Приятели, не купувайте книгите, с автор "Добри Божилов", пускани от издателство "Лексикон". Те се преиздават от автора, при това в ПЪЛНА версия, а не съкратени, и можете да ги поръчате от тук... Това е единственият начин да подпомогнете автора, и се отнася не само до мен, а до всички автори. Издателствата са посредник, който ограбва труда ни. От книга на стойност 20 лв., авторът получава 0,50 лв. По-добре четете в "Читанка", отколкото да давате 19,50 лв. за всеки друг, но не и за автора. Не вярвайте на клетви на издателства, че подпомагали литературата. Те издевателстват над нея, готови са да дадат реки от пари по адвокати, за да тормозят авторите, но не и да дадат същите пари на самите автори. Затова - поддържайте пряка връзка с писателя, купувайте само ДИРЕКТНО от него...

Цената на газа скочи 3 пъти в последните 10 дни... Но това няма да го чуете в медиите...

Сигурно дочухте, че "Булгаргаз" отново иска поскъпване на газа. Буквално 5-6 дни, след рекордните фанфари на предното "поевтиняване".

Ето това на графиката е Истината. Която поръчковите медии няма да Ви съобщят, докато славословят за Зеленски. Газът се е вдигнал от 24 на 70 евро на мегаватчас само за 10-на дни. То бе очаквано - зима идва все пак. Дори тия митични "танкери", дето скитаха около Испания, и техните капитани и собственици го знаеха. И скитаха, защото изчакваха високите цени. 

Временното спадане бе идеална пропагадна дъвка. Но само докато спадахме. Сега вече си траем.

Истината е, че 24 евро на мегаватчас беше малко НАД цената, при която е изчислено парното. Т.е. трябваше още малко да спадне. А самото парно е 40% нагоре, спрямо миналата година, нали не сте забравили.

Но сега - при 70 евро, та и пътека нагоре, смятайте какво трябва да стане с парното, при положение, че 70% от цената му е газ.

Тази цена ще се плати - независимо в сметките, или в данъците, с които ще го субсидираме. Но те и данъците са кът вече, което личи от отказа на правителството да внесе бюджет. Няма пари, които да се разпределят. И за субсидии - скрити или явни, пари няма много. Т.е. докога ще издържим да не съобщаваме лошата новина, че сме в газов банкрут, не е ясно.

Бедата не е сама. Енергийните цени са свързани. Устремът на газа нагоре вече вдигна пелети, въглища, дори най-евтиното - дърва.

Путин се оттегли зад Днепър, за да не дава повече жертви. Оттук нататък ще ни гледа сеира - Украйна без ток през зимата, а Европа - без газ...

И медийното мълчание няма да издържи дълго...

Добри Божилов, писател

Автор на бестселърите "Задругата", "Заветът", "Сказанието", "Девети", "Селфи" и др.
12.11.2022