Приятели, не купувайте книгите, с автор "Добри Божилов", пускани от издателство "Лексикон". Те се преиздават от автора, при това в ПЪЛНА версия, а не съкратени, и можете да ги поръчате от тук... Това е единственият начин да подпомогнете автора, и се отнася не само до мен, а до всички автори. Издателствата са посредник, който ограбва труда ни. От книга на стойност 20 лв., авторът получава 0,50 лв. По-добре четете в "Читанка", отколкото да давате 19,50 лв. за всеки друг, но не и за автора. Не вярвайте на клетви на издателства, че подпомагали литературата. Те издевателстват над нея, готови са да дадат реки от пари по адвокати, за да тормозят авторите, но не и да дадат същите пари на самите автори. Затова - поддържайте пряка връзка с писателя, купувайте само ДИРЕКТНО от него...

Кой е най-близо до Бог?

Кой е най-близо до Бог? Близостта до Всевишния е основна точка в протестантската пропаганда, която се опитва да внуши, че другите черкви са грешни, и само тя е истинската.
За целта се опира на Евангелието, като твърди, че се е "върнала към неговата чистота", от където старите църкви избягали.
Привидно умна теза, но в същината си - глупава.
Кой е написал Евангелието? От къде идва то?
Евангелието е написано от хора - от ранните християнски апостоли и светци. След това на серия от Вселенски събори е окончателно прието кое влиза в Библията, и кое - не.
Т.е. Библията е продукт на класическата Православна църква, част от която тогава са били и католиците. Те се отделят едва през 11 век.
Т.е. протестантите се опират на документ на Православната и Католическата църкви, и от него започват да ги атакуват!
Но всъщност, кой е най-близо до Бог?
Това абсолютно никой не може да ви каже. В момента не съществува нито един артефакт, който да е директно от Бог. Абсолютно всички артефакти са човешки творения. Най-важният от тях - Светото писание, е писан изцяло от хора.
Но не е само това. Ние не разполагаме дори с оригиналите на "първописците". Имаме основно преводи и преразкази.
Например Новият завет, в най-старите си ръкописи, е на гръцки! А самият Исус е проповядвал на старо-еврейски, и такива са били и учениците му - евреи.
Но всичко се е загубило, най-старото запазено е на гръцки. Като отчетем, че и днес при превод се променя смисълът, то какво остава за тогавашните далеч по-примитивни времена.
Т.е. ние не разполагаме с нито едно доказателство и нито една повеля директно от Бог.
Съответно - остават косвените повели - спомени, стари книги, разкази, житиета и пр.
Така от гледна точка на доказателствата, не може да се каже твърдо кой е най-близо до Бог.
Остава да се опрем на единствения друг показател - времето. Този показател не е съвършен, не можем да сме сигурни, че ни казва абсолютно точно истината. Но е единственото, с което разполагаме.
От гледна точка на времето, най-близо до Бог са Православната църква, и Арменската. Те са най-древни, и в годините най-малко са се отдалечавали от писанията. Православната се нарича още "Ортодосксална" - именно заради абсолютната и непреклонност към стария Канон и придържане към наследството.
След тях, най-близо е Католическата църква на Рим. Папата. До 1054 г. - Великата Схизма, Рим е част от Православното единство. След това се отделя, продиктувано основно от значително нарасналата роля на папата чисто политически. Основните фундаменти между православни и католици са едни, но се появяват някой разлики, свързани с опита да се обожестви самия папа. В класическото християнство никой човек не е Бог, докато римо-католиците опитват да обяват папата за заместник на Христос, от което следва фактическа власт над целия свят. Стига се дори до там да се предполага, че папата има власт над демони, духове и всякакви подобни, така както Христос има.
И след Католическата църква, едва тогава идват протестантите. Които на свой ред, са отцепници от Рим. Но ако биха били отцепници, които да се върнат в Православието - добре са дошли. Но те не само не го правят, ами се отделят още повече от първоизточника.
Протестантите отхвърлят цялата стара традиция, премахват от Християнството всичко, освен Библията. След което започват да я четат и тълкуват по свой собствен начин.
Първом те самите казват, че Църквата е обрасла в тълкувания и лъжи, които служат на властта, и затова се връщат към Евангелието. Но после собствените им тълкувания минават всички граници.
В момента например, има пастори-милионери, което се счита за нормално. Има пастори с телевизионни предавания, които печелят от реклами. Има откровени мошеници, които твърдят, че лекуват хора с молитви, а едни клакьори стават, хвърлят патерици, и се правят на излекувани. Този цирк, разбира се, носи доста пари под формата на продажба на билети.
Няма в историята по-голяма комерсиализация на религия, от тази на протестантите.
И целите им у нас не са много по-различни.
Лъжата обаче, че чрез Евангелизма отиваш най-близо до Бог, е основната за тях. Те внушават, че едва ли не Евангелието е само тяхно, а католици и православни са се отказали от него. Всъщност не е така. То е основна книга и при тях, и абсолютно никой православен или католически свещеник, няма да ви упрекне, ако четете Библията. Дори ще ви насърчи.
Нещо повече - протестантите се опират на написаната от самите православни Библия, и на техните решения кое да е вътре, и кое - не. Преди Вселенските събори е имало и много други писания, вкл. т.нар. "гностични евангелия", които са изключени от Светото писание. Именно православните създават Библията в настоящия и вид.
И така - протестантите приемат тези решения, превръщат Библията в култ, а след това - отхвърлят, че православните са част от Библията!
Виждате ли каква гротеска е всичко това!
Протестантските тези по същество са атеистични. Те са само като обвивка религиозни, но с всички концепции за "рационално християнство" и за "народна вяра", с всички търгашества и бизнеси, които са забъркали (да си припомним, че Исус изгони търговците от храма), с всичко това, те просто не са християни. Те са християнски измамници, които рушат истинската вяра.
Между другото - един интересен момент - протестантите са първите, които разклащат вярата на българите в Православието, чрез идеи като "рационализъм на религията", и по-късно това се ползва от комунистите, за да заличат изобщо Църквата. Т.е. едни атеисти помагат на други атеисти.
Та ако търсим близост то Бог, може би е повече към тия, дето твърдо стоят на старите традиции, и по-далеч от атеистите...

поп Добри
07.08.2019

Няма коментари:

Публикуване на коментар