Приятели, не купувайте книгите, с автор "Добри Божилов", пускани от издателство "Лексикон". Те се преиздават от автора, при това в ПЪЛНА версия, а не съкратени, и можете да ги поръчате от тук... Това е единственият начин да подпомогнете автора, и се отнася не само до мен, а до всички автори. Издателствата са посредник, който ограбва труда ни. От книга на стойност 20 лв., авторът получава 0,50 лв. По-добре четете в "Читанка", отколкото да давате 19,50 лв. за всеки друг, но не и за автора. Не вярвайте на клетви на издателства, че подпомагали литературата. Те издевателстват над нея, готови са да дадат реки от пари по адвокати, за да тормозят авторите, но не и да дадат същите пари на самите автори. Затова - поддържайте пряка връзка с писателя, купувайте само ДИРЕКТНО от него...

ЕС очевидно ни гони, кога някой ще го изрече на глас, и да погледнем истината в очите...

Всъщност, изобщо няма да говоря за България. За да не излезе, че отново търсим някакви конспирации, и че целият свят е срещу Богоизбрания ни народ, и отново сме изтерзани, дискриминирани и смачкани от историята.
Ще говори за Източна Европа като цяло.
Защото именно нея очевидно се опитва да изгони ЕС. Включително и нас, като част от нея.
Всъщност, истината е, че ЕС се осъзна и сега се опитва да поправи една историческа грешка - прибързаното присъединяване на Изтока, водено от чисто идеологически мотиви. Най-важният от които, безспорно бе да се притиска Русия с доближаване на врага до границите и.
Но да оставим настрана Русия, тя не е проблемът в случая.
Важният проблем е, че ЕС очевидно се опитва да изгони Източна Европа, и да се възстанови в стария си вид на "клуб на богатите". Което означава, че цялата мотивационно-идеологическа рамка на съвременния български елит, рухва. Ние имаме нужда от нов елит, който ясно да признае, че нямаме бъдеще в ЕС, и да си зададем въпроса: "Как да се справим сами в многополюсен свят?"
Нека погледнем фактите. Гони ли ни ЕС?
Съвсем очевидно - Да. Не го прави директно - с някаква груба и непохватна мярка. Не го прави и с официалната процедура - "изключване от ЕС". Прави го така, както са го правели винаги англо-саксонците в цялата им история - чрез лицемерие, двуличие, и "през задния изход".
Но нека все пак приведем конкретните факти.
ЕС в момента фундаментално отрязва еврофондовете. Привидната причина е излизането на Великобритания, но реално това би следвало да доведе просто до икономии с 10%. Дори с по-малко, защото вече се постигна съгласие за увеличаване на вноските. Т.е. Великобритания е само повод да се приложи друг замисъл, който е много по-мащабен.
Идеята да се обвържат фондовете с "върховенството на закона" е поредно европейско лицемерие. Защото това е много неясна конструкция, реално не съществува европейски върховен съд, който да постанови с правни аргументи къде се спазват законите и къде - не. Вместо това, има "оценки" на Европейската комисия, които са изключително субективни и не подлежат нито на оспорване, нито на контрол. Т.е. ЕС си създава механизъм, с който да регулира изплащането на фондовете.
По подобен начин ЕС въведе допълнителен критерий за влизането в Шенген, и макар България и Румъния отдавна да са изпълнили официалните критерии, те не могат да влязат. Сега същото се прави с фондовете.
И мишена изобщо не е само България. Истинската мишена са Полша и Унгария, които консумират поне 10 пъти повече фондове от нас.
В Полша и Унгария няма проблеми с върховенството на закона. Всъщност, там законът се спазва по-добре, отколкото в Италия или Португалия например. Тези страни просто проведоха една по-консервативна съдебна реформа, която ограничава нахлуването на твърде либерални ценности, бежанци, хомосексуализъм и пр. И много важно е да се знае, че тези въпроси изначално в ЕС, са делегирани на страните-членки. Т.е. те имат право на това.
Но за да спре фондовете, Брюксел сега въвежда критерий "върховенство на закона". И тъй като Унгария и Полша са "диктатури", то за тях фондове няма.
Разбира се, покрай тях ще изгорим и ние. То след като те нямат законност, ние каква законност ще представим тук с кохортата на Бойко, Пеевски и психо-десните в съдебната система...
Но важният въпрос е този - фондовете фактически се орязват. Това реално не е ново. И до сега не ги изплащаха изцяло - все измисляха някакви причини и задържаха част от парите. Но вече фундаментално решават въпроса.
Но не са само фондовете.
ЕС фактически ще преформатира Шенген и ще изгони Източна Европа от него. Как става това?
Под предлог "опасност от бежанци", ще се върне възможността за граничен контрол. Всъщност, за бежанците са виновни основно западните държави. Но те са удобен повод да се наложат санкции на Източните.
