Приятели, не купувайте книгите, с автор "Добри Божилов", пускани от издателство "Лексикон". Те се преиздават от автора, при това в ПЪЛНА версия, а не съкратени, и можете да ги поръчате от тук... Това е единственият начин да подпомогнете автора, и се отнася не само до мен, а до всички автори. Издателствата са посредник, който ограбва труда ни. От книга на стойност 20 лв., авторът получава 0,50 лв. По-добре четете в "Читанка", отколкото да давате 19,50 лв. за всеки друг, но не и за автора. Не вярвайте на клетви на издателства, че подпомагали литературата. Те издевателстват над нея, готови са да дадат реки от пари по адвокати, за да тормозят авторите, но не и да дадат същите пари на самите автори. Затова - поддържайте пряка връзка с писателя, купувайте само ДИРЕКТНО от него...

Кризата: САЩ ще отстъпят като изтеглят ракетите, и ги заменят с безопасни за Русия "пехотинци"... И вълкът сит, и агнето цяло...

Кризата в Украйна ще завърши не с победа на Русия, нито със загуба на САЩ. А с една нормализация на отношенията, и известно изтегляне на САЩ от позиции, които не изначално не могат да задържат, а и са опасни за самите тях.

Прогнозата ми е, че няма да има нито свиване, нито ново разширяване на НАТО, а единствено - разместване на сили вътре в него, в угода на Русия, и същевременно - като илюзия за допълнителна сигуност на малките съюзници.

Казано накратко - НАТО повече няма да се разширява, което изначално не е особен проблем за САЩ, защото и сега е разширено прекалено. Хипотетично влизане на Украйна е нож с две остриета. Самата тя е наполовина населена с руснаци, които са и в службите и армията. Ако България е "троянски кон" в НАТО, Украйна ще е цяла "троянска кавалерия". Допълнително, освен извън НАТО, Украйна ще остане и извън ЕС, защото самият съюз е в сериозна криза, и скоро няма как да се разшири. Не е изключено, като част от споразумението, и САЩ да спрат подкрепата за пара-политическите проекти там, което с оглед на огромната руска маса избиратели, ще я върне на Изток. Всъщност, с толкова много руснаци, Украйна няма място в Западния блок. Изкуственото ѝ дърпане на Запад е от подкупения от САЩ елит. Самото население не е запалено по това, а още по-малко - да се бие с братята си руснаци.

По-важно от Украйна обаче е друго - къде ще бъдат разположени онези американски оръжия, които са заплаха за Русия. Ето това е ключът на спора. И той ще бъде решен в полза на Русия.

Ракетите, можещи бързо да поразят цели в Русия ще бъдат изтеглени от всички близки територии. Всъщност, те все още не са разположени там, просто няма да се разполагат, въпреки напора на местните елити, виждащи в това гаранции за собствената си власт (не за народите си - те автоматично се превръщат в мишени). Ракети все още няма нито в Украйна, нито в Прибалтика, които са двете опасни за Русия точки. Вероятно споразумението ще включи и цяла Източна Европа, т.е. ако остават подобни оръжия, те ще са най-много до Германия.

Всичко това обаче ще стане тайно, и постепенно. Точно по начина, по който братята Кенеди изтеглиха ракетите си от Турция, в отговор на руското изтегляне от Куба, след "Карибската криза". Двете събития бяха договорени заедно, но на американците им трябваше малко време, за да не изглежда като капитулация. Но Турция остана без тези оръжия.

Друго важно оръжие, което ще бъде под карантина в Източна Европа, ще бъдат стратегическите бомбардировачи Б-2-Стелт. Струващи по 2 милиарда долара единия, те са сериозна заплаха за Русия и се следят внимателно - докато са на земята. Но излетят ли, са опасни, защото не могат да се следят от далеч - Русия няма радари в Източна Европа, а дори само малка част от тези на нейна територия, могат да ги засекат. "Стелт" може да се хване едва като наближи много, а до тогава вече ще е пуснал ракетите си. Въпреки пропагандата около сваления в Сърбия някога "Стелт", е добре да припомним, че това бе друг тип самолет - не от тези по 2 милиарда, и не бомбардировач, летящ на голяма височина. Това бе грешно управлявана машина - на ниско, уцелена със зенитно оръдие с пряка видимост. Сравнение с Б-2 не може да става.

В момента Б-2 няма никъде в Източна Европа, и очевидно няма да има.

Третият опасен компонент на американска военна технология е системата за противоракетна отбрана, която уж беше построена срещу Иран, но реално адресира Русия. Най-вероятно тя ще бъде ограничена и разредена.

Всичко това е, което ще се случи, не толкова видимо.

Онова пред очите ни ще е точно обратното - ще се внуши не изтегляне, а увеличаване на американското присъствие. В тази посока са обещаните от Байдън нови 8500 войници в Източна Европа. Самата цифра е символична, но по-важно е качеството, а не количеството.

Бойна сила, тип "пехотинец", изобщо не плаши Русия. Дори микроскопичните армии, тип "Българска", са по-големи от тези 8500 човека. Само ние сме 25 хиляди души "жива сила", румънците са двойно.

За Русия това не е заплаха, нито е заплаха дори увеличаване на танкове, бронетехника, артилерия и пр. Всичко това очевидно ще се раздуе, за да се внуши, че НАТО отговаря на "руската заплаха" не с отстъпление, а с настъпление. Местните елити ще могат да пропагандират.

Всъщност, истината е, че САЩ вече нямат нужда от Източна Европа. Тя им струва твърде скъпо, и имаше смисъл, само с идеята, да бъде доубита Русия. След като това не стана, продължаването на агресията от тук няма обосновка.

Напротив, възможно е американците да се опитат да си върнат вложените пари, под формата на продажба на оръжие. От тази гледна точка, известна "руска заплаха" дори им е от полза.


Добри Божилов, писател
"Сказанието"
25.01.2022

Няма коментари:

Публикуване на коментар