Приятели, не купувайте книгите, с автор "Добри Божилов", пускани от издателство "Лексикон". Те се преиздават от автора, при това в ПЪЛНА версия, а не съкратени, и можете да ги поръчате от тук... Това е единственият начин да подпомогнете автора, и се отнася не само до мен, а до всички автори. Издателствата са посредник, който ограбва труда ни. От книга на стойност 20 лв., авторът получава 0,50 лв. По-добре четете в "Читанка", отколкото да давате 19,50 лв. за всеки друг, но не и за автора. Не вярвайте на клетви на издателства, че подпомагали литературата. Те издевателстват над нея, готови са да дадат реки от пари по адвокати, за да тормозят авторите, но не и да дадат същите пари на самите автори. Затова - поддържайте пряка връзка с писателя, купувайте само ДИРЕКТНО от него...

Президентът каза "Не" на ГЕРБ в опитите да използват вируса, за да установят диктатура

"Заветът"  от Добри Божилов
Президентът Румен Радев наложи вето на Закона за извънредното положение, който се бе превърнал във всичко друго, но не и в борба с корона-вируса.
Държавният глава разкритикува опитите да се използва здравната зараза, за да се ограничат основни свободи и да се въведе цензура. Посочи и с пръст пълното безхаберие към най-бедните и дребния бизнес, който колабира. "Гладът ще победи страха", предупреди президентът.
Радев прояви уникална принципност, и разкритикува и предложения на БСП, приети в закона. Това е недообмисленото фиксиране на цените, което фактически значи, че горивата и сметките за парно не могат да намалеят. Не могат и да се внасят важни консумативи, чиито цени на международните пазари са се повишили.
Президентът атакува и откровения опит на ГЕРБ да използват армията за личните си партийни цели. Според него, не може да се игнорира толкова лекомислено ролята на "върховния главнокомандващ", който е такъв и в мирно, и във военно време.
Това е много интересен момент, защото у нас има своеобразно двувластие в командването - между Президента и Военния министър. Ако издадат различни заповеди, не е ясно кого трябва да слушат генералите. В мирно време, когато армията е само усвояване на пари за танкове и самолети, президентът е "пълна нула" и военният министър прави каквото си иска. Но при пряко възлагане на задачи на въоръжението сили в кризисна ситуация, не е така.
Не е изключено въпросът да стигне до Конституционния съд. До подобно решение обаче, управниците ще са най-малкото ограничени в крайните злоупотреби с армията.
Президентът подходи изключително конструктивно, като връща закона на втория ден. Реално той има право да го забави с 2 седмици, преди да се произнесе, и би могъл така фактически да го блокира за известно време. После, при отхвърлено вето, може да го мотае още 1 седмица. Очевидно президентът не иска да пречи на държавата и действа бързо.
Просто иска да спре безобразията на Бойко Борисов и Шайката му.
А доколко ще успее, зависи не само от него, а и от всички нас...

Добри Божилов, писател
22.03.2020

2 коментара:

  1. Преди няколко дни същяят този президент беше посочил още 2 точки от закона,които сега изобщо и не се споменават.Едната беше за скапаните и неефективни блокади.И това вярно не е ефективна мярка,защото много бележки ще се издат ,много и фалшиви и не ми казвайрте,че полицаите ще успеят да видят всички до една,или дори и да не повярват,отново ще бъдат принудени да пускат именно тези,които са безцелни с пътуванията си.Това се знае.И това отнемане на правото на хората,си е чиста форма на диктатура.Защото, никой с личноя си автоомобил няма да разнесе повече вируси,от човека,който ходи пеша на улицата.Или във влаковете.Това не е ефективно,а е чиста форма на диктатура.Който иска,да се затвори в къши,да не излиза ако иска и 6 месеца,никой не го е спрял.При само едно излизане е изгорял.Точно сега ,зимния сезон,организмите отслабват.А сега-още повече от ''здравословните ''режими на правителството и шамандурите,подкрепящи мерките,сякаш ще живет вечно.Ами не се отказвам от правата си в името на общото благо,ако мога да избирам.А вие,лежащите в къщи,също не сте вечни,а просто умирате ден след ден.

    ОтговорИзтриване
  2. Господин президент,моля да бъде атакувана и точката за блокадите,което никак няма да се окаже ефективна мярка против борбата,а само ще стимулирате хората към повече бюрокращина и лъжливи бележки.Така няма да има вече неотложни причини,защото всеки ще намери колая на нещата и пак ще се лъже.От друга страна все пак не колите разнасят вируси,а хората.

    ОтговорИзтриване