Приятели, не купувайте книгите, с автор "Добри Божилов", пускани от издателство "Лексикон". Те се преиздават от автора, при това в ПЪЛНА версия, а не съкратени, и можете да ги поръчате от тук... Това е единственият начин да подпомогнете автора, и се отнася не само до мен, а до всички автори. Издателствата са посредник, който ограбва труда ни. От книга на стойност 20 лв., авторът получава 0,50 лв. По-добре четете в "Читанка", отколкото да давате 19,50 лв. за всеки друг, но не и за автора. Не вярвайте на клетви на издателства, че подпомагали литературата. Те издевателстват над нея, готови са да дадат реки от пари по адвокати, за да тормозят авторите, но не и да дадат същите пари на самите автори. Затова - поддържайте пряка връзка с писателя, купувайте само ДИРЕКТНО от него...

Кого ще "посочат с пръст" САЩ? Корупцията е в ГЕРБ и ДПС, но най-неудобен им е Радев...

САЩ съвсем очевидно ще се намесят пряко във вътрешната ни политика. Това ще стане чрез издаване на "квази-присъда" от страна на държавния секретар, който публично ще обяви "първи българин", наказан за корупция чрез отнемане на правото да пътува до САЩ.
Новината съобщи лично посланикът Херо Мустафа.
Разбира се, който и да е набеденият, за нас като българи е огромна обида подобно отношение - да ни сочат с пръст и господарите от метрополиията да се отнасят с нас като с аборигени. Но такова е мисленето на англо-саксонците, ако не им оказваш съпротива, това се получава. А ние съпротива не оказваме. Ние единствено се кланяме.
Кой обаче може да бъде "посоченият с пръст"?
Ако причината за това ще е "корупцията", то това може да е единствено представител на управляващите - ГЕРБ и ДПС. Те държат основните лостове и разпределят парите. В последните 10 години други значими сили няма, съответно обвинение в корупция може да е единствено срещу тях.
Но подобна атака ще означава по същество сваляне на правителството. То е толкова компрометирано, едва се държи, с огромни усилия на пропагандата, измислят какви ли не скандали, само и само да отклонят вниманието от себе си. Но американски изстрел срещу министър или депутат, ще е краят.
Това прави тази концепция малко съмнителна. Т.е. САЩ ще пазят Бойко, или поне няма да му помагат да падне.
Извън кабинета обаче има много малко потенциални виновници. Разбира се, всеки би се сетил за Президента Румен Радев. Ако е неудобен на САЩ, могат да опитат така да го ударят. Например чрез някой от екипа му, или пък - срещу самия него. Могат да си измислят обвинения за сделката с "Грипен", която не изнасяще на САЩ.
Подобен удар обаче няма да е ефективен. Дори ще има обратен ефект. Защото мнозинството от народа мрази американците и обича Русия. Удар срещу човек, който очевидно е про-американски, но се опитва да е по-балансиран, вкл. ще иде на 9 май в Русия, това ще доведе до обратен ефект. Рейтингът на Радев ще скочи, а негативите от "американската арогантност" ще се изсипят върху правителството. То ще излезе съставено от слуги на САЩ, които искат да бутнат "добрия президент".
В ЦРУ със сигурност има достатъчно добри анализатори, за да не позволят това. Удар по Радев, ако се поеме от местните гербери и психо-десни, и доведе до процедура по импийчмънт, може да взриви страната. Хиляди народ ще излязат по улиците и могат да пометат правителството, а дори - да докарат на власт ново правителство, което да тръгне фронтално срещу САЩ и ЕС. Може дори самият Радев да е принуден да оглави подобна власт, макар че общо погледнато, той не иска да се цепи от Запада. Освен всичко друго, мотивът на "соченето с пръст" ще е "корупция". Да посочиш за корупция Радев, докато всички виждат злоупотребите на Бойко и Пеевски, ще се превърне в пародия.
Т.е. ситуацията е нееднозначна. Удар на САЩ по властта, която е корумпирана, би бил ефективен, но удар по Президента - не. Т.е. САЩ могат да свалят правителството лесно, но не и Радев. Поне не лесно.
Но САЩ не искат да свалят Бойко. Не искат и да рискуват революция, която да го свали.
Следователно, представител на ГЕРБ и на Президента, отпада.
Остава ДПС. Всички се сещате за кой.
Именно той е най-вероятната жертва. Срещу него има и чисто формални основания, свързани с разследване в САЩ, по жалба на Цветан Василев. Помпео може да обяви резултатите от това разследване, и после - да го лиши от виза.
Посочването "с пръст" на Делян Пеевски изглежда най-вероятното събитие. То няма пряко да свали коалицията, а самият Пеевски ще изгуби поне част от влиянието си в България. Може и да емигрира.
Този "логичен" ход обаче е с неясна цел. САЩ правят всичко с цел. И тази цел в никой случай не е "намаляване на корупцията в България". Тях това не ги интересува. Трябва да е някаква цел, свързана с американските интереси.
Пеевски не засяга никаква американски интереси, нито отстраняването му ще помогне на някакъв интерес. Той фактически е с неутрален статут спрямо САЩ.
Не е изключено, интересът на САЩ да е чисто финансов, а не политически. Т.е. целта да е "да вземем едни пари". В този случай, друга става възможната жертва.
Кирил Домусчиев.
Той е подходяща мишена, защото има сериозни инвестиции в САЩ. И след като го обявят за корумпиран и престъпник, могат да му ги конфискуват. Става дума за няколко стотин милиона долара. Домусчиев може да бъде обвинен практически във всичко - той е свързан с изпълнение на държавни поръчки, и могат да до изкарат, че е давал подкупи. Той има фармацевтичен бизнес и могат да го изкарат, че се занимава с наркотици. Върти футболен клуб, през който могат да го обвинят, че "пере пари". И освен всичко друго, има и публична длъжност - председател на КРИБ, т.е. няма да е просто удар по бизнесмен.
Домусчиев е по-изгодна мишена от Пеевски.
Но е свързан с правителството, и поне косвено - ще го засегне.
И най-накрая, нека допуснем, че САЩ могат да направят и някоя глупост. Случвало се е понякога. Отнемането на правото на виза не е прецедент. Преди време спряха достъпа на Румен Петков. Но към този момент, той не беше вече министър, а само депутат. След 2 години му върнаха визата.
Така и не се разбра какво точно преследваха САЩ с репресия срещу опозиционен активист.
Едно е сигурно обаче - Холивуд е в кръвта на всеки американец. Шоу да правят могат...

Добри Божилов, писател

Няма коментари:

Публикуване на коментар