Приятели, не купувайте книгите, с автор "Добри Божилов", пускани от издателство "Лексикон". Те се преиздават от автора, при това в ПЪЛНА версия, а не съкратени, и можете да ги поръчате от тук... Това е единственият начин да подпомогнете автора, и се отнася не само до мен, а до всички автори. Издателствата са посредник, който ограбва труда ни. От книга на стойност 20 лв., авторът получава 0,50 лв. По-добре четете в "Читанка", отколкото да давате 19,50 лв. за всеки друг, но не и за автора. Не вярвайте на клетви на издателства, че подпомагали литературата. Те издевателстват над нея, готови са да дадат реки от пари по адвокати, за да тормозят авторите, но не и да дадат същите пари на самите автори. Затова - поддържайте пряка връзка с писателя, купувайте само ДИРЕКТНО от него...

Държавният бюджет не е "пещерата на Аладин" - наистина изборът е между полицаите и децата... Парите не са безкрайни...

 

Който напира да управлява след Бойко Борисов може да е единствено пълен идиот. Тази мисъл от доста време се върти из главите на по-умните хора, а напоследък става и масова.

Случаят с парите за "детски надбавки", които отидоха за полицаите, е само едно от доказателствата за това. Защото този случай илюстрира предстоящия пълен фалит на държавата, както винаги се случва с всяка държава, управлявана от глупав и самовлюбен диктатор.

Истината е, че наистина изборът е между "полицаи и деца". Всъщност и не само между тях. Той е между "F-16 и образование" и между "Магистрали и болници". Този избор винаги го има. В литературата е описан като алтернативата "хляб или пушки". Избор между блага, които не могат да са безкрайни. Кривата е затворена - винаги за да увеличиш пушките, трябва да намалиш хляба. Или обратното.

От тази гледна точка, поведението на Менда Стоянова и бюджетната комисия, е неизбежно. Тя няма друг избор, защото просто разполага с една сума, която е фиксирана. И се чуди как да я разпредели. И накрая наистина стигаме до "полицаи или деца". Проблемът не е в Менда, а в онзи неописуем глупак, който стои начело. Проблемът на Менда е единствено личното ѝ достойнство - защо не е напуснала, а стои да слугува на този абсурд. Но те в ГЕРБ явно са си такива - ПКП, Менда... Едно и също...

Възприемането на държавния бюджет като "пещерата на Аладин" е в основата на не една банкрутирала държава. А именно на нещо такова го е превърнал Бойко Борисов. Това започна още от първия му мандат, когато по-внимателните помним репликата "премиерът нарежда, финансовият министър изпълнява". Още тогава беше плячкосан резервът на НЗОК, бяха източени държавните предприятия, а по-късно - откри се лесният и сладък живот "назаем".

Сега - във финалната агония на Борисов, системата е вече "след мен потоп". Защото именно това е синонимът на "пещерата на Аладин". Това е истинската истина. Няма никаква пещера, пълна със злато, има единствено заеми, които залъгват народа, че пещера има.

Предизборно, Борисов увеличи пенсиите, а заради вируса раздаде по 50 лв. месечно "на калпак" на пенсионер. Тази помощ, изглеждаща мизерно, при 2,2 млн. пенсионери е 110 милиона лева на месец. Над 1,3 милиарда на година. Абсолютно несъществуващи и непредвидени никъде пари.

30% увеличение на чиновническите заплати на работещите на "първа линия" също е стотици милиони. Защото, ако не сте видели в списъка, това не са само доктори и медицински сестри, като е логично да се сетите. Вътре като "застрашени" са включени НАП, Фонд "Земеделие" и какви ли не ведомства, с достатъчно силно лоби, за да се изкарат "застрашени от коронавируса".

Още 8 F-16 за 2 милиарда, 2 нови кораба за 1 милиард лева, и готвени 150 бронирани машии - за около 1,5 милиарда, всичко това като пари също НЕ СЪЩЕСТВУВА.

И най-накрая, можем да добавим другата страна на сметката - приходите. Те обречено са драстично надолу, защото нашата икономика е отворена и зависи от външните пазари (основно на ЕС). В момента има чудовищет "лок-даун" точно там, т.е. да говорим за пазари изобщо, е смехотворно. Всичко е сринато, а най-ясно се вижда в туризма - 2/3 от хотелите изобщо не отвориха. А това е сектор, който носи 15% от БВП и генерира съответните обороти за най-важния данък - ДДС.

И на този фон - сриващи се приходи, и раздувани от самозабравилия се диктатор, разходи, пред народа лъсна дилемата "полицаи или деца".

Мен ако питате, бих избрал децата. Най-малкото - в този момент, в който полицаите откровено подкрепят властта, срещу 75% от народа, който е против, е това не е подходящ момент да се вдигат заплатите на полицаите. И нека си кажем Истината - те не го правят по задължение. Полицаите харесват властта, те обичат Бойко Борисов, приемат го за "един от тях". И той си ги обича, всъщност полицията е щедро поливана през целия му маднат. Така че - обеднелите данъкоплатци, ако ще избираме, нека да е за децата. То и без това те са ни последна грижа винаги, и и без това раждаемостта е символична.

Всъщност, истината е, че скоро може да няма нито за децата, нито за полицаите. Защото всички тези разходи, финансирани от заеми, предполагат бъдещо намаляване на самите разходи. И то дори под нивата, опреди "увеличението". Защото заемите имат свойството все някога да се плащат. И това "някога" не е много далеч във времето, защото ние заемите вече 11 години Бойковизъм, все ги трупаме...

На България и предстои или нещо от типа на нов крах 1996-1997 г., с рухване на борда и девалвация на лева, или и предстои наистина идиот с железни нерви, който да вземе властта след Бойко, и да ореже и пенсии, и полицейски заплати, и детски надбавки, и танкове, и F-16... И този идиот трябва Господ да е с него, за да не го помете тълпата - като "виновен" за безумията надробени от ГЕРБ.

Но нека гледаме спокойно и логично на нещата. Повечето диктатори точно така свършват - банкрутират държавата. И оставят огромни дългове. Фердинанд Маркос остави 10 милиарда долара дълг, което за тогава беше чудовищно. Диктаторът на Хаити избяга и остави само 1000 долара в държавната хазна. Диктаторът на Тунис Бен Али забегна в Саудитска Арабия, с 5 тона злато, след като гневният народ го изгони от властта, започвайки "арабската пролет".

Та - нищо ново под Слънцето. Следващия път - нека внимаваме като народ, и не позволим да се появи подобен абсурд като Бойко Борисов. А сега - сметката вече е написана. И след 1 минута да си тръгне, заемите от 11 години са вече изпапкани. Дори само те предполагат сериозни икономии. А няма да са само те, защото както изглежда, той няма да си тръгне след 1 минута...

А ще гледаме филма за Аладин още поне до пролетта...


Добри Божилов, писател

"Задругата", "Заветът"

16.11.2020

Няма коментари:

Публикуване на коментар