпо от тук. Влезеш ли в таверна, вече си разорен. Под 50 евро сметка ще е ако само пиеш "Кока-кола". Минимално меню за семейство може да удари и 70-80 евро. За 1 ядене... Тук с тия пари изкарваш ден и половина...
Значи отивам в Гърция, и само се разхождам, не смея да вляза никъде, освен в "ЛИДЛ". Да, там цените в тамошния "ЛИДЛ" били същите като в тукашния! Браво! Страхотно. ЛИДЛ-почивка.
Ама тук в България искали за чадър и шезлонг много пара, в Гърция било безплатно. 
Не е съвсем безплатно. 
Купуваш си едно сокче и с него върви и чадърът. Ама те гърците взеха да се усещат, че българинът ги "цака" и лека полека тая екстра започват да я махат. Идеята е да ползваш чадъра с доста повече от едно сокче, както и правят нормалните туристи.
Да оставим сокчето обаче. Кой те кара да ползваш чадър у нас? В основните курорти вече има доста обширни свободни зони. Боцваш си своя чадър и ти е без пари. Никой не те закача за нищо.
Да не говорим е, че тук вече има "българизирани" платени чадъри. Купуваш един - за 5 лв., и около него набодеш още 3 твои. Може да се съберат 3 семейства. Тогава таксата "чадър" излиза по-евтино от 3 евро за "сокче" в Гърция.
Ами комарите? В Гърция са поне 10 пъти повече, отколкото в България. Това означава цял ден да си на репеленти, а по някое време репеленти и плажни масла да правят една култова химическа реакция по цялото ти тяло. И да се кефиш :) Не е ли готско...
Гърция обаче имало по-широк плаж.
Е това е така. След серия от глупости на наши политици, българските плажове в Гърция са сега гръцки. Гърция има хиляди километри плажове, вкл. много острови.
Само че... И в България има празни плажове. Никой не те кара да ходиш на "централния". Нито пък да ходиш на претрупани курорти като Созопол и Слънчев бряг. Може да идеш на Обзор, на Приморско, на Китен, или на Синеморец. Плаж - колкото щеш. И не сте "дупе до дупе"...
И накрая да стигнем и до един много много важен момент - температурите.
В активния сезон в Гърция е такава жега, че трябва половината ти ден да мине в къщи - на климатика. Да се печеш на тия температури е самоубийствено.
Да, много народ ходи, защото "така е прието". Трябва да се ходи на море, а Гърция е много известна дестинация.
Добре де, ама ако се пържа 10 дни на 35-40 градуса, каква почивка е това?
На българското море климатът е много по-умерен, и не е чак такава жега. За нормалния човек, това е доста по-добър избор.
Вярно е, че заради този климат, сезонът е по-къс. Но това туристът какво го интересува? Ти отиваш в тия 2 месеца, в които е добър и топъл (но не прекалено изгарящ).
Всъщност, ако имаме ум, двата месеца на супер жеги, и в Гърция няма да ги броим за "сезон". Това е изтезание. Т.е. доброто време в Гърция е до края на юни, и после - през септември.
Разбира се, тълпите от глупави европейци и руснаци пълнят курортите им и през адските юли и август. Но ние като тълпите ли сме?
Всъщност, ако искате "гръцко море", по-добре идете в... Турция. Доста по-евтино е, и са по-щедри на храна. Дори нашите хотелиери признават, че турският ол-инклузив не може да се повтори никъде по света. Там вероятно има и скрита държавна субсидия, за да се развива туризмът. Иначе не е ясно как точно могат да поддържат всичко това.
Обаче и в Турция е жега, пот и комари. Просто са 500 километра на юг и си е горещо. Но поне е по-евтино.
Само че българинът не ходи толкова масово в Турция. Повечето налитат на Гърция! Едно и също, ама в Гърция е "по-така". Т.е. да идем там, и после да се пъчим пред себеподобните тук "колко сме яки и заможни". Същото като емигрантите ни, дето чистят лайна в Англия, и после се връщат тук като "супер преуспели"...
Е, благодаря, аз съм "пас"...
Отивам на Изток, където съм човек...

Добри Божилов
Писател, автор на "Задругата"

1 коментар:

  1. Справка о разграблении России с полным списком предателей и изменников СССР
    Уникальный документ о разграблении нашей Родины "Группой Z" предателей и изменников СССР с фамилиями, суммами, наименованиями Фондов и юр.лиц.
    https://www.youtube.com/watch?v=SOBG0bTG0FM
    Марина Мелихова
    Published on Jun 21, 2019
    ВИДЕО О СССР : https://youtu.be/B5ztR531dZs
    Первоисточник http://www.soyuz-antiterror.ru/podrob...
    Большинство из них и сейчас прекрасно себя чувствуют, находятся у власти либо в большом бизнесе. Благодарю за репост Сайт СССР Хабаровой http://cccp-kpss.narod.ru Почта pochta-sssr@mail.ru Почта адвоката М. Б. Мелиховой Maisoil2007@ya.ru Контактные данные Марины Борисовны Мелиховой !
    Марина Мелихова официальный сайт : http://marina-meshcheryakova.ru

    ОтговорИзтриване