Приятели, не купувайте книгите, с автор "Добри Божилов", пускани от издателство "Лексикон". Те се преиздават от автора, при това в ПЪЛНА версия, а не съкратени, и можете да ги поръчате от тук... Това е единственият начин да подпомогнете автора, и се отнася не само до мен, а до всички автори. Издателствата са посредник, който ограбва труда ни. От книга на стойност 20 лв., авторът получава 0,50 лв. По-добре четете в "Читанка", отколкото да давате 19,50 лв. за всеки друг, но не и за автора. Не вярвайте на клетви на издателства, че подпомагали литературата. Те издевателстват над нея, готови са да дадат реки от пари по адвокати, за да тормозят авторите, но не и да дадат същите пари на самите автори. Затова - поддържайте пряка връзка с писателя, купувайте само ДИРЕКТНО от него...

10 по Рихтер: Черепа обяви нов политически проект, поема към властта...

"Заветът"  от Добри Божилов
Васил Божков обяви, че ще създаде "нов политически проект". За момента го е пуснал единствено като анкета, дали би бил подкрепен. Но замисълът е ясен.
Още повече, че както е логично да се очаква, огромното мнозинство от гласували го подкрепят - над 75%.
По подобен начин, Божков определи новия собственик на ФК "Левски" - чрез Фейсбук гласуване. Там Наско Сираков спечели безапелационно, и получи акциите.
С оглед на ясните настроения, не е трудно да бъде предугаден резултатът от подобно допитване, т.е. то е по-скоро "начин" да се обяви решение, а не "средство" за вземане на решение.
Политически проект на Божков (например партия или коалиция "ЧЕРЕПА"), ако е успешен, може да му гарантира завръщане в България. Ако бъде избран за депутат, той получава имунитет, и спокойно може да кацне на летище "София".
Ако впоследствие неговата партия влезе в управляващата коалиция, този имунитет няма да бъде свален, т.е. всички дела ще бъдат блокирани.
Но дори имунитетът да бъде свален, Божков едва ли ще бъде чак арестуван. Обикновено, когато разследват депутати се ограничават до леки мерки за неотклонение. А за Божков е важно да е в България, и да може да се бори на местна почва, вкл. да защити останалите си бизнеси, извън хазарта. Които все още не са ударени, но вероятно подобно нещо е въпрос само на време. Той има цяла империя - от строителството, до туризма.
Какви са реалните възможности за политически успех?
В момента Божков има огромна популярност в Мрежата, и това вероятно му дава вяра, че ще получи подкрепа. Това обаче е най-опасният капан, в който може да влезе един кандидат-политик. Да повярва, че лайковете и кликовете във Фейсбук са гласове.
Не са.
При това съотношението може да е 100:1. От 100 дето уж те подкрепят в социалната мрежа, 1 да гласува. Има няколко неуспешни политически опита в тази насока - с голяма самозаблуда. Фейсбук е огромна измама, поне по отношение на политическата надеждност.
Божков обаче разполага с пари, което означава, че няма да се ограничи само до Фейсбук. Ще получи изяви в телевизии и радиа, реално нищо не му пречи дори да си купи или създаде такива (по модела на Слави Трифонов, Валери Симеонов, Волен Сидеров). Т.е. Черепа със сигурност няма да може да бъде лесно заглушен, както обикновено се получава с нови партии.
Едва ли ще му липсват и кандидати за партийци. В обществото е пълно с изпаднали активисти от други партии, които търсят нов Вожд. Те периодично преливат от едно място на друго. Ако видят шанс да пробият през партия ЧЕРЕПА, ще пристанат. И това са хиляди хора, няма начин всички да бъдат арестувани от Гешев.
Т.е. медиии и базови структири, Божков може да си намери.
Едва ли ще има проблем и с регистрацията на партията, защото подписи и "членове" лесно ще намери. Възможно е да му създадат някакви пречки в съда, но те са само забавящи. Съвсем отделно, той може да се яви на избори и чрез вече регистрирана партия, с изрядни документи. Такива готови има десетки. Регистрации, чакащи някой да ги купи за избори. Точно с такива фантоми влязоха НДСВ и АТАКА - в първия си мандат.
Тук може да се направи и една политическа спекулация - сватът на Божков, е бившият влиятелен политик Стефан Софиянски. Той разполага не само с готова партия (Съюз на Свободните демократи), но дори с някакви остатъци от структури и някогашен актив. Софиянски и Божков не са скарани, децата им са в добри отношения. Съвсем възможно е двамата заедно да задвижат подобен проект. При това, Божков няма репутационен проблем със Софиянски, защото самият Божков минава за "престъпник и мафиот", и то доста по-голям от някогашния столичен кмет. Но реално дори не е нужно Софиянски да се показва публично. Той може да помогне само иззад завесата - с организация, хора и опит.
Най-сериозният проблем пред Божков обаче ще е доколко подобна партия ще успее да достигне 4%. Очевидно за него не е цел да вземе 1% и да получи партийна субсидия, като на някои други политически шмекери. Той пари си има. На него му трябва политическо влияние, т.е. влизане в парламента.
Божков не е безспорна личност. Всъщност, повечето хора дори вярват на обвиненията към него, дори на най-тежките - тези за убийства и изнасилвания. В момента народът му симпатизира, само и единствено, от омраза към Бойко Борисов. Най-сетне някой да дойде и да обяви открита война на Диктатора. Това е потенциалът на Божков. Това може да донесе някакви гласове, но не и да се превърне в стихия от ентусиазъм. Народът симпатизира на дискредитирането на Бойко, но ще е резервиран да гласува за Черепа. Т.е. гласуването ще е в пъти по-малко от симпатията.
Въпреки това, не е изключено да достигне 4%. Има подобен успешен опит - този на Николай Бареков. Който, въпреки че беше ясно, че е финансиран от друг мафиот - Цветан Василев, успя да създаде достатъчно шум около себе си, и да купи достатъчно гласове, за да пробие.
Говори се, че на едни от изборите, Бареков е наел 70 хиляди наблюдатели. Това си е буквално "купуване на гласове", защото фактически тези наблюдатели ще гласуват за теб, заедно със семействата си. Те затова получават парите си. Дори само ако се удвои този резултат, се получават 140 хиляди гласа. Т.е. над 4%. Бареков обаче опука реки от пари за целта. Говори се, че цялостното му създаване на партията и всички избори, са стрували около 70 милиона лева.
Но от друга страна - факт е, че вкара 2 евродепутати, а после и влезе в Парламента.
Т.е. математически погледнато, шансовете на политически проект на Черепа са по-скоро позитивни, отколкото негативни.
Има обаче един последен риск, който не може да се пренебрегва - за задвижването на всичко това е нужно време. Т.е. ако говорим за редовни парламентарни избори, вероятно би станало.
Все повече обаче се очакват предсрочни избори. Ако такива се случат, доколкото те са в интерес и на самия Бойко, тогава пробив на Черепа не е сигурен. Всъщност не са сигурни също и пробиви на Слави Трифонов и на Цветан Цветанов.
Т.е. ако Бойко предприеме този ход, може да "матира" поне за следващите 4 години всичките си противници. Включително Черепа.
А с разкритията за корупция, които прави самия Божков, той реално тласка именно в тази посока. Съвсем реално се тези скандали с милиони да доведат до оставка и избори. И тогава играта да се обърне в полза на Диктатора.
В момента той е на вълната на победата над корона-вируса и има сериозна преднина дори пред БСП, която е разнебитена от вътрешни раздори.
Няма по-удобен момент за избори от този.

Добри Божилов, писател
08.06.2020

Няма коментари:

Публикуване на коментар