Приятели, не купувайте книгите, с автор "Добри Божилов", пускани от издателство "Лексикон". Те се преиздават от автора, при това в ПЪЛНА версия, а не съкратени, и можете да ги поръчате от тук... Това е единственият начин да подпомогнете автора, и се отнася не само до мен, а до всички автори. Издателствата са посредник, който ограбва труда ни. От книга на стойност 20 лв., авторът получава 0,50 лв. По-добре четете в "Читанка", отколкото да давате 19,50 лв. за всеки друг, но не и за автора. Не вярвайте на клетви на издателства, че подпомагали литературата. Те издевателстват над нея, готови са да дадат реки от пари по адвокати, за да тормозят авторите, но не и да дадат същите пари на самите автори. Затова - поддържайте пряка връзка с писателя, купувайте само ДИРЕКТНО от него...

Като гледам как се англеем, германием и европеем, изобщо не разбирам как сме преживели турското робство... Защо не сме турци всичките?

Трябва да знаете, че през 14-15 век Османската империя е направо висша цивилизация, сравнена с напълно изродената Западна Европа.
Тя е по-богата, а ислямът далеч повече насърчава науката и изкуството, сравнен с мракобесието на западната католическа църква.
Вярно е, че след това идва Ренесансът и Леонардо, но те са пряко следствие от Османското нахлуване - хиляди учени и духовници от България и Византия са прогонени, те отиват на Запад, и ги научават да мислят и рисуват. Други отиват на Изток, и основават Руската духовност.
Преди това Западна Европа е едно идиотско неграмотно място, в което са се къпели веднъж годишно. Докато при султана чистотата е била на висока почит - той самият го е усвоил от византийците и от нас.
Но въпросът беше, че тогава османлиите са били по-богати от западноевропейците, били са и по-културни.
България злополучно пада под тяхна власт.
Но странно защо, народът остава български.
Погледнете какво става днес - милиони гледат не само да избягат на Запад, но и да скъсат всяка връзка с България. Те се срамуват от страната си. Изобщо не искат да ги свързват с нея.
Българската комисарка Мария Иванова Габриел, се представя в ЕС точно като "Габриел". Въпреки, че е по-правилно да се представя с "Иванова". Мнозина други го правят.
Евродепутатката Ева Константинова Мейдел, отново се представя с "Мейдел".
Но дори това не е най-страшното. Най-страшното е, че България има право на издържани от ЕС БЪЛГАРСКИ УЧИЛИЩА В БРЮКСЕЛ. За да учат там децата на чиновниците. Ние сме единственият народ, които не ги ползва. Предпочитат нашите хора в институциите децата им да учат в белгийски училища, за да се откъснат от "тая проклета България".
Абсолютно същото масово се случва и с по-обикновени емигранти. Масово се англеем, германеем, накратко - европеем. Никой не иска да си спомня, че е българин.
А отношението към останалите в България е презрително - като към глупави пигмеи, които още стоят и "работят на комунистите" или някаква друга подобна гавра.
Говорим за 2 милиона души. И по 30 хиляди новонапускащи на година.
Само за няма и 3 десетилетия, държавата изгуби една четвърт от населението си. И то реално е повече, защото е загубила младо население, докато старците ще измрат.
Каква е разликата между сега - с прехласването ни пред богатата англо-саксонска цивилизация, и тогава - с Османската цивилизация.
Знаете ли, че султанът в един момент е бил толкова богат, че е можел да води сам няколко войни едновременно. Същият този султан е бил толкова силен, че дори испанският крал - най-силният европейки монарх по това време, се е унизил да се подписва само като "крал", а не като Император на Свещената Римска империя, какъвто е бил. Султанът се е подписвал като "император" и умишлено е унизявал испанеца само до "крал". Т.е. като равен на някой от васалните му емири и шейхове.
И онзи е приемал. Същият този крал, който вече е доил "Новия свят" и е имал планини от злато. Но той се е покланял на султана...
Защо тогава българите не са станали турци? При това, са ги насърчавали с по-ниски данъци и всякакви привилегии. А когато това не е стигало, и са ги принуждавали...
Но да оставим "Време разделно" и насилието. Говорим за парите. Днес без насилие, милиони българи бягат от България като от прокажена.
Това същия народ ли е като тогава? Ако е същия, защо изобщо днес има българи?
За 5 века и споменът не трябваше да е останал... За 30 години какво стана сега, представете си за 5 века!
Съвсем очевидно е, че има някаква разлика. Не може всичко да е същото.
Каква ли е разликата?
Вероятно че просто част от българите не са българи. Не може да се оспори, че доста нашенци са се изнесли и тогава, и са се претопили. Като българи са оцелели тия, които са останали тук, и не са се изкушили нито от парите, нито от ниските данъци, нито от величието на султана.
Т.е. България, това са българите, които са останали въпреки всичко, и след десетилетия или столетия, ако има такъв народ, той ще се състои от децата им. Именно тези хора са единствените българи.
Така както единствени тогава, са онези останали и не-потурчили се... И ние сме техните наследници...
Не знам дали тогава е било същото и дали някой като мен се е изумявал, как е възможна такава омраза към своето и такова неистово желание да избягаш. Наистина, не знам имало ли е такъв "Добри" тогава.
Но въпросът и тогава, и сега е един и същи - кои са българите? Дали днешните българо-англичани, българо-германци, и изобщо днешните "атлантици", дали нямаше да са "днешните фесове и турчеещи се", ако бяхме останали под Падишаха...
Прочее, честит ден на Народните будители...

Добри Божилов
01.11.2018