Приятели, не купувайте книгите, с автор "Добри Божилов", пускани от издателство "Лексикон". Те се преиздават от автора, при това в ПЪЛНА версия, а не съкратени, и можете да ги поръчате от тук... Това е единственият начин да подпомогнете автора, и се отнася не само до мен, а до всички автори. Издателствата са посредник, който ограбва труда ни. От книга на стойност 20 лв., авторът получава 0,50 лв. По-добре четете в "Читанка", отколкото да давате 19,50 лв. за всеки друг, но не и за автора. Не вярвайте на клетви на издателства, че подпомагали литературата. Те издевателстват над нея, готови са да дадат реки от пари по адвокати, за да тормозят авторите, но не и да дадат същите пари на самите автори. Затова - поддържайте пряка връзка с писателя, купувайте само ДИРЕКТНО от него...

След изборите ще видим голяма коалиция на Корни и Бойко, с премиер - равноотдалечения от тях Станишев...


Текстът на заглавието може да ви звучи налудничаво, но защо са коментаторите, освен да казват налудничавите хипотези, които накрая се случват. Съвсем реалистично е.
Помните ли защо се разпадна "дясното пространство" и доведе до настоящата бъркотия и периодични избухвания на "бабаитски политически бомби"? Помните ли?
Дясното се разпадна, защото нямаше единен и неоспорим лидер. Имаше няколко лидери, които не можаха да се разберат помежду си, и накрая се изпокараха.
Най-силната фигура бе Иван Костов, но той не бе едноличен господар. Бе силно ограничен от "дясната си ръка" Христо Бисеров, както и от мощното реститутско-фашистко лоби. Втора силна фигура стана несменяемият столичен кмет Стефан Софиянски. В София той изгради властови център, около който после набра сила и отделната му партия. Третата по значимост фигура стана президентът Петър Стоянов.
В това разнообразие от лидери, закономерно някогашното СДС-ОДС се разпадна, на негово място дойде първо НДСВ, а после и ГЕРБ.
Но какво общо има това с настоящата ситуация?
Почти всичко е същото, само че в ляво.
Появата на Мая Манолова като твърде силен кандидат за кмет на София е гигантска заплаха не само за ГЕРБ. Но и за БСП.
Хипотетична загуба на София може да прати правителството в оставка и да доведе до избори. Това наистина е "битката на живота" за Бойко, и както изглежда - ще я загуби. Защото когато всичко се сведе до избора "ГЕРБ или против-ГЕРБ", то ГЕРБ губи. Това се видя и на президентските избори, които бяха спечелени с огромна преднина от Румен Радев. Но те бяха спечелени дори в София, и за пръв път червен кандидат взе победа в столицата.
Мая Манолова приблизително повтаря този модел, и почти сигурно ще спечели срещу уморената, компрометирана и носеща всички негативи от властта, Фандъкова.
Но какво следва после?
После Мая Манолова се превръща в нещо като "ляв Софиянски". Кметът на София е естествен политически водач. Манолова ще започне да съперничи на Корнелия Нинова. Реално тя дори ще има доста повече финансов ресурс, защото бюджетът на града се мери в милиарди. А Корнелия е дори без партийна субсидия вече.
С толкова замогнала се Манолова, ясно е, че доста от партийния актив на БСП ще започне да клони към нея. Точно по същата схема Стефан Софиянски стана толкова силен. Той взе София 3 години, преди Костов да вземе България. И реално в този период бе най-силният в десницата.
Подобно надигане на Мая, разбира се, ще влезе в противоречие с досегашните, и то успешни, усилия на Корнелия Нинова да възроди БСП, и да свали ГЕРБ. Манолова ще стане основен кандидат за премиер. Тя ще може дори да заеме мястото на Станишев като водач на опозицията в БСП, и да измести (евентуално) Корнелия.
Но дори да не се стигне до там, кметът на София няма нужда от БСП, за да изгради политическо бъдеще. Манолова и в момента създава "граждански структури" в цяла България, които очевидно са ядра на партия. Вземе ли София, може да си създаде такава, точно както направи Софиянски. И тази партия отново ще подронва усилията на БСП.
В цялата ситуация вероятно е замесен и Слави Трифонов, защото имената на структурите на Манолова доста приличат на имената на неговите проекти. Самите политически амбиции на Трифонов са неясни. Не е изключено той да не желае да е лице, а по-скоро - кукловод. Т.е. той ще държи бизнеса, медиите, ще направи ново предаване, а Манолова - ще е политическият лидер.
В крайна сметка, в какво се превръща Корнелия Нинова, при един успех на Мая Манолова?
Нека ползваме модерната чуждица - "лузър". Губещ. ГЕРБ наистина ще бъдат разклатени, може би дори - свалени. Но не от БСП, а от Мая (и Слави). Ще се получи доста несправедлив резултат, доколкото "черната работа" до момента по бутането на Бойко, я свърши точно Корнелия. Тя създаде втора равностойна партия, тя провали конвенции, стратегии за детето, тя разрови далаверите с пътищата, с Барселона, имотните скандали, тя събори един председател на парламента, и тя допринесе за най-голямата загуба на ГЕРБ - Цветанов.
И накрая - кой ще бутне Бойко?
Мая Манолова.
Дали ще стане така?
Това никак не е сигурно. Никой не обича да е "лузър". Нито Корни, нито пък Бойко. За него има сериозен риск да иде дори в затвора.
Така съвсем естествено, възниква възможна "коалиция на лузърите".
Най-удобният резултат, и за Корнелия, и за Бойко, е Манолова да загуби с 1%. Тогава БСП ще може да обвини "изборните манипулации на ГЕРБ" за причина за загубата, а ГЕРБ - макар и скандално, ще запазят София.
Губещият, дори с малко, изпада от политиката, което ще е нок-аут за Манолова. Връща се старата игра ГЕРБ-БСП, като БСП ще е направила поредна крачка напред - ще е с повече общински съветници, ще е спечелила областни центрове, а ГЕРБ ще ближат рани от поражения на не-смъртоносни, но ключови места като Пловдив и Русе (може би дори Варна).
Това е идеалният вариант за БСП - Манолова ще увлече гласове за листата им, но самата тя няма да влезе никъде.
Този вариант обаче е много трудно осъществим. Вълната срещу ГЕРБ е огромна, и вече или я яздиш, или те удавя. Никак не е изключена, не просто победа на Манолова, а дори голяма победа - дори с 60:40%. Т.е. не е в силите на Корнелия да спре това.
Не е в силите и на ГЕРБ, особено с десетки хиляди гласове, загубени заедно с Цветанов. И то не само загубени, но очевидно ще бъдат налети във вражеския отбор. Доскорошният втори в ГЕРБ, очевидно вече е в лагера на Патриотите. Но този лагер не е само техен. Те са свързани с ДПС, вероятно и с Трифонов. Не е изключено Мая реално да е кандидат и на Цветанов.
Всъщност, добре е да си спомним, че именно той я направи омбудсман. Той нагласи така гласовете в парламента, че привидно без участието на ГЕРБ, тя да бъде избрана. Но ако беше мобилизирал депутатите си, можеха да спрат това. Точно Цецо я направи омбудсман, най-вероятно - като средство да я накара да замълчи за "Костинбродската афера", която е най-голямата разкрита до момента изборна измама на ГЕРБ.
Но така или иначе - Мая има народна поддръжка, поддържат я турци, патриоти, Цветанов, Слави.
Но Мая означава падане на Бойко, а после - падане и на Корнелия, или превръщането и във второстепенна "патерица".
И никой не може да спре това - Мая ще стане кмет на София...
И така стигаме до заглавието на тази статия. Налудничавото.
С изгрева на нова силна фигура, старите имат един единствен ход - да направят нещо, което не може да бъде победено от никого - голяма коалиция.
Стане ли подобен съюз, никакви популистко-шоуменски проекти нямат шанс. ГЕРБ и БСП заедно държат над 80% от местата в парламента, и никога няма да държат под 60%. Силата на такъв съюз ще е толкова голяма, че ще обезсърчи всеки дори да опитва да се бори. Ще прати дори кмета Манолова в глуха отбрана, а Слави - в новото му предаване в новата му телевизия.
Това е фактически единственият видим шанс "лузърите" да излязат победители, и да спечелят време. При това - доста време.
Единственият проблем пред голяма коалиция в момента са суетно-лидерските амбиции на Бойко Борисов. Той не може да не е премиер. Ако би бил склонен да отстъпи, отдавна и БСП да са се съгласили. Но под заплахата от Мая, Цецо и в средно-срочен план - затворническа униформа, под тази заплаха, Бойко може да премисли.
Ще станат вицепремиери с Корнелия, а за формален премиер ще сложат някой независим (от който нищо не зависи) и равноотдалечен от тях.
Например Станишев...
А дали всичко това е просто налудничаво мислуване - ще видим само след 6 седмици...

