Приятели, не купувайте книгите, с автор "Добри Божилов", пускани от издателство "Лексикон". Те се преиздават от автора, при това в ПЪЛНА версия, а не съкратени, и можете да ги поръчате от тук... Това е единственият начин да подпомогнете автора, и се отнася не само до мен, а до всички автори. Издателствата са посредник, който ограбва труда ни. От книга на стойност 20 лв., авторът получава 0,50 лв. По-добре четете в "Читанка", отколкото да давате 19,50 лв. за всеки друг, но не и за автора. Не вярвайте на клетви на издателства, че подпомагали литературата. Те издевателстват над нея, готови са да дадат реки от пари по адвокати, за да тормозят авторите, но не и да дадат същите пари на самите автори. Затова - поддържайте пряка връзка с писателя, купувайте само ДИРЕКТНО от него...

Къде са православните свещеници?

Къде са православните свещеници? Къде са? Защо не са при народа? Протестантите върнаха вярата на народа. Те са при хората. Четат им Евангелието, организират служби, правят ги по-добри! Пращат деца на обучение, дори в чужбина, правят неделни училища по Исус Христос, вярата и спасението. Къде са вашите попове?
Тези приказки съм ги чувал не веднъж, като опит да се злепостави Православието и да се внуши, че то не е Истината, а тя е нещо друго - дето идва от САЩ, евангелисти, протестанти и пр.
Ето сега ще ви отговоря.
Българската Православна Църква е буквално разорена. Това е ИСТИНАТА. Всички глупости за "огромни църковни имоти" и приказно богати отци са откровена идиотщина. Разбира се - като всяка човешка дейност, и в тази има алчност и стремеж към облага. Православните митрополити не са светци. Но концепцията, че са приказно богати, и разграбват църквата, просто е ЛЪЖА.
БПЦ действително има много имоти "на хартия". Но повечето от тези имоти не струват нищо. Това са манастири в отдалечени райони, в които няма монаси. И се рушат. Това са земеделски земи, които няма кой да обработва. Защото първо те бяха вкарани в ТКЗС, народът се изнесе в градовете, а сега са върнати, но по селата няма хора. А и защото земеделието отдавна не е пазарно, то се регулира чрез субсидии от ЕС, и фактически дори най-плодородната земя няма никакъв шанс да ражда, ако не спечели одобрението на Брюксел.
БПЦ има голям брой храмове, които обаче чисто финансово, са загуба. Те не могат да се издържат единствено от дарения и продажби на свещи. Но привидно създават илюзия за богатство. Например Храм-паметникът "Св.Александър Невски", като сграда в самия център на София, при това с голяма художествена стойност, той сигурно струва над 1 милиард лева (чисто пазарно). Но фактически той не може да се ползва за офис-сграда, или дори за музей и да събира "вход". Един огромен имот, който уж прави църквата богата, реално и е в тежест.
Същото е и със "Света Неделя", с катедралите в другите големи градове и пр.
Църквата разполага с малък брой административни сгради, някои от които дава под наем. Но тези "имоти" фактически са доста малко и не могат да осигурят издръжката и. Църквата не разполага с акции в предприятия или със значими активи, които да я направят истински богата. Тя е богата само "по документи".
Това разорение на БПЦ води до... липса на свещеници. Да, ако искате да станете свещеник (поп), добре сте дошъл. Минавате образованието, и веднага ви зачисляват... 4-5 църкви. Може и 2-3 рушащи се манастира, ако искате. Да ги поддържете с голи ръце, защото точно това прави единственият наличен монах в десетки български манастири. Поддържа сгради, сменя сам керемиди, оправя врати, пази църковната утвар. И всичко това доброволно - фактически без заплащане.
Дали има дори един американски пастор да прави същото?
А хиляди Православни църкви у нас нямат дори един поп! Няма попове...
Защото няма пари за тях. Заплатите на свещениците са доста ниски, и не винаги се изплащат. Понякога се налага дори държавата да се намесва. Но тя го прави рядко.
Свещениците почти винаги имат някаква друга дейност. Работят нещо друго, а са попове в събота и неделя.
Когато задавате въпроса - къде са православните свещеници, отговорът е: "Няма такива, не стигат, малко са..."
