Приятели, не купувайте книгите, с автор "Добри Божилов", пускани от издателство "Лексикон". Те се преиздават от автора, при това в ПЪЛНА версия, а не съкратени, и можете да ги поръчате от тук... Това е единственият начин да подпомогнете автора, и се отнася не само до мен, а до всички автори. Издателствата са посредник, който ограбва труда ни. От книга на стойност 20 лв., авторът получава 0,50 лв. По-добре четете в "Читанка", отколкото да давате 19,50 лв. за всеки друг, но не и за автора. Не вярвайте на клетви на издателства, че подпомагали литературата. Те издевателстват над нея, готови са да дадат реки от пари по адвокати, за да тормозят авторите, но не и да дадат същите пари на самите автори. Затова - поддържайте пряка връзка с писателя, купувайте само ДИРЕКТНО от него...

Македонизмът, всъщност не е Македонизъм, а е една от формите на "сърбизма"... И ще се провали точно като оригинала...

Въпреки че има много съмнения дали не се пропуква българската позиция за Македония, аз лично съм един от оптимистите. Но не защото политиците ни не са продажни, не защото не правят "чупки в кръста", и не защото изключвам да направим компромис, и да повторим гръцката позиция. Не, всички тези позорища са напълно възможни. А защото насреща ни стои по-голяма глупост и от нашата, която сама ще се убие.

Думата "македонизъм" не е правилна. Никакъв македонизъм не съществува. Правилното определение е "сърбизъм". Великосръбски шовинизъм, който е до такава степен безкомпромисен, че води сърбите винаги до катастрофа накрая. Истинската политика предполага твърдост, но и понякога - гъвкавост. Светът не е черно-бял, целите се постигат и със сила, и с дипломация.

Но това второто не съществува в сърбизма. Сърбизмът е най-глупавата идеология на Балканите - същестува от около 160 години. Той е довел Сърбия до не една национална катастрофа, като най-големите са по-големи от българските. Например през Първата световна война, запалена именно от велико-сръбския шовинизъм, самата Сърбия губи една четвърт от населението си. Не от армията. От населението.

Във войните в Югославия през 90-те, същата доктрина доведе до пълен погром над всякакви сръбски национални идеали, та дори изгубиха Косово - което е еквивалент все едно ние да изгубим Плиска и Преслав. Родината на Сръбската държава с Средновековието.

Разпадът на Югославия изобщо не е приключил, основно защото в Сърбия са на власт наследниците на Милошевич - със същото мислене, което ще доведе до същия резултат - пореден разпад - въпрос на време да се изгуби Република Сръпска в Босна, после - Войводина и Санджак. Някъде по това време ще умре и македонизмът окончателно, така както Косово се отцепи в края на войните в Югославия, замислени да създадат Велика Сърбия.

Македонизъм не съществува. Отричат го дори самите сърби, които преди години премахнаха името на Гоце Делчев от една улица в Белград, с ясната обосновка, че той е "български терорист", който е воювал със сърбите. Ако Делчев беше македонец, дори според Сръбската Академия на науките, името щеше да остане. Но сърбите разстреляха самата икона на македонизма - най-големият революционер, който Скопие си е присвоило.

Това, между другото, е един от примерите за глупостта на сърбизма. Наистина, сърбите са морално прави - Делчев е убил не един сърбоман в Македония, и от тяхна гледна точка, е терорист. И праволинейната сръбска политика е да го заклеймят. Но именно тук е разликата - трябваше да проявят гъвкавост, и да го оставят, за да внушават, че всъщност е македонец, и македонската нация е нещо различно.

Македонизмът е преходен етап от превръщането на българите в сърби. Първоначално опитът е именно директно да станат сърби, но той се проваля, и така сръбските учени измислят македонизма, който по-късно се превръща и в доктрина на Коминтерна.

Тук е добре да се посочи една разлика между сръбския и гръцкия подход, като последният е по-успешен. Сърбите искат да превърнат българите в сърби, т.е. да ги асимилират. Докато гърците с успех постигнаха изгонването - физическо, на българите от Егея. Факт е гръцкият успех, в момента там сериозно малцинство наше няма. Хората са буквално избити, но повечето са просто прогонени - в България и днешната Северна Македония. Част от тях са преместени в Атина и гърцизирани, но основната бройка се изгонени и избити. На тяхно място не идват достатъчно гърци, и в момента Северна Гърция е до голяма степен обезлюдена. Населението е много рядко.

Сърбите опитват друго. Опирайки се на славянския характер на българите, и близостта на езика, те искат да ги направят сърби. След като не успяват директно, решават да минат през "македонци". Бъдете сигурни, че ако Югославия бе оцеляла по-дълго, след време самите сърби щяха да станат най-големия враг на "Македонизма" и да се опитат да "върнат македонците към сърби".

Защо обаче Македонизмът ще се провали?

Защото в него ясно се вижда същото мислене като на "сърбизма". Пълна безкомпромисност, и дори агресия спрямо алтернативното мнение. И дори - най-важното - бабаитска агресия срещу по-силния.

Помните ли войната в Югославия през 90-те? Милошевич се скара практически с целия западен свят, при това в условия на изключително слаба Русия, която нямаше как да помогне (нито пък искаше да помага). Диктаторът отвори фронтове срещу словенци, хървати и босненци, и води няколко войни едновременно. Изгуби практически всички, а Русия дори гласува за бомбардировки на НАТО над сръбските позиции в Босна (имаше такива бомбардировки, преди тези в Косово). По-късно провалът на сърбите навсякъде доведе до немислимото - да им бъде откъснато дори Косово, вкл. чрез бомбардировки на НАТО. Русия вече беше против, но нищо повече не направи - нито даде оръжия на сърбите, нито ги защити. Единствено окупира летището в Прищина, но по-късно го предаде на НАТО.

