Приятели, не купувайте книгите, с автор "Добри Божилов", пускани от издателство "Лексикон". Те се преиздават от автора, при това в ПЪЛНА версия, а не съкратени, и можете да ги поръчате от тук... Това е единственият начин да подпомогнете автора, и се отнася не само до мен, а до всички автори. Издателствата са посредник, който ограбва труда ни. От книга на стойност 20 лв., авторът получава 0,50 лв. По-добре четете в "Читанка", отколкото да давате 19,50 лв. за всеки друг, но не и за автора. Не вярвайте на клетви на издателства, че подпомагали литературата. Те издевателстват над нея, готови са да дадат реки от пари по адвокати, за да тормозят авторите, но не и да дадат същите пари на самите автори. Затова - поддържайте пряка връзка с писателя, купувайте само ДИРЕКТНО от него...

Това, което не ви казват за изборите в САЩ... Или как Тръмп загуби, за да спечели 100 пъти повече...

Изборите в САЩ не могат да бъдат анулирани, нито пък Доналд Тръмп цели да постигне това. Той всъщност постига нещо много повече - откъсване на цялата Републиканска партия от Дълбоката държава, което вещае гигантски промени в бъдеще. До момента, дори като Президент, той не бе постигал това, а бе придърпал само една малка част от нея. Сега, с изборната загуба, така нагласена от ъндърграунда, той по същество получи гигантски шанс за Истинска промяна.
Тръмп е уникално явление - той е първият държавен глава, от Рейгън насам, който направи нещо смислено за страната си. Превърнал се е в знаме на борбата с убийствения неолиберален глобализъм, и макар да не успя да пречупи тренда, поне започна сериозно да "клати лодката".

Това доведе до остра реакция на естаблишмънта, под формата на фалшифицирани избори, благодарение на които Байдън спечели. Всичко е точно както го казва Тръмп.

Но въпреки това, изборите НЯМА И НЕ МОГАТ ДА БЪДАТ ОТМЕНЕНИ. По една проста причина - точно такива са всички избори в САЩ, и тези по нищо не се отличават от тях. Единствената разлика е, че този път загубилата страна вдига повече шум, очевидно с цел, която е встрани от самите избори, а има дългосрочен хоризонт.

Ще започна с поясненията едно по едно.

В изборите навсякъде по света, а и в САЩ, винаги има нарушения. Няма избори без нарушения. Чисто теоретично, такива е и невъзможно да има, защото няма как да се създаде толкова идеална организация, че никъде никой да не "сгази лука". А изкушения винаги има.

В конкретния случай, нарушенията, които направиха Байдън президент, фактически ги е имало на всеки едни избори преди.

Например "гласуване по пощата" винаги е имало, и винаги е било ясно, че то е рисково. Много трудно се проследява кой точно е гласувал, кой е пуснал бюлетината, дали някой не е пуснал от чуждо име и пр. Тази опция винаги е съществувала, и балансът на интересите очевидно е ставал като и двете страни са правели "каквито шмекерии могат".

През 2020 г. обаче Тръмп очевидно бе предаден и от собствената си партия, и по места много републиканци просто не са направили това, което направиха демократите. Т.е. заговор има, но в Дълбоката държава не са само Демократи, а са замесени и много Републиканци. И затова в тази част от фалшификациите, Тръмп остана без защита.

Избори обаче НЕ МОГАТ да се отменят, дори при доказани измами с гласуванията по пощата. Ще ви обясня защо.

Тръмп е фокусиран върху това да докаже, че в определени райони, където той губи, е имало измами. Реално, ако се направи детайлно проучване, те ще се докажат. Например представете си щат като Джорджия, в който той губи с 12 хиляди гласа. В същото време, има райони, в които Байдън общо е взел 13 хиляди гласа повече. Тръмп започва да рови, и доказва например, че има твърде много гласували "мъртви души". Или, че бюлетините са повече от избирателите. Или, че има неподписани пликове на бюлетини (това е задължително условие за валидност на вота