Приятели, не купувайте книгите, с автор "Добри Божилов", пускани от издателство "Лексикон". Те се преиздават от автора, при това в ПЪЛНА версия, а не съкратени, и можете да ги поръчате от тук... Това е единственият начин да подпомогнете автора, и се отнася не само до мен, а до всички автори. Издателствата са посредник, който ограбва труда ни. От книга на стойност 20 лв., авторът получава 0,50 лв. По-добре четете в "Читанка", отколкото да давате 19,50 лв. за всеки друг, но не и за автора. Не вярвайте на клетви на издателства, че подпомагали литературата. Те издевателстват над нея, готови са да дадат реки от пари по адвокати, за да тормозят авторите, но не и да дадат същите пари на самите автори. Затова - поддържайте пряка връзка с писателя, купувайте само ДИРЕКТНО от него...

Всички блогъри и коментатори в социални мрежи минават "на регистрация и отчет" в Министерство на ГЕРБ...

Днес парламентът прие може би най-абсурдния законопроект в 29 годишната ни демокрация. Закон за прозрачността на медиите, предложен от... Делян Пеевски.
Зад тази гротеска обаче, която привидно изсветлява собственици и спонсори, реално се крие един наказателен режим за единствените медии, които са извън контрола на властта - блоговете и социалните мрежи.
Законът твърде разширително обозначава понятието "медия", като вътре влиза практически всичко, вкл. личните блогове.
Т.е. блогърите са приравнени на медии.
След това, за тях следват задължения и санкции. Те трябва да се регистрират в Министерството на културата, и всяка година да подават декларация за спонсорите си.
Ако блогът е безплатен, и не е с цел печалба, ще трябва да се подава нулева декларация.
А ако някой не подаде, или сгреши нещо - глоба от над 10 хиляди лева.
Именно тази глоба е разковничето. Тя не може да уплаши едри медийни могули като Пеевски. Но ако натресеш 10 бона на блогър, ще му "разкажеш играта". Буквално.
Реално, според закона, медии са дори фирмените сайтове. Защото през тях се разпространява публично информация. Т.е. ако някоя фирма пропусне да се регистрира, ще бъде глобена. Интересно е обаче как ще регистрират приходите си фирмите, след като от сайта си нямат такива, но имат от друга дейност.
Фактически ще се получи втори търговски регистър, т.е. за пореден път утежняваме условията за бизнес с нова бюрокрация.
Разбира се, чиновниците на ГЕРБ може и да си изкушат да изкарат някой лев от рушвети от фирмите.
Но основната цел очевидно са блогърите. Те са единствените, които имат известна свобода и говорят каквото мислят.
Реално ще бъде засегнат и всеки във Фейсбук, защото това е по същество "микро-блог платформа". А и човек, администриращ група с 50 хиляди души, с всяка своя публикация може да достига до повече хора от поне 90% от официалните медийни сайтове.
Т.е. и администраторите на Фейсбук групи и страници ще трябва да се декларират.
Изобщо, под формата на борба с Пеевски, водена от самия Пеевски, се прави първата крачка към цензура.
Сега регистрираме и правим списък на всичко, после пускаме гавазите по списъка...
Прочее, този сайт е собственост на автора на тази статия, никога не се е крил, и не намира за нужно със закон да го заставят да казва кой е...

Добри Божилов
01.11.2018