Още по-зле е положението с монасите. Монасите са другия стълб на църквата. Това са хора, отказали се от всичко земно и посветили се на духовен живот. От тях се издига църковната йерархия, вкл. епископи, митрополити и самият Патриарх.
В България в момента, цялата Църква се състои от 70-80 монаси!
Само в един манастир в Гърция има 300.
Това е цялата ни Църква! Един монах в манастир веднъж се пошегува пред мен, че ако сега влезеш в БПЦ, и имаш висше образование, имаш 50% шанс да станеш митрополит! Няма хора...
Защо няма хора?
Защото няма пари! Икономическият модел на църквата винаги е бил основан на земята. Но сега земята не може да е доходна. Църквата няма пари, няма свещеници, няма монаси...
Държавата напълно е абдикирала от Църквата. Забравила е, че Църквата и вярата са съставна част от народа. Няма нужда от подкрепа, да се оправят сами.
В резултат - не се оправят. Няма ги.
И тогава кой идва?
Протестантските пастори.
Които... имат много пари.
Протестантската напаст у нас не е от днес. Тръгва още от преди Освобождението, и винаги по един и същи начин  - първо идват мисионери, които да "разузнаят". След това пишат едни писма до САЩ, от където търсят финансиране. Когато такова се намери, тук идват едни пастори с огромни заплати, започват да строят училища, молитвени домове и пр. Много е важно да се знае, че винаги това става с МНОГО ПАРИ. Протестантските агитатори никога не изпадат в положението на православните свещеници - да нямат доходи, да трябва да работят друго и пр.
Погледнете само луксозните сгради в центровете на големите градове, които струват десетки хиляди евро месечно, и ще разберете за какво "поливане със сребърници" става дума.
За разлика от БПЦ, Протестантските черкви НЕ СА БЕДНИ.
И къде са поповете? Няма ги! Защо няма една православна болница? Нима не е работа на Църквата да се грижи за бедните? Защо няма православни проповеди?
Виждате ли - църковните отци от "мутренския синод" само себе си гледат, не мислят за миряните. Ние мислим...
Мислите, ама защото ЦРУ ви плаща. И то плаща щедро. Затова мислите. Много църкви фалират, дори защото не могат да си платят парното. Затварят ги за това през зимата. А вие едни палати сте опънали, дето само с парите за отопление можете да изхраните половината бездомни в София.
Ето това е простият отговор на уравнението. БПЦ е тук, тя винаги е била тук, и е сред народа си. Говорете с някой православен поп, да видите какви начетени хора са това. Да видите разбират ли те Евангелието? Говорете, и ще видите. Тук са.
Но са малко.
И от бедността и слабостта на нашата Църква, се възползват фалшивите църкви. Идват, и сребърниците си вършат добре работата...
Винаги така е било. Тази история непрекъснато се повтаря. Много добре е описана от един учен от БАН - Маньо Стоянов, в изследването "Протестантската пропаганда в България". Всичко е пари. Идват тук, инфилтрират ни, а целта е политическа или дългосрочно икономическа.
Но той пише и друго - всичко е до време. В един момент, някакви здрави сили в обществото се пробуждат, надигат се, след което "балонът се пуква" и протестантските измамници си тръгват. Това много добре е описано в следния абзац:
"Протестантско-прозелитичните цели на Лонговата дейност не останали обаче дълго време скрити и противодействието не закъсняло. Свещеници и учители заговорили против чужденеца проповедник, който тайно подкопавал православната вяра. Монахът от Преображенския манастир Матей Петров (Миткалото) излязъл в църквите и училищата с най-остри изобличения против “рушителите на православната вяра”, “вълците в овчи кожи”. Малцината посетители на събранията на Лонг, някои от които давали вече признаци на увлечение, го изоставили."
Накратко - силата на парите е огромна, тя е причината за избуяването на Протестантската напаст и отстъплението на Православието. Но Истината ще излезе накрая, и парите ще рухнат. 
Аз, тук подписан като "поп Добри", съм в ролята на днешния активен гражданин, днешния "Матей Петров", който надига глас. 
И този глас няма да е единствен. Това, което ще последва, ще е същото - хората ще оставят лъжата, и ще се върнат в Истината. Дори да е по-бедна...

поп Добри
07.08.2019

Няма коментари:

Публикуване на коментар