Нека да припомним обаче, че Косово изобщо не искаше независимост. То имаше автономия, подобна на тази на Войводина. Милошевич им я отне и ги превърна в обикновена сръбска провинция. Така изригна напрежението. Нека припомним и първото поколение косовски лидери - начело с Ибрахим Ругова, които бяха смачкани от сърбите, и така се откри пътят на радикалите като Хашим Тачи и Рамуш Харадинай.

Праволинейният сърбизъм доведе до екстремна ексалация и накрая - до отцепване на Косово.

Вервайте ми - същото ще се случи и с Македония и с македонизма. Неизбежно е. Защото македонизмът е сърбизъм, движи се по същата праволинейност, не допуска компромиси, а изходът от това е или тотална победа (която е обективно невъзможна), или пълен крах.

Македонистите биха могли да постигнат компромис с България - ако признаят общото минало. Това с нищо няма да промени видоизменения вече език - никой няма да тръгне да го връща назад. С нищо няма да промени и македонските чувства -  местните ще си кажат "правим го заради ЕС, не верваме на бугарите, ама се правим". Точно по същия начин, по който вземат паспорти - за да работят в Европа.

Т.е. едно малко остъпление от Самуил, Гоце Делчев и общата история, което народът няма да се интересува изобщо от същността му, може да свали ветото и да отвори европейския път. 

Но македонизмът иска пълна победа. Той иска да бъде признат от България, а после - вероятно да търси македонци и в Гърция и Пиринско. Македонизмът е заразен от сръбската вяра в непогрешимостта си, и воюва до край.

Но до къде стига една държава, без ресурси, която е готова да воюва до край?

Сърбия го показа. А има и още да видим.

България, като държава, има ясна перспектива. Ние сме в ЕС. Имаме ясен финансов поток, който развива икономиката. Имаме ясни връзки с европейския пазар, които гарантират и частни инвестиции. Перспективата е очевидна.

Какво има Македония?

Нищо.

Няма не само членство, а и перспектива. Инвеститорите са наясно, че дори да започне преговори, те ще са толкова бавни, че скоро членство няма да има. Няма да дойдат големите еврофондове. Няма да дойдат частни инвестиции. На всичкото отгоре, ясно се виждат екстремно про-руските сили, които искат дори да се откажат от ЕС. Т.е. Македония е в една неясна ситуация, от която парите ще стоят настрана.

От друга страна, Русия вижда същото - Македония не е нейна, не е сигурно накъде ще тръгне. Рискова е. Отделно и руската политика е насочена към това да се печели от такива страни, а не да се инвестира в тях. Путин е един доста успешен търговец вече, и донесе доста приходи на Русия. Т.е. Русия вече не раздава, а жъне.

Т.е. Македония се опитва да брани една фалшива идентичност, и да го прави без компромиси, с идеята че ще победи накрая напълно. Откровена глупост. Това са същите грешки като на Сърбия. Просто защото това е същият този скрит "сърбизъм". 

Истината е, че България вече е победила. На нас основният ни проблем в Македония беше информационен. Цензурата. Не се позволяваше чуждо мнение, забраняваше се всякакъв поток на информация.

Чрез ветото, което е заслуга основно на ВМРО, и на течащия по това време анти-корупционен протест под прозорците на Борисов, чрез  това вето ние предизвикахме такъв скандал в Македония, че вече информацията просто нахлу. Факт е, че вече се чува гледната ни точка, доста хора се замислят. Една промяна на мисленето не може да стане за ден-два. Но е факт, че цялата македонска общественост вече знае за нашата гледна точка, знае за доказателствата за нея, и малка част вече се замисля. То така се тръгва.

От тук нататък, времето работи за нас. Все повече хора ще видят "Битолския надпис на Иван Владислав", все повече ще видят "Българските народни песни" на Братя Миладинови, все повече ще се замислят, защо Гоце Делчев е бил български учител, и български офицер, а не например сръбски или гръцки? Т.е. информационната омерта е разбита.

В същото време, македонистите не съзнават тази реалност, а се опитват да се борят "до откат". Правилното би било да остъпят, и да спасят каквото могат. Съвсем възможно е да съществува отделна втора Българска държава от македонци, както съществува паралелна втора сръбска държава от черногорци. Възможно е част от македонизмът да се спаси.

Но не и ако държи да воюва до край, и да бъде пометен.

И накрая - България ще победи, дори от време навреме да се появяват предатели, които да остъпват. Защото евроинтеграцията не е еднократен акт, а процес. И след всеки предател ще може да се появи друг, който отново да блокира преговорите, и да предизвика нов скандал. Македонизмът не разбира, че именно скандалът е от наша полза - той вдига шум, и осветлява алтернативната Истина. Коята сама по себе си, разлага Лъжата.

Т.е. утре Кирил Петков вдига ветото. Пада. След 6 месеца Македония трябва да отвори първата глава за преговори. Новият български премиер я блокира. Настава нова вакханалия, скандали, разправии, и отново македонското общество е залято от българската гледна точка.

А кога ще свърши самият македонизъм? Кой знае. Може би като се ликвидира сърбизмът, което също не е далеч. Сърбия на Вучич е Сърбия на нов Милошевич. Още една катастрофа може да помете този елит, а заедно с него - и разклоненията му в Скопие.

И тогава не просто Македонизмът ще падне, но ще се превърне в мразена докрина на бившия елит, с която е потискал народа си. Любовта ще се превърне точно в обратното...

И аз лично, не виждам никаква алтернатива на тези процеси...

Може би за пръв път в историята си, България ще постигне огромна и окончателна този път, победа за Македония...


Добри Божилов, писател
"Сказанието"
16.01.2022

Няма коментари:

Публикуване на коментар