Приятели, не купувайте книгите, с автор "Добри Божилов", пускани от издателство "Лексикон". Те се преиздават от автора, при това в ПЪЛНА версия, а не съкратени, и можете да ги поръчате от тук... Това е единственият начин да подпомогнете автора, и се отнася не само до мен, а до всички автори. Издателствата са посредник, който ограбва труда ни. От книга на стойност 20 лв., авторът получава 0,50 лв. По-добре четете в "Читанка", отколкото да давате 19,50 лв. за всеки друг, но не и за автора. Не вярвайте на клетви на издателства, че подпомагали литературата. Те издевателстват над нея, готови са да дадат реки от пари по адвокати, за да тормозят авторите, но не и да дадат същите пари на самите автори. Затова - поддържайте пряка връзка с писателя, купувайте само ДИРЕКТНО от него...

Има ли разкол в ДПС, или как Доган сваля Бойко, докато Пеевски го крепи...

Важната новина днес не е правителството, нито патриотите. Важната новина може би е най-голямата невидима война, която се случва в политиката.
Никога няма да го признаят, и какъвто и да изходът, ДПС като външен вид няма да пострада. Това е закон на тази партия. Но е съвсем очевидно, че за пръв път вътре в нея е избухнала война. И то брутална.
Съвсем очевидно е какво се случва в държавата и я хвърля в хаос. Сараите, т.е. Доган, са решиили, че е време да приключват с Бойко. Доган никога не го е обичал. Но внимателно е наблюдавал процесите, съобразявайки се, че БСП е пълна катастрофа и Бойко остава водеща партия. Да, Доган остави Бойко да вземе властта, но това не значи, че го харесва. По-скоро му "гледа сеира".
Сега обаче страната отново изпадна в хаос и е съвсем очевидна, че ДПС се активира. Мощните атаки на прокуратурата срещу управляващата коалиция, които пряко удрят министри, могат да се активират единствено от ДПС. Всички тези  факти отдавна са известни, но са ползвани като "спусък". Сега е дошъл моментът да се активират.
Още по-важно е обаче нещо друго - медиите.
От повече от година се организират протести, има десетки. Но едва при сегашните те получиха силно медийно внимание. бТВ и Нова правят обширни репортажи по 15-20 минути и създават очевидна революционна ситуация. Същото би станало при всеки преден протест, но тогава медиите имаха други нареждания.
Натискът от ДПС нараства. Той вече цели не само министри, а направо премиера. В тази насока са последните разкрития за 2000 декара, които Гинка Върбакова е усвоила с помощта на герберския кмет на Пазарджик. Това доказва, че тя е свързана с ГЕРБ, което пряко удря огромните съмнения, че ГЕРБ присвояват ЧЕЗ. А Бойко говореше, че изобщо не я познава.
Т.е. очевидно е налице ескалиращ натиск от страна на Доган, а вероятно и Американското посолство го подкрепя, след знаковата снимка с посланика.
Но това е само едната страна.
В същото време Пеевски, чрез медиите си, открито подкрепя Бойко. Медиите му брутално хулят президента и непрекъснато пускат конспиративни теории срещу протестиращите - че били мутри, криминално проявени и пр.
Много интересно е и поведението на Волен Сидеров, който отдавна е под надзора на Пеевски (чрез Светлозар Лазаров, когото дори гласят за заместник след като пратят Волен в Брюксел). При тази ситуация, привидно ДПС може да свали кабинета по всяко време, като просто изтегли Волен. Но това не се случва!
Защо?
Защото просто Пеевски подкрепя Бойко, в противодействие на Доган.
По същата причина и другите 2 патриотични формации, които са в близки отношения с него, си стоят във властта, въпреки че това е вече самоубийствено за тях. Ако има спасение за ВМРО и НФСБ, това е да минат в опозиция и да започнат да се лекуват. В момента се доубиват сами. И Симеонов, и Каракачанов го знаят, но стоят. Това не е само поради лична алчност, а и защото Пеевски така счита.
Може и да звучи невероятно някой да посмее да играе срещу Доган. До момента всички подобни сблъсъци приключваха бързо - Осман Октай, Джевдет Чакъров, Нихат Кабил, Касим Дал.
Може и така да звучи, но не е точно така.
Най-вероятно Пеевски е добил собствена сила, на база на това, че контролира много пари и циганския вот. След влизането в ЕС, твърде много турци заминаха за Европа да работят. Тяхното място се попълва с добра организация и купени гласове - основно цигански. Който държи парите и тарторите, има собствено влияние.
Ако при Касим Дал говорехме за структури на ДПС, основани основно на турците, то днес вече имаме структури, зависими от цигани, а също и корпоративен вот.
В тези води Доган не е толкова голям играч, колкото с етническата карта.
Не е изключено Пеевски да е постигнал собствена сила, и сега да води своя политика.
Това, което е сигурното е, че главният прокурор не е човек на Пеевски, а е човек на Доган. След като се случва ескалиращата атака срещу властта, която няма признаци да спре. Няма логика Пеевски да крепи кабинета чрез Обединените патриоти и медиите си, а да го клати чрез прокуратурата.
Също изглежда, че големите медии все още са на Доган. Пеевски държи вестниците и сайтовете, но телевизиите са в ръцете на стария лидер. И успешно помпат протестите.
Не е изключено и самата война на Доган с Пеевски да е ускорила ударите по правителството. Доколкото е ясно, че Бойко и Делян са съдружници в почти всичко, то тогава за Доган, премиерът става враг, който да се отстрани, ако се воюва с Пеевски.
Много интересно е и, че близкият до Пеевски Валери Симеонов се опитва да свали охраната на Доган. Това не става, без да е съгласувано с Делян.
Охраната на Доган е важна, защото самият той е скаран с Ердоган, в битката за турците у нас. Той може да си плати и своя охрана, но когато е НСО, нападение би било нападение над държавата. И това е допълнителен възпиращ фактор.
Напоследък се наблюдават и странни процеси, в които Доган пряко поема собствеността над ключови предприятия. Това значи, че системата с подставените лица се е разклатила и Соколът губи доверие. Известно е, че най-голямото подставено лице е Пеевски.
Най-вероятно от сблъсъка победител ще излезе Доган, поне ако съдим по досегашните резултати. Тандемът Бойко-Пеевски губи позиции и е все по-компрометиран. Въпрос на месеци е кабинетът да падне.
След избори, ако Доган състави нов кабинет с БСП, не е изключено да видим в затвора не само Бойко, но и... Пеевски. Това, освен всичко друго, ще се приеме и с овации от тълпите...
Но като цяло - първият голям раздор в ДПС вероятно е признак и за края на настоящата политическа система. Нова политическа система не би била възможна при класическото ДПС, зародило се още с началото на Прехода...

Добри Божилов
20-11-2018