Сираков бе назначен за "синия Лупи" - ще трябва да фалира и закрие "Левски"...

"Заветът"  от Добри Божилов
Наско Сираков ще е новият собственик на "Левски". Т.е. човекът, който ще го закрие.
Защо мисля така?
Защото "Левски" има нужда от нещо като свиреп и жесток "финансов министър" (тип Симеон Дянков), а получава ларж-бохем и футболен деятел. Т.е. човек, който ще харчи пари, а няма да пести и да изплаща заем.
Сираков, в тандем с феноменалния треньор Мъри Стоилов, постигнаха най-големите успехи в българския клубен футбол, вкл. на Европейско ниво. Но всичко това струваше пари. Шампионската лига и Лига "Европа" носят много евра, но и консумират много. Всъщност, ако погледнете дори на европейско ниво - най-големите грандове всички са на огромна загуба, и де факто - фалирали. Но ги издържат разни мафиоти или съмнителни източници.
Този модел работи, ако целта е постигане на "футболни успехи". За този модел Сираков е идеален. Той може да прави футбол. Беше добър играч, доказа се и като добър мениджър на отбор.
Но за целта е необходим "Бащица", който да плаща сметките. Такъв у нас няма.
Смея да кажа, че специално за "Левски" съвсем няма да има. Защото отвратителното отношение на публиката към Васил Божков, е "обеца" на ухото на всеки следващ инвеститор. Човекът вкара над 20 милиона лева, и закрепи клуба, а накрая те не само не го подкрепиха, ами дори заеха позиция срещу него. От страх от... Бойко Борисов.
Всички се кланят на Бойко, който реално разсипва "Левски", а реално далият пари е охулен. Е, кой идиот ще даде пари?
Може би си мечтаете за Пеевски? Но нима той е глупак и не вижда, че изпусне ли властта, и подпукат ли го като Божков, синята агитка ще го зареже?
Истината е, че подобен благодетел не съществува, съответно Сираков не може да се справи с "Левски", в сегашния му вид.
Отборът може да бъде спасен, единствено ако се свие, приеме че 4-5 години няма да гони спортни успехи, и се фокусира върху финансовата стабилизация. Да, ще е болезнено, да - феновете ще са недоволни, но това е пътеката.
"Левски" все още има над 30 милиона лева дългове. Божков го закрепи за 1 година, и показа какви са разходите. Над 13 милиона са отишли само за заплати. И при това - "Левски" все още се представя посредствено - на нивото на ЦСКА, който разполага с далеч по-малко пари. И далеч от "Лудогорец".
Ако Сираков ще прави подобен отбор, дори да действа икономично, няма да падне под тия 13-15 милиона на година. И отделно - и трябва да плаща стари дългове. Самите тези дългове се самоумножават, защото почти всички са просрочени, и върху тях тече лихва от 10% на година.
Аз лично не намирам подобно финансово упражнение за възможно.
Т.е. Сираков ще излети като фойерверк, и накрая ще кацне в Софийския градски съд - с молба за банкрут...

Добри Божилов, писател
22.05.2020

Няма коментари:

Публикуване на коментар