Приятели, не купувайте книгите, с автор "Добри Божилов", пускани от издателство "Лексикон". Те се преиздават от автора, при това в ПЪЛНА версия, а не съкратени, и можете да ги поръчате от тук... Това е единственият начин да подпомогнете автора, и се отнася не само до мен, а до всички автори. Издателствата са посредник, който ограбва труда ни. От книга на стойност 20 лв., авторът получава 0,50 лв. По-добре четете в "Читанка", отколкото да давате 19,50 лв. за всеки друг, но не и за автора. Не вярвайте на клетви на издателства, че подпомагали литературата. Те издевателстват над нея, готови са да дадат реки от пари по адвокати, за да тормозят авторите, но не и да дадат същите пари на самите автори. Затова - поддържайте пряка връзка с писателя, купувайте само ДИРЕКТНО от него...

Защо мажоритарните избори са 1000 пъти по-малко зло от настоящата партократска порнография...

Тъй като, по повод на последната ми шега за мажоритарни избори и мажоретки, възникнаха въпроси, да уточня:
1.При мажоритарни избори знаете кого избирате. Както при кметовете. При пропорционални, не знаете нищо. Знаете само 5-6 човека вождове, и гласувате за тях, без да сте наясно какво има в листите. А то обикновено е 99% боклук. Но дори да се заровите в листата, и да търсите, пак не сте сигурни, че за това гласувате. Накрая се намесва я Д'Онт, я Хеърни-Майер, и с гласове в София избирате депутат в Бургас 🙂
2.При мажоритарни избори е ПО-СКЪПО олигарх да стане депутат. За да го направи, трябва да купи поне 26% от гласовете, ако допуснем, че гласуват 50%. Така ще получи 51% от гласувалите. Това са около 7-8 хиляди гласа. При по-висока активност, може да трябват и 12 хиляди. Но дори 8000, при 100 лв. на глас, са 800 000 лв. Осемстотин хиляди! В момента, срещу 50 хиляди, всеки партиен вожд ще те сложи където искаш в листата. Можеш да си депутат от която си искаш партия. Т.е. купуването на депутатски места при мажоритарна система е много по-трудно.
3.Продължавам т.2, в частта с мутри и олигарси, които щели да си напазаруват депутати. Това и в момента масово се случва. Преди години Черепа имаше 50 депутата от различни партии. После взе да се отървава от тях, и видяхме, че това май се оказа грешка. На последните избори, Черепа взе 3%, а ако ги повторим - ще влезе. Т.е. идеята с мутрите и олигарсите при мажоритарни избори е безсмислица. Такива винаги има, всичко е въпрос на култура на избирателя.
4.При мажоритарни избори е възможно ОТТЕГЛЯНЕ на депутата. Т.е. ако не си върши работата, се свикват нови избори, или референдум, и се оттегля. При листи това няма как да стане.
5.При мажоритарни избори се губят гласове, точно както при изборите за кмет. Но гласувалите за неизбрани кандидати не остават без депутат. Избраният е и техен депутат, така както кметът е на всички. Мажоритарни избори ощетяват малките партии, които не могат да фокусират избирателите си на едно място. Това е така. Но да повторим - ОЩЕТЯВАТ ПАРТИИ, а не избиратели. Да, ще има проблеми за разни малки вождове, те реално няма да съществуват. Но това не е проблем на избирателите. Те ще имат винаги избор от поне 2 ясни кандидати. Ще имат избора и на известни местни личности, извън партиите. Всъщност, при такива избори, самите партии се принуждават да издигат авторитетни личности, иначе губят шанс да спечелят. Така вътре в самите партии влизат по-качествени хора, и системата така се пречиства частично.
6.В България има кметове с по 5-6 мандата. Хората си ги познават и преизбират. Виждат какво правят. Някои такива кметове са по-силни от партиите, и самите партии се натискат да ги подкрепят. Същото ще стане и при депутатите.
7.Загубата на гласове за партиите може да се минимизира чрез интелигентно формиране на районите.
8.При мажоритарна система, приключваме с проблема "ДПС" - най-голямото извращение на демокрацията ни. Това може да се реши и по друг начин - гръцкия. Партията-победител на изборите, получава "бонус" от 50 депутата. Представете си обаче как ще реагира обществото на подобна идея... Другият вариант е този в Израел - там има арабски партии, но останалите никога не се съюзяват с тях, и ги държат в изолация. Това у нас да стане, не си го представям. Така че - мажоритарните избори остават разумното решение.
9.При мажоритарна система в 2 тура, на предните избори, ГЕРБ щеше да е с 10-15 депутата. Това е така, защото на втория тур навсякъде щяха да се получат съюзи на опозицията, и да бъде избран алтернативният кандидат. Говорим за система в 2 тура, а не за английската система, при която е с обикновено мнозинство на 1 тур. При нея би се наложил съюз на опозицията преди самого гласуване, а не на 2-я тур. Но у нас говорим за избори в 2 тура.
Накратко - мажоритарната система НЕ е идеална, но не е такава и настоящата партократска пропорционална система. В нашите условия, по-малкото зло, е това...
Аз лично съм поддръжник на това, макар че обективно погледнато, то не е изгодно на нови млади формации от типа на Коалиция "Задругата"...

 

Добри Божилов, писател

"Девети", "Задругата", "Заветът"

20.04.2021

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар