Приятели, не купувайте книгите, с автор "Добри Божилов", пускани от издателство "Лексикон". Това са комерсиални продукти, издавани единствено с цел да вземат парите ви. Аз, като писател, НЕ ЗАСТАВАМ ЗАД ТЕЗИ СИЛНО СЪКРАТЕНИ И ОСАКАТЕНИ ВЕРСИИ НА ТВОРБИТЕ МИ. По-добре ги четете безплатно - на файл, от библиотека, от приятел и пр. Но купувайки книги от издателства, знайте че нищо не отива за авторите. Заклинанията, че така се поддържа българската култура, са пълна лъжа. Всичко отива у издатели и посредници. Една по една, книгите ми се преиздават от самия мен - като автор... Засега налични са третата от серията за Задругата - "Сказанието", както и "Гай Балоний". Всички така издадени книги, са в пълна нередактирана версия - средно 30-40% повече. Не хранете издателското статукво, писателите не печелят нищо...

Чудовищен световен хаос - петролът стигна отрицателни цени... Иде ли разпад на света и невиждана война...

Днес, за пръв път в историята, цената на петрола падна... под нулата.
Не, това не е шега, можете да проверите в колкото си искате източници (Напр. тук - Файненшъл Таймс или тук - Гардиън).
Причина за срива е тоталният хаос около блокажа на икономиката, в резулта на мерките срещу корона-вируса. Така производителите изпаднаха в ситуация да са готови да "плащат" на клиентите, за да ги отърват от петрола, който иначе трябва да съхраняват за своя сметка.
Цената на лекия американски суров петрол достигна "минус 2 долара на барел" (та дори за малко и минус 35-40 долара за барел). Засега това е единствиния продукт с цена под нулата, но тя повлече и сорта "Брент", който се свлече до 25 долара.
Не е изключено скоро да видим още спадове.
Ситуацията на петролния пазар показва реалното състояние на световната икономика. Тя просто е "спряла". Не прави нищо. И няма нужда от енергия.
Подобно нещо обаче означава страховити прогнози за бъдещето. Без функционираща икономика, не милиони, а милиарди хора да обречени на глад. При това не е нужно икономиката да е блокирала за цяла година. Достатъчни са няколко месеца, за да се стигне до дефицити за милиони хора.
Гладът ще докара такива движения на население, че досегашната бежанска вълна ще ни се стори някакъв купон и забавление. При толкова ниски цени на петрола, фактически ще фалират всички петролни държави в Близкия Изток, а това са 800 милиона души. Те имат символично производство на храни и внасят всичко.
Какво ще правим тези хора? Как ще им доставим храна, от къде ще я вземем? И с какви пари ще я платят?
Липсата на консумация на енергия (основната от която е петролът) означава и липса на производство. Не само на храни, а на всякакви индустриални стоки. Т.е. предстоят дефицити на всичко.
Хаосът е гигантски и вещае избухване на нова световна война. Голямата депресия някога предизвика Втората световна война. А тогава говорим за спад на БВП с 30% за срок от 4 години.
В момента има спад от 25% за няма и 2 месеца.
А да ти плащат, за да ползваш петрол, не е радостна новина. Това е признак за катастрофа.
Не знам какъв съвет да ви дам. Въоръжавайте се, купувайте храни...
Избягайте на село.
Страшни времена идват, и в добавка - у нас управлява клоун, който се мисли, че единствен може да ни спаси. Т.е. ще гледаме и клоунада, и трагедия едновременно...
Тук се сещам за думите на един капитан на Британски кораб, когато му докладвали, че след 5 секунди ще бъдат ударени от противокорабна ракета "Екзосе". Казал просто:
"Да се спасява кой както може"...

Добри Божилов, писател
20.04.2020

Няма коментари:

Публикуване на коментар