Приятели, не купувайте книгите, с автор "Добри Божилов", пускани от издателство "Лексикон". Те се преиздават от автора, при това в ПЪЛНА версия, а не съкратени, и можете да ги поръчате от тук... Това е единственият начин да подпомогнете автора, и се отнася не само до мен, а до всички автори. Издателствата са посредник, който ограбва труда ни. От книга на стойност 20 лв., авторът получава 0,50 лв. По-добре четете в "Читанка", отколкото да давате 19,50 лв. за всеки друг, но не и за автора. Не вярвайте на клетви на издателства, че подпомагали литературата. Те издевателстват над нея, готови са да дадат реки от пари по адвокати, за да тормозят авторите, но не и да дадат същите пари на самите автори. Затова - поддържайте пряка връзка с писателя, купувайте само ДИРЕКТНО от него...

България трябва да наложи вето на "Брекзит", докато не оттеглят наглия план "Макрон"... Но къде ти такава храброст у Бойко...

По "първия" или по "втория" начин, може би по "третия", но Макрон ни изигра. Брутално, безцеремонно, нагло.
Българските шофьори ще бъдат посечени да работят в Западна Европа, т.е. една от малкото изгоди, които имаме от великия "единен пазар", ще изчезне. Той той вече няма и да е "единен", след като с такива вътрешни протекционистични мерки по същество се фрагментира.
Евродепутатът Ангел Джамбазки заяви, че България трябва да започне да играе "твърдо" и да "удря по масата", да не сме вече примирени и "йес-мени". Той предложи от тук насетне, по всеки въпрос, който засяга Германия или Франция, да налагаме вето.
"Ние нямаме право на вето върху плана "Макрон", но има други въпроси, по които имаме право. Трябва ако се приеме планът, да започнем да ползваме вето там, за да принудим ЕС да отстъпи..." - каза Джамбазки пред национална телевизия.
Тук бих го поправил - трябва не да изчакаме планът да мине, и после да започнем да "отмъщаваме" с вето, а да го прилагаме незабавно. Защото мине ли планът, после трябва ние да събираме мнозинство за отмяната му, и "цакането" с вето ще изглажда като хленч и инат.
Т.е. трябва незабавно да извадим "атомната опция" - безогледно вето по всякакви въпроси, за да защитим шофьорите си.
В настоящия момент, най-видимата възможност за решаващо вето е "Брекзит". Той трябва да бъде одобрен от всичките 27 страни-членки. Ако една не го одобри, споразумението отпада.
И Великобритания излиза без споразумение, което ще донесе много загуби на всички.
Включително на България.
Но именно тук е разковничето - загубите на Германия и Франция ще са много по-големи, тях повече ще ги заболи. Т.е. вето върху "Брекзит" ще направи неизгодно Германия и Франция да пробутват наглия план "Макрон".
Въпросът, морално ли е така да се ползва ветото, и имаме ли право да го правим, е реторичен.
Това вето се ползва, когато е засегнат голям интерес, който дълбоко ощетява някаква страна. Трябва да има достатъчно голямо основание, за да се каже: "Брутално ни ощетявате, затова сме доведени от отчаяние".
Такъв ли е случаят?
Абсолютно е такъв.
Въпросните камиони създават 15% от БВП на България. Те ще бъдат зачеркнати буквално в рамките на по-малко от година. Т.е. държавата ще претърпи по-голям трус, отколкото претърпя Гърция, когато и наложиха правилата по банкрута.
15% срутване е гигантско, такова нещо много рядко се случва в историята. За пример - счита се, че ако се разпадне Евро-зоната (представете си какво е това), Германия ще претърпи 25% спад в БВП. Т.е. върху нас се нанася удар, който е 60% от удара при разпад на Еврозоната!
Много е важно и, че въпросните около 8 милиарда евро реално са "износ" за нашата икономика. Т.е. без тях, нашето външно-търговско салдо ще стане още по-отрицателно.
В момента то е на 5 милиарда лева "минус". Представете си ако извадим 15 милиарда лева от "износа"!
Разбира се, възможно е нетното салдо от автомобилните превози да не е 100%. Все пак се купуват камиони, плащат се лизинги, има поддръжка и пр.
Но вижте размера. Дори само 1/3 от тези 15 милиарда лева да ги добавим като негативно салдо, то самото негативно салдо ще се удвои! От 5 ще стане 10 милиарда лева.
В момента правителството ни подхожда откровено лакейски. Правят се едни декларации, хленчим по медиите (които никой западняк не гледа) и убеждаваме собствения си избирател, че сме съпричастни. Най-сериозната предвидена мярка е да обжалваме решението пред Съда на ЕС.
Т.е. да го пратим в една дълга процедура, която докато мине, транспортният бранш ще е банкрутирал. А и да не забравяме, че в този съд също големите членки имат мнозинство, т.е. разликата в решенията между него и Съвета, едва ли ще е голяма.
И с това се ограничава "борбата" на Бойко Борисов за 15% от българската икономика.
Ако някой заплаши Франция да и удари 15% от икономиката, и да повлече сваляне на заплати и пенсии с този процент, може да се стигне до война дори.
Ние - ами, аз съм Бойко, трябва да сме европейци, атлантици, не е изгодно, ще се борим...
Но няма да тропнем по масата.
България трябва незабавно да обяви вето по "Брекзит", ако планът "Макрон" не бъде изтеглен. Имаме моралното право на това, ударът е твърде жесток. Бихме получили и подкрепа за смелостта от други 6-7 страни, които са на нашия хал. И те биха ни защитили, може и още някоя да се присъедини с вето.
Това е единственият начин. Като българи трябва да защитаваме името и интересите си.
Разбира се, това едва ли ще стане. Бойко Борисов няма "дупе" за такова нещо. За него е важно какво ще му нареди Меркел, а не какво иска българският народ.
Той и се надява на още потупвания по рамото като "Шенген" и "Еврозона", които и двете са абсолютна бутафория, сравнени с 8 милиарда евро на година, откраднати от нашия бизнес. От нашия народ, от българската предприемчивост.
Бойко е страхливец, а тези 8 милиарда ще са най-голямата загуба от неспособността ни да изберем смели хора в политиката...

Добри Божилов
05.12.2018

Няма коментари:

Публикуване на коментар