Приятели, не купувайте книгите, с автор "Добри Божилов", пускани от издателство "Лексикон". Те се преиздават от автора, при това в ПЪЛНА версия, а не съкратени, и можете да ги поръчате от тук... Това е единственият начин да подпомогнете автора, и се отнася не само до мен, а до всички автори. Издателствата са посредник, който ограбва труда ни. От книга на стойност 20 лв., авторът получава 0,50 лв. По-добре четете в "Читанка", отколкото да давате 19,50 лв. за всеки друг, но не и за автора. Не вярвайте на клетви на издателства, че подпомагали литературата. Те издевателстват над нея, готови са да дадат реки от пари по адвокати, за да тормозят авторите, но не и да дадат същите пари на самите автори. Затова - поддържайте пряка връзка с писателя, купувайте само ДИРЕКТНО от него...

Тъкмо попреборихме вируса, и давай сега да провалим всичко, заради кръчмите и МОЛ-овете... Нищо не трябва да се пипа - дори училищата...

"Девети"  от Добри Божилов
В технологиите и софтуера има един принцип, че когато нещо работи, не се пипа. Всъщност, това е основен житейски принцип, макар и често игнориран, в стремежа към печалби, успехи, развитие и издигане.

Но сега, в случая с коронавируса, сме в ситуация, в която точно това трябва да правим.

В момента, България е блестящо представяща се страна. Това се дължи на "колективното съзнание", което задействахме. Типичен пример за съвместно вземане на решение. У нас имаше ясен сблъсък на Щаба, желаещ свирепи мерки (случили се на запад), и опозицията, в лицето на хора като Мангъров и Чорбанов, които с логични аргументи се бореха точно за обратното.

В резултат - получихме някакво междинно решение, което РАБОТИ. Да, това е факт. Нашето решение работи.

У нас никога не е имало безкрайно тежки мерки като вечерен час, излизане с пускане на СМС, пълно затваряне на абсолютно цялата икономика и администрация, и оставяне само на хранителната логистика отворена. 

В същото време обаче, не сме имали и тотално безхаберие, от типа на Швеция и Беларусь. Опитахме да ограничим кризата с разумни мерки, и успяхме.

Всичко това се дължи не на правителството, нито на политиците. Те просто бяха уплашени и паникьосани, и не знаеха какво да правят. И ако зависеше само от Бойко, вероятно щяхме да видим най-фашисткия режим в света - щяхме да минем всички по ограничения. Милиционерското мислене нямаше да ни пощади.

Но не зависеше от Него, защото и самият той беше уплашен. Всичко се реши от "колективното съзнание". Т.е. от дискусията. И решението е добро. България даде пример как "колективното съзнание" извежда позитивен резултат. В бъдеще този процес на вземане на решения ще бъде анализиран глобално. Сигурен съм, че ще бъдем признати, може и някоя награда да получим. Просто защото случилото се работи.

Ние нямаме напълно срината икономика, не сме занулили приходите в бюждета. Не се налага да се печатат реки от пари и да се теглят заеми. Фактически, у нас пострадаха само отделни сектори като туризма и ресторантите. Но доколкото ходенето по кръчми не е източник на обществен прогрес и развитие, то фактически пострадаха единствено работещите в тези сектори. А парите на потребителите отидоха в други бизнеси, или в банките (депозитите се увеличиха).

Т.е. нацелихме някакъв "оптимум".

И сега - давай да го развалим, за да спасим кръчмарите и моловете.

Истината е, че НИЩО НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПИПА. Нищо, поне докато не спаднем до под 1% заразени, и докато не дойде пролетта, когато времето спомага срещу всякакви вируси.

Това се отнася дори до предстоящото отваряне на училищата, което никак не е добра идея. Няма да пропадне образованието на децата, ако направим цяла една година дистанционно. Ще има спад в качеството, но ще се компенсира.

Имахме убийствени 40% заразени само преди седмици. Сега имаме 8%. На прав път сме. И въпросът не опира до нови или стари щамове. Въпросът опира до принципа. На 8% сме, с доста по-рехав локдаун, сравнен с Великобритания и Франция. А там вече е трети пик.

Нека пазим тези 8%, нека станат 1%. И тогава да се отворим.

Междувременно, поетапно расте броят на преболедували (естествен имунитет - Мангъров), а ще расте и броят на ваксинирани (доброволно, който иска - Щабът). Лека полека настъпваме срещу заразата, а тя е в ниско ниво. Т.е. лека полека вървим към ПОБЕДА.

И дай сега да объркаме всичко.

Факт е, че правителството е отстъпчиво, и може да ни провали. Логично е да стане, след като ни провали в толкова други области, и тук това да се случи. Глупостта е същата.

Но се надявам тази статия да е част от "колективния разум", който отново да изведе доброто решение...

 

Добри Божилов, писател

"Девети", "Задругата", "Заветът"

21.01.2021

 

1 коментар:

  1. Може би щях и аз да приема тази позиция "да не се пипа нищо", но като знам, че сме в България, където статистиката може всичко (включително соларните паркове да произвеждат ток от лунна светлина) съм силно резервиран. За да оправдаят мерките, които налагат управниците могат да изфабрикуват, каквито си искат бройки заразени и починали. Самият създател на ПСР теста отрича възможността този тест да е меродавен за откриване на заразени и то точно с този, а не с някой друг от стотиците корона вируси. Така че спазвайки заповедта от вън да се държи населението с чатал на врата тепърва ще ни мачкат, а иначе аз предпочитам да седна с приятели в любимият ми ресторант "Хъшове" в Казанлък, отколкото да висна между хиляди клиенти в Джъмбо. Да се надяваме, че по италиански модел всички ресторанти ще отворят, напук на сатанистите хранещи се със страха на хората.

    ОтговорИзтриване