Сега Меркел като падне, единственият крепител на Бойко, остава Ердоган...

В Германия се случват много интересни събития. Буквално 3 месеца, след като "едва едва" състави коалиция, Меркел е пред оставка.
Това се случи, след като се изчерпа търпението на основния и съюзник - Християн Социалния Съюз, по въпроса за мигрантите. Вътрешният министър, който е лидер на тази партия, се скара дълбоко с Меркел, и е обявил, че "ще действа сам".
Т.е. на своя глава ще затвори вътрешните граници на ЕС за спиране на мигранти.
Това Меркел не може да приеме. Освен всичко друго, тя е и в голяма коалиция със социалдемократите, които ще я подкрепят. Но без ХСС тя остава един безсмислен канцлер-фигурант.
И в двата случая - падане, или превръщане във фигурант, в България Бойко Борисов остава без основната си опора.
Като отчетем, че вече получи студен прием в Москва, и че Макрон очевидно му е враг, и ще удари ТИР-аджиите, то реално Бойко остава с една единствена външно политическа подкрепа.
Това е турският диктатор Реджеп Ердоган.
Нашият премиер през седмица е в Турция, там празнува дори рождения си ден. У нас се крепи на скрит съюз с турската партия ДПС, която макар и в обтегнати отношения с Ердоган, в основните политики за прокарване на велико-турския османизъм, си е с него.
Бойко отдавна няма вътрешна подкрепа. Народът не е за него, реално поне 70-80% искат дори да го обесят.
Властта му се крепи на безкрайни еквилибристики с външни съюзници, в името на които улита от единия край в другия. Дори русофил взе да става, след като за 10 години разсипа всичко руско у нас.
Но тази игра приключва. Един по един съюзниците му изчезнаха, а новите го подритват...
Добре е да си дадем сметка, в каква зависимост от Ердоган изпадаме, остане ли Бойко, без Меркел.
Вероятно правилното решение сега е, заедно с нея, да изпратим и Бойко в пенсия. Другата алтернатива е да пратим самата България в пенсия...

Добри Божилов
16.06.2018

1 коментар: