Приятели, не купувайте книгите, с автор "Добри Божилов", пускани от издателство "Лексикон". Те се преиздават от автора, при това в ПЪЛНА версия, а не съкратени, и можете да ги поръчате от тук... Това е единственият начин да подпомогнете автора, и се отнася не само до мен, а до всички автори. Издателствата са посредник, който ограбва труда ни. От книга на стойност 20 лв., авторът получава 0,50 лв. По-добре четете в "Читанка", отколкото да давате 19,50 лв. за всеки друг, но не и за автора. Не вярвайте на клетви на издателства, че подпомагали литературата. Те издевателстват над нея, готови са да дадат реки от пари по адвокати, за да тормозят авторите, но не и да дадат същите пари на самите автори. Затова - поддържайте пряка връзка с писателя, купувайте само ДИРЕКТНО от него...

Тити стана собственик на 35 милиона дълг... А Бойко скоро ще се изправи срещу гневна тълпа от 2-3 хиляди левскари

"Заветът" от Добри Божилов
Тити Папазов триумфално обяви, че ще стане собственик на "Левски" и, че Божков ще му прати акциите до дни.
В последните дни пък самият Тити остро напада старото ръководство (хората на Божков), че било некомпетентно, и дори "не се обадило веднъж на самия Божков".
Приказките на Тити не могат да се приемат с твърде много вяра, той обича да си говори. Важно е да се видят фактите.
В края на Април "Левски" публикува финансовия си отчет. И видяхме проявление на "мисирките" и на журналистическото слабоумие. Бе обявено, че "Левски" има 16 милиона лева дълг, и това изглеждаше като чудо, на фона на близо 40 милиона, когато Черепа пое отбора.
Това обаче НЕ е вярно. Дълговете на "Левски" реално са 35 милиона, което се вижда от самия отчет. Те са разделени в няколко пера, като 16 милиона е само най-голямото от тях. Това са счетоводни манипулации, за да изглежда клубът в по-добро състояние. Но реално общата сума не може да се скрие.
Очевидно Божков основно е издържал клуба. Което не е малко - дори само разходите за заплати са били 13 милиона лева, а общо разходите са 21 милиона. Разбира се, "Левски" има и собствени приходи, независими от Божков, но видно от отчета, има някакви 18 милиона "приходи от продажби", както и други 7 милиона - "поети нови заеми", което прилича да са 25 милиона от Божков.
Тези суми обаче са отишли за текуща издръжка, както и за минимално плащане на старите заеми. Най-вероятно е плащано основно към НАП - 2-3 милиона за 1 година.
Всичко останало, което повлича "Левски" надолу, си стои.
В този формат, Тити няма как да спаси отбора. Фактически няма как и да намери нов спонсор. Защото появи ли се такъв, тия 35 милиона веднага ще му се нахвърлят. За старите кредитори, няма по-добро от това отборът да се спаси. Все някога ще го изнудят да им плати.
Т.е. който и да дойде като собственик, ще трябва да е готов да плати.
Точно затова и собственик у нас реално не може да се намери. Възможен е само субект, тип "Божков", с големи връзки във властта, а вероятно - и в подземния свят. Човек, от когото се страхуват. И страхът може да потисне желанието за съд и търсене на пари. "Искаш ли да се разправяш с Черепа" - тази мисъл е достатъчна, за да останат доста дългове в "замразено" състояние и да се печели време.
Аз лично, за втори такъв фактор, не се сещам. Може би Делян Пеевски. Но Пеевски не е криминален бос, нито мутра. Той е от новото поколение "лакирани" законни бизнесмени, които правят всичко през държавата. А спрямо такива, можеш да пробваш граждански дела и натиск през УЕФА. Няма страх за живота ти. Точно затова Пеевски няма сериозен стимул да вземе "Левски".
Работата няма да стане и със "спонсори", защото без да са собственици, са още по-незащитени. Ако efBet даде 8 милиона (което е силно съмнително), веднага ще завалят дела и запори, за да се усвоят тези пари от кредиторите. Няма да може спокойно да се издържа отборът, като при Божков.
В крайна сметка, самият той очевидно качи, и Тити, и Бойко, на шейната, и ги пусна по пързалката. Направил е всичко възможно, накрая е подарил и акциите. Той остава "светла личност" в историята на "Левски". Която му подари още 1 година, добра селекция, добър треньор, и силен (като за нашите мащаби) отбор, в близост до титлата и купата на България. Накрая го смазаха, а с това потъна и "Левски".
Сега отговорността за спасението е у Бойко Борисов. Но точно в този момент - на хиляди народ, оставащ без работа, та дори - при трудна емиграция, това да се спасява футболен отбор е безумие. Ако Бойко го направи, може да предизвика бурен протест срещу себе си. Начело ще е агитката на ЦСКА, която вече вилнее и буйства от гняв. А ако не го направи, 2-3 хиляди ядосани левскари ще идат пред Министерския съвет и ще крещят "защо погуби спасен отбор".
Не е изключено развръзката да стане съвсем скоро. С изтичането на карантината, започнат нови протести. Достатъчно е левскарите да идат на един от тях, и властта ще се разклати.

Добри Божилов, писател
11.05.2020

4 коментара:

 1. Не се занимавайте с „Левски”, не барайте „Левски” с мръсните си лапи! „Левски” е кауза, „Левски” е любов, „Левски” е вечен, всяка власт е временна.

  ОтговорИзтриване
 2. Както ПФК "Левски", така и ЦСКА са футболни отбори (клубове).
  Елитните футболни клубове отдавна вече не са КАУЗА, а БИЗНЕС.

  ОтговорИзтриване
 3. ЕДИНСТВЕНИЯТ ИЗХОД Е......КАЗАНА СЪС КАТРАНА !
  И НА ЧИСТО ОТ АМАТЬОРСКИЯТ ФУТБОЛ.

  ОтговорИзтриване
 4. Левски е национален герой, който е починал като мъченик!
  А това някакви мафиоти да се крият зад името му, е безумие.

  ОтговорИзтриване