Балонът със "спасяването на Перник" се спука - Рилският водопровод не може да поеме още вода, няма и тръби никъде в ЕС

Бойко наду балон, че е "решил проблема на Перник", и замина за Давос да решава световните проблеми и да се снима с Иванка Тръмп.
И като всеки балон на Бойко, и този започва да гърми, в негово отсъствие.
Първо стана ясно, че НЕ СЪЩЕСТВУВАТ никъде в Европа въпросните тръби за 13-километровата "спешна отсечка" от Мало Бучино до Перник. Общинският съветник и бивш кандидат кмет арх.Игнатов обяве, че просто няма как да се намерят тези тръби. С "половин уста" същото каза и министърът на икономиката.
Освен това, въпросният тръбопровод не може да се изгради без проект, без инженерите да имат чертежи и да знаят кое къде да поставят. Не става по модела "пускаме един маркуч и сме готови". Перник е НАД София, което предполага помпена станция и изкачване на водата поне в първата част от тръбата. Това носи риск от обратно налягане (връщане на водата) и трябва останалата част от София да е изолирана, за да не се претовари и нейната доста разпробита мрежа. Т.е. не може без проект и без специалисти да са замерили и изчислили всичко.
С това обаче лошите новини не свършват.
Днес по телевизия БГ ОН Еър един от строителите на Рилския водопровод (изглеждаше около 80 годишен) каза, че тази тръба просто няма как да поеме повече вода. Има няколко "тесни места", които могат да се пръснат. Като най-голям риск посочи тръбата под Владайската река, където налягането може да стигне 40 атмосфери. Това може да "пръсне" старото съоръжение. За да се намали налягането са изградени паралелни съоръжения и то е свалено до 30 атмосфери. Но ако добавят още вода, ще се претовари.
Човекът каза, че целият замисъл е абсурден и е по-добре да карат вода с авто-цистерни, отколкото да стоят подобна тръба. Той също потвърди, че и да тръгнат да строят, няма да стане за 45 дни.
С всичко това става ясно, че Бойко отново цинично е излъгал, за да спечели още няколко седмици власт. И да ползва всичките и облаги - частен самолет, екскурзии в Давос, селфита, луксозни храни и пр. И най-голямото удоволствие - да обикаля с джип и да хвърля пари от него.
Но всичко това, подчиняването на цялата държава на интереса на един човек, единствено води до разруха. Не се прави каквото трябва и когато трябва, и системите една след друга гърмят. Самата криза в Перник е отново заради Бойко - за да спечели местните избори, не въведе режим навреме. Само и само - сакън да не падне Светиня му...
Той сигурно се надява Господ да го спаси - например с проливни тропически дъждове в следващите 45 дни. Но бедата е, че ако това не стане, няма само Бойко да го отнесе, а 100 хиляди души ще останат буквално без вода. Един прави безумията, хиляди плащат сметката...

Добри Божилов, писател
22.01.2020

2 коментара:

 1. Най-големият завод на Балканите изравнен със земята!
  С продукцията на този завод е изградена 70% от газовата мрежа на България до 1990 г.
  http://www.bgspomen.com/2017/05/70-1990_23.html
  През 70-те години на миналия век в землището на с. Варвара, общ. Септември, обл. Пазарджик, върху площ от над 500 000 кв.м.започва изграждането на завода за спиралошевни тръби край град Септември. Завода е построен с безкористната помощ на тогавашния голям брат Съветския Съюз и е пуснат в експлоатация през 1978 година. С продукцията на този завод е изградена 70% от газовата мрежа на страната до 1990г. Листовата стомана за тръбите се е произвеждала от „Кремиковци” по оригинална технология, създадена от научноизследователските институти на БАН и на завода. Заводът за стоманени тръби е най-големият на Балканите и дава хляб на над 1500 трудови хора от региона. Любопитен факт е, че на наша територия са положени 70 хил. т. газопроводни тръби. От тях 50 хил. т. са от българска стомана, произведени от Завода за спиралошевни тръби в гр. Септември. Другите 20 хил. т. са вносни правошевни тръби. От 13-те аварии с газови тръби у нас до 1990 г. всички са при вносните тръби и нито една от нашите. Няма нито една авария с наша тръба! Тръбите, произведени в Завода за стоманени тръби в гр. Септември, показват якостни свойства, надвишаващи изискванията на БДС 4880-79, респективно на американския Х 52 на API. Въпреки това заводът ни бе разрушен под претекст, че бил с остаряла технология. Предприятието натрупва дългове, които не може за покрие и е затворено. Обявено е за продажба от НАП няколко пъти, но купувач не е намерен. Социалистическата гордост днес е разграден двор. Заводът е закрит окончателно през 2012 г. Орди от роми го обезкостяват за нула време и го изравняват със земята. /
  bgspomen.com

  ОтговорИзтриване
 2. РАЗСЛЕДВАНЕ НА ВАЛЯ АХЧИЕВА: ЧУДОВИЩЕТО В ЕЗЕРОТО, ИЗПИЛО ВОДАТА НА ПЕРНИК

  Втората част
  https://www.youtube.com/watch?v=UWXE7JJygeg

  Къде изчезна водата от язовир „Студена” и сега над 100 хиляди души от Перник са изложени на хуманитарна криза заради безводие? След първата част на разледването на Валя Ахчиева бе арестуван министър Нено Димов, която публикуваме днес (22 януари), дава отговор на въпроса, който всички си задават. 14 милиона кубика вода са били източени от язовира безотчетно. Чудовището е властта, измислила и позволила източването.

  ОтговорИзтриване