Добри Божилов
03.09.2019

1 коментар:

  1. Подкрепете в събота национален протест, срещу правото на управляващата измет да конфискува децата ни! Теpoрът влиза в сила от догодина…
    https://bultimes.com/подкрепете-в-събота-национален-проте/
    Въпреки, че Стратегията за детето е спряна, на 01.01.2020 влизат в сила следните закони, които застрашават българското семейство и срещу които ние, българските родители заставаме ТВЪРДО ПРОТИВ:
    • Извеждане на дете по сигнал: само по сигнал (вкл. анонимен). Децата ни могат да бъдат взети в рамките на 24 часа без съдебна заповед (чл. 36г и чл. 36д във връзка с чл. 27(1) от Закона за закрила на детето (ДВ бр. 24 от 22.03.2019г., в сила от 01.01.2020г. (стр. 35 и стр. 36)
    • Родителите сме счетени за виновни. Едва след един месец ще трябва да доказваме пред съда, че сме невинни, ако можем и имаме пари за адвокати – чл. 27(2) от ЗЗДетето.
    • Домът ни не е защитен. По сигнал социален работник ще може да влезе в дома ни без съдебна заповед и да състави социален доклад с огромно количество лична информация, както и да претърси дома ни (напр. какво имаме в хладилника, шкафове, дрехи, кабели и др..) – чл. 10 (1) и приложение 1 от Наредбата, изм. с постановление на МС N 0104/02/05/2019г.

    ОтговорИзтриване