Възможността за граничен контрол, НЕ ОЗНАЧАВА ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН ГРАНИЧЕН КОНТРОЛ. Това е много важно да се уточни. Като говорим за "премахване на Шенген", ние само привидно говорим за всеобщо решение. Всъщност, решението ще е частично - всеки ще решава на коя граница да сложи КПП-та. И бъдете сигурни, че няма да има нито едно КПП между Франция и Германия. Нито някой ще сложи полицай при онова емблематично кафене, през което минава границата между Холандия и Белгия. И половината кафене е в Холандия, другата половина - в Белгия.
В Западна Европа никой никъде няма да сложи граници. Ще ги сложат между Германия и Полша. И между Австрия и Унгария.
Т.е. демагогското "реформиране на Шенген" реално е едно скрито изхвърляне на Изтока от Шенген.
И това обаче съвсем не е всичко. Стигаме до най-важния момент - Еврозоната.
ЕС фактически изрита Източна Европа от Еврозоната като въведе допълнителни условия, които правят влизането неизгодно. Такива условия в началото не е имало, и първите членки не са ги изпълнявали.
В момента самите Полша и Унгария отказват да приемат Еврото. Те не искат. Същото е положението с Чехия. Причина за това са така наречените "спасителни фондове", които трябва да поемат дълговете на фалиралите държави, ако те спрат да си ги плащат (което в момента е направила Гърция и фондовете плащат дълговете като и отпускат безкрайни заеми). Очевидно Полша и Унгария трябва да са пълни идиоти (тип "Бойко"), ако влязат в Еврозоната. Ще излезе, че ще плащат изяденото от първите влезли.
Гърция и Италия, като са приемали еврото, не са имали подобно условие. Никой не е искал от тях да плащат чужди дългове! Тогава такива фондове нямаше. Съответно - за тях е било изгодно да го направят, да влязат, и дори да трупат безразборно заеми.
Но сега не е така. България например рискува да поеме гаранции за 6-18 милиарда евро, ако приеме Еврото. Полша и Унгария са много повече.
И това по естествен начин ги кара да се откажат. Те сами се отказват, но причината да го направят е въведена от западните страни - точно с тази цел - да се откажат. В скоро време не се предвижда някаква промяна на това условие, т.е. Източна Европа ще остане извън Еврозоната.
А ако някой насила се набута вътре, и сам иска да плаща чужди дългове, то наистина ще изненадаме Запада и ще ги научим какво е един народ толкова да е свикнал на робство, че сам да се бори за него... Със сигурност ще ни приемат с тази цел, но това няма да е членство в клуб на богатите, а ще е по-скоро приемане на идиот за слуга в клуба на богатите, които да им работи, и да им плаща заемите. То всъщност, ако поляци и унгарци искат това, ще ги приемат и тях.
Но да оставим самоиронията настрана.
Очевидно и Еврото (като позитивен проект) остава само за Запада.
И накрая да стигнем и до най-старата ценност, самата основа на ЕС - единният пазар. Т.е. възможност всички вътре в ЕС да произвеждаме и продаваме свободно, без бариери.
Събитията около камионите във Франция показват процес на фактическо премахване на единния пазар. Чрез измисляне и въвеждане на де факто протекционистични мерки, се изхвърлят фирми, успели все пак на спечелят нещо от членството ни в ЕС.
Т.е. има единен пазар, ние можем да си пратим търговските вериги и банките, но ако вие направите голям бизнес някъде, то... баста.
Подобна брутална атака върху единния пазар чрез пряк протекционизъм, не е имало от самото създаване на ЕС. Напротив - имало е дори обратен процес - Комисията внимава и намира къде отделни държави измислят "схеми" за изгонване на външните конкуренти. И после ги наказва, и въвежда регулация.
Има над 100 подобни регулации на ЕК, които са насочени срещу скрити протекционистични практики.
Но сега? Изгонваме Източна Европа от един важен за нея пазар...
Ще последват и други.
Всъщност, нищо изненадващо не се случва. Самото избиране на Юнкер начело на ЕС беше важен знак. За Юнкер, ЕС е до Виена. Той не приема Изтока за европейци. Юнкер е едно олицетворяване на това, че Западът се усети за сторената грешка.
Източна Европа бе присъединена, без изобщо да е готова. Това стана, след като с политически мотиви, бяха премахнати икономическите критерии за присъединяване. Т.е. грубо казано, присъединиха ни преди да сме забогатели и да имаме някакво минимално ниво на доходи.
При това, разликата е доста голяма.
ЕС вижда, че това не му е изгодно, и че плаща твърде много, и естествено - прави завой.
Самият ЕС няма да бъде разпуснат. Той е нужен като лицемерна фасада за лъжите, чрез които се манипулира Изтокът. Но самият ЕС ще се превърне в черупка без съдържание. Като се оформи едно друго "ядро" вътре, което се състои от Шенген, Еврозоната и фондовете, и останалото ще е един обикновен вакуум...
Когато това се случи, статутът на редовния член ще е много сходен с този на кандидат-членка или асоцииран член. Т.е. имаш някакъв договор, отпускат ти някакви трохи, но си далеч от вземането на решения и от голямата баница.
Истината е, че ЕС наистина бе създаден по твърде глупав начин, и подчинен на безсмислени политически мотиви. Това се случи, след като властта си отиде от старото поколение опитни евро-лидери, в лицето на Митеран, Кол и Тачър. Дойдоха нови политици, без ясна визия, и започнаха откровени глупости. Да премахнеш подоходния критерий за членство, това е все едно сега да приемеш Виетнам или Грузия. Но то се случи. И защо се случи?
Ами просто защото се видя, че ако остане този критерий, никой от Източна Европа няма да влезе в ЕС още 20-30 години. И е правилно да не влезе - като не е готов, няма работа вътре.
Но тръгнаха едни аргументи за "дълга към Студената война", за компенсация на "изоставените на комунизма народи" и пр. И неопитните евро-лидери, тип Ширак, Блеър, Мейджър, Шрьодер - тези хора просто направиха глупостта да разширят ЕС безразборно.
Този процес бе насърчен и неясно защо преплетен от американската политика да се притиска Русия. Това става основно чрез разширяване на НАТО. Но защо разширяването на ЕС и на НАТО стана близък и практически свързан процес, не е ясно. Но ЕС бе подтикван от САЩ да поглъща всякакви нови членки, така че да премахва буферната зона с Русия. И Западът да се озове на самите и граници.
Това може и да е важен за САЩ момент в тяхната геополитика, но е изключително глупав за ЕС. ЕС изобщо не е подготвен - и организационно, и финансово, да плати огромната цена на подобна стратегическа схема на САЩ.
Но това също насърчи процеса.
И ето ни сега - дори България е вече 10 години член, и все още е в "голямото нищо". Няма никакво догонване. Това, което бяхме извън ЕС, това сме и вътре - проблем. Но не става дума само за нас, а за цяла Източна Европа.
Съвсем очевидно е какво се случва. ЕС се опитва да се реформира, което на по-прост език означава, че се опитва да се върне в стария си вид - клуб на богатите. Всъщност, когато това се случи, най-вероятно и Великобритания ще се върне вътре. Просто случилото се сега е един абсурд - ЕС прие Източна Европа и загуби Великобритания. Кон за кокошка. Губиш световна сила с икономика и пръв финансов център, и получаваш Полша и Унгария... Част от мотивите UK да напусне, всъщност се коренят във влизането на Източна Европа.
Така протичащи, тенденциите поставят съвсем ясно въпроса, какво точно трябва да правим ние. Настоящият политически елит губи идейната си опора, концентрирана около ЕС. Всъщност, този елит изобщо не знае какво да прави без ЕС.
Горчивата истина е, че ние просто не разполагаме с хора, които да могат да мислят извън тази матрица. Нямаме лидери - политически и бизнес, които да мислят в посока: "Къде някой по света има нужда нещо, което ние да му продадем..." Службите ни не мислят в посока: "Къде има полезна технология, която да доставим (т.е. откраднем) за нашата икономика". Военните не мислят в посока: "Трябва ли ни ядрено оръжие, защото какво друго би могло да опази една малка държава със силни врагове по границите?"
Няма подобна мисъл. Всички мисловни шаблони са в рамките на ЕС. Нямаме бъдеще, нямаме опции, извън него. Дори алтернативното мислене отново се насочено към някакъв "голям брат". Да се отделим от ЕС, и да идем при Русия.
Но Русия не иска никакви такива като нас! Тя води сурова политика дори към Беларусия и Казахстан. Русия е по-малко лицемерна от Запада и ни е по-близка като национална душевност. Но ако излезем от ЕС, забравете за идеята Русия да ни прегърне и да ни полее със златен дъжд. Забравете идеята за "Голям брат" изобщо! Казвам ви го като един от най-големите русофили в България.
Бъдещето на страната ни, ако изобщо го има, е в някакъв вид независима политика в многополюсен свят. Което е една МНОГО ТРУДНА ПОЛИТИКА! Светът става все по-сложен, и разпробита лодка като нашата е изключително неудачна ситуация.
Но тя е неизбежна. ЕС прави промени, те са очевидни. Това да сме във формалната черупка не отговаря на потребностите ни, и няма да осигури развитие.
А в ядрото няма да влезем, защото просто не ни искат там. Или можем да влезем насила, но при такива условия, че европейците ще започнат да се чудят дали не сме подвид хора, които сами искат да са роби. Робо-сапиенс.
И със сигурност, ако ще оцеляваме, и ще сме готови за новия свят, който ни предстои, трябва най-малкото някой да изрече на глас, че "царят на ЕС е гол", че няма да има вече ЕС, и да погледнем суровата истина в очите...

Добри Божилов
14.05.2018

Няма коментари:

Публикуване на коментар