Приятели, не купувайте книгите, с автор "Добри Божилов", пускани от издателство "Лексикон". Те се преиздават от автора, при това в ПЪЛНА версия, а не съкратени, и можете да ги поръчате от тук... Това е единственият начин да подпомогнете автора, и се отнася не само до мен, а до всички автори. Издателствата са посредник, който ограбва труда ни. От книга на стойност 20 лв., авторът получава 0,50 лв. По-добре четете в "Читанка", отколкото да давате 19,50 лв. за всеки друг, но не и за автора. Не вярвайте на клетви на издателства, че подпомагали литературата. Те издевателстват над нея, готови са да дадат реки от пари по адвокати, за да тормозят авторите, но не и да дадат същите пари на самите автори. Затова - поддържайте пряка връзка с писателя, купувайте само ДИРЕКТНО от него...

Ето как може да се спаси "Левски"... Но се изисква "висш пилотаж" във финансовия мениджмънт...

"Заветът"  от Добри Божилов
Тъй като е очевидно, че глупостта няма как да издигне разумен човек начело на Левски, ето ще дам рецептата за излекуване. Има някои тънкости, които могат да направят само опитни финансисти, но дори да не съм аз, могат да си наемат такъв, който да им помогне.
Ако аз бях начело на Левски, би издал нещо, което се нарича "условни облигации". С размера на настоящия дълг. Например ако е 35 милиона, издаваме облигации за 35 милиона. Те са с голяма продължителност - 30 години, и минимална доходност (1%).
Тези облигации се връчват на кредиторите "срещу" сегашните им вземания. Т.е. ако футболист има да получава 200 хиляди лева от отбора, той получава облигации за 200 хиляди.
Но.
Тук е тънкият момент. Тези облигации са "условни". Те съдържат условието, в случай че клубът бъде обявен във фалит, кредиторът да може да избира с тях ли да се нареди в списъка на чакащите пари, или със старото си вземане. Т.е. кредиторите НИЩО НЯМА ДА ЗАГУБЯТ, спрямо сегашната ситуация.
Тези облигации обаче ще имат и едно друго условие - който получи такива, ДА НЕ МОЖЕ ДА ИСКА ОБЯВЯВАНЕ В НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТ. Т.е. онзи, който вземе облигациите, става нещо като "приятел на отбора" и няма да иска фалита му.
Разбира се, всеки може да си запази дори това право като просто не обмени цялото си вземане. Например футболистът с 200 хиляди, взима облигации за 190 хиляди, и си запазва други 10 хиляди дължими. С тях той винаги може да поиска несъстоятелност. Т.е. дори това право няма да се загуби.
Какъв е смисълът от тези облигации? Защо е това преоформяне на дълг. Ето тук е разковничето.
Ако голям дял от кредиторите се съгласят, например 90%, тогава отборът ще бъде спасен, независимо от мнението на останалите 10%. Да, може да има "тарикати", които ще кажат, че не искат облигации и си чакат парите. И един вид - като отборът доближи спасение, на тях да им платят все пак, а тия с облигациите да са "прекарани".
Но именно тук сработва схемата. Допускаме, че някой от 10-те % вкара несъстоятелност, за да изнудва отбора да му плати. Въпросът отива в съда и съдията започва да гледа документи. И какво вижда?
Ами този отбор е 90% оздравен. Собственици и бизнес партньори искат да съществува. Полагат усилия. 90% от дълговете са уредени. Може ли заради 10% да ликвидираме дружеството?
Не, не може. И съдията ще разпореди не "ликвидация", а "оздравяване". Несъстоятелността не е само заличаване, може да се направи  и "оздравяване", и дори то е за предпочитане.
А "оздравяване" е точно това, което правим с облигационната емисия! Т.е. съдът ще бие шута на онези, които не искат облигации, а алчно се облизват за лесни пари. Но това  само ако повечето кредитори са добронамерени.
А те такива ли ще са?
Логично е да са такива. Защото чрез тези облигации те ще получат гарантирано повече, отколкото при фалит (може да се види фалитът на ЦСКА). Като страничен ефект, ще могат да се получат и по-рано (но по-малко) пари, ако облигациите се качат на борсата (това е съвсем отделен казус, който също трябва да се направи майсторски, за да не се получи свръх-предлагане. Няма да го обяснявам тук, имам концепция и за него).
Т.е. получилият облигации НЕ ГУБИ НИЩО, но получава нарастващи шансове.
Плащанията по подобен инструмент ще са 1,5 млн. лв. на година (при 35 млн. емисия), т.е. около 130 хиляди лева месечно. Очевидно "Левски" може да генерира поне 10 пъти повече приходи, той е машина за пари. Когато хората видят подобен умел финансов мениджмънт, ще се върне доверието, а това ще повлияе позитивно на цената на облигациите.
Схемата има много допълнителни детайли. Казвам я, за да допринеса към "Левски". Не е сигурно, че всеки може да я приложи. Трябва "висш пилотаж". Аз мога да го направя, но ако не искат аз, могат да намерят и друг. Но като цяло е ВЪЗМОЖНА.
Тя би могла да се приложи и при ЦСКА, но шансът бе изпуснат...

Добри Божилов, писател
16.05.2020

Няма коментари:

Публикуване на коментар