Приятели, не купувайте книгите, с автор "Добри Божилов", пускани от издателство "Лексикон". Те се преиздават от автора, при това в ПЪЛНА версия, а не съкратени, и можете да ги поръчате от тук... Това е единственият начин да подпомогнете автора, и се отнася не само до мен, а до всички автори. Издателствата са посредник, който ограбва труда ни. От книга на стойност 20 лв., авторът получава 0,50 лв. По-добре четете в "Читанка", отколкото да давате 19,50 лв. за всеки друг, но не и за автора. Не вярвайте на клетви на издателства, че подпомагали литературата. Те издевателстват над нея, готови са да дадат реки от пари по адвокати, за да тормозят авторите, но не и да дадат същите пари на самите автори. Затова - поддържайте пряка връзка с писателя, купувайте само ДИРЕКТНО от него...

След сенаторите, и Държавният департамент разнищи Бойко: Корупция, кражби, репресии, съдебна и медийна олигархия...

След като двамата най-важни за външната политика сенатори в САЩ, разнебитиха олигархичния ни модел, сега това направи и официалната институция, отговоряща за външната политика - Държавният департамент (външното министерство) на САЩ. 
"Девети"  от Добри Божилов
Развитието е логично, защото позицията на сенаторите обикновено изразява нещо близко до общата държавна позиция, и в САЩ институциите първо съгласуват помежду си какво говорят. Всичко това означава, че очевидно въпросът е съгласуван и с най-високото ниво - Белият дом...

Гигантски нарушения, далавери, безнаказаност и корупция са посочени в годишния Доклад за правата на човека през 2020 г., изготвен от топ дипломатите.
Действията на държавните органи в защита правата на човека в България през 2020 г. бяха недостатъчни и се наблюдаваше проблем с безнаказаността.

Сериозни са проблемите с независимостта на съдебната система; сериозни са ограниченията на правото на свободно изразяване (включително цензура на медиите), тежките корупционни деяния.
И това не е всичко, защото още в началото на текста за България се казва, че в средата на 2021 г. ще бъде публикувано специално допълнение, отнасящо се само до нас.
Докладът - поредният от 45 години насам - възложен от Конгреса във Вашингтон, обхваща 198 държави и територии през 2020 г. "Това е важна част от продължаващия диалог, който водим с нашите приятели и съюзници в стремежа ни да подобрим ситуацията с правата на човека във всички държави, да изградим свят, в който всички граждани са свободни, равни и овластени", се казва в офииалното съобщение.
Ето какво пише в доклада за "съществените проблеми" в България:
- насилствено отношение от страна на полицията;
- произволни арести;
- сериозни проблеми с независимостта на съдебната система;
- сериозни ограничения на правото на свободно изразяване, включително цензура на медиите, насилие и заплахи за упражняване на насилие срещу журналисти, както и корпоративен и политически натиск върху медиите (очаквайте днес в отделен текст констатациите за медиите) и др.
Директно са изброени като отговорни за това МВР, Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), Националната служба за охрана (НСО), като се посочва, че има ефективен граждански контрол над силите за сигурност, но и че са извършили "определени нарушения".
В края на мандата на този кабинет на Бойко Борисов са отправени особено тежки критики в секцията "Корупция и отсъствие на прозрачност в правителството":
"Докато законът предвижда наказателни санкции за корупция от официални лица, правителството не прилага закона ефективно, а за служителите от всички клонове на правителството се съобщава, че безнаказано участват в корупционни практики."
"Има съобщения за правителствена корупция, включително взимане на подкупи, конфликт на интереси, сложни схеми за злоупотреба с публични средства, нарушения при обществените поръчки и търговия с влияние", продължава докладът.

При това прави впечатление, че частта за корупцията в правителството е почти 3 пъти по-малка като обем от тази, в която се описва състоянието със свободата на медиите и се говори за "олигарсите Кирил Домусчиев и Делян Пеевски".
Относно корупцията се цитира и годишният Доклад за европейския семестър на Европейската комисия от май 2020 г., в който се посочва корупцията като голяма пречка пред инвестициите и че България "все още не показва солиден и конкретен резултат за осъждане за корупция на служители от високите етажи на властта". Посочен е и откъс от септемврийския доклад на еврокомисията за върховенството на закона, в който се казва, че има правна рамка за борба с корупцията, но системата на наказателно-процесуалното право е сложна и формалистична, поради което пречи за разследване и осъждане на корумпирани висши чиновници.
Дори в септемврийския отчет на главния прокурор пред парламента е казано, че под 5% от обвиненията в корупция завършват с присъда затвор. А по официални данни става дума за почти 2300 случая на продължаващо разследване за корупция. Цитирана е неправителствената организация Антикорупционен фонд, според която към юни от 40 прочути разследвания за корупция през последните 5 години само 3 са стигнали до повдигане на обвинения с резултат две условни присъди и една глоба, 7 са оправдани, 5 се обжалват и останалите са с неясен статут.
Дадени са примери и за брутално полицейско насилие над народа - например Димитър Педев - пребит от полицията на протестите на 10 юли, задържан, вкаран в болница, където по данни на неправителствени организации е окован на леглото с белезници за 2 дни. Отделно са описани множество съобщения и видеозаписи в социалните мрежи на полицейско насилие по време на антиправителствените протести през юли, август и септември. Разказан е и един от тях - за студента Евгени Марчев, който на 10 юли бе влачен и бит с поставени белезници от четирима полицаи. МВР така и не е разкрило как са наказани те.
Внимание е отделено и на случаите с бизнесмените Мариан Колев, собственик на "Хиполенд", и Йордан Костадинов - на винарна "Загрей", които са се оплакали, че два дни след участие на техни служители в протестите на 2 септември компаниите им са били подложени на подробни проверки и инспекции, които не са открили нередности, но и че двамата вярват, че това прилича на тормоз с координирани действия на няколко правителствени агенции.
Накратко - САЩ очевидно оттеглят доверието си от управляващите. Така остава единствено да видим кои ще са новите им избраници. Трябва да стане всеки момент, за да знаят избирателите преди 4-ти...

 

В материала са ползвани публикации от други медии...

31.03.2021

Няма коментари:

Публикуване на коментар