Избори 2024
Писателят Добри Божилов е кандидат с:
Бюлетина 4, Преференция 117 - за Европейския парламент
Бюлетина 4 - за НС
Коалиция "Ние, Гражданите"

Еврозоната е по-голям грабеж и от ония 75 милиона... Бойко ползва кризата, за да ни набута вътре и да разграби €20 милиарда резерв...

Решението да се влиза в Еврозоната, насред карантинен хаос и икономически колапс е нищо друго, освен опит за грабеж. За пореден грабеж, от страна на организираната престъпна група, наречена "Българско правителство".
Очевиден е циничен опит да се използва кризата, липсата на парламент и на смислен дебат, за да се прокара едно убийствено за България дългосрочно решение.
И това се случва по познатия за Бойко Борисов начин - с откровени лъжи.
Изведнъж хукнахме към Еврото, за да "ни дадат от реките от пари за възстановяване". Сега тия от Еврозоната щели да ги получат безвъзмездно, а ние - можем като заеми.
Това е гигантска лъжа. Никой не получава пари безвъзмездно никога. ЕЦБ обикновено купува държавни облигации, т.е. държавен дълг. Т.е. някога тези държави ще трябва да върнат парите на ЕЦБ. Нито ние, нито членките на Еврозоната ще получат нещо като подарък.
Противното би било чиста хипер-инфлация.
Но Бойко разчита на избирателите, които не мислят много, и лесно се хващат - подобно на пълната идиотщина с корона-вируса, който вече се доказа в Германия, че има 0,37% смъртност. И което Бойко отказва да направи у нас - масови тестове, за да не рухнат лъжите му.
Но да се върнем на Еврото.
Ползи от Еврозоната вече няма. Имало е за първите влезли. Това е нещо като пирамида - първите получават някакви облаги, последните - плащат сметката. Наистина, страни като Гърция и Италия спечелиха от Еврото, защото успяха да натрупат планини от евтин дълг, който накрая стовариха на цялата Еврозона да го плаща. Т.е. който взел - взел.
Сега обаче вече е обратното. Не само не можеш да направиш подобна измама, но и задълженията към Еврозоната предшестват членството. Т.е. ние трябва да поемем гаранции за част от чуждите дългове ПРЕДИ да сме влезли в нея. Това е причина Полша, Чехия и Унгария изобщо да откажат да влизат в Еврозоната. Не само е унизително, а е и безкрайно глупаво.
Но ние се натискаме. Напред ли напред.
Причината всичко това винаги е била една и съща - открадването на резерва на валутния борд, който е около 20 милиарда евро.
Като влезем в зоната, няма да има нужда от обезпечение на лева, и тези пари Бойко ще може да си ги похарчи както намери за добре.
Него изобщо не го интересува, че дългосрочно Еврозоната е тотално заробване за десетилетия и поколения напред. Важно е той да "гепне" резерва на борда.
ЕС също има интерес от нас, защото част от този резерв ще стане резерв на ЕЦБ, т.е. ще ни го присвоят. Но по-важното е, че ще поемем отгромни гаранции за чужди дългове, измерващи се в десетки милиарди евро. За последно изчисленията бяха за 18 милиарда евро. Тази система - кой колко гарантира, я прокараха Северните страни. И е изгодна на тях. Защото гаранциите не са спрямо БВП и богатството (както е логично), а се отчитат други фактори. И в резултат - гаранцията за България стана в пъти по-голяма спрямо БВП, сравнена с тази на Холандия (Нидерландия) например.
Подобен абсурд е друга причина Източна Европа да не напира за Еврото.
Но Бойко напира ли напира...
Нали той ще кешира, а ние ще плащаме...
Би ли бил най-успялата Мутра на прехода, ако пропуснеше подобен шанс...

Добри Божилов, писател
11.04.2020

Няма коментари:

Публикуване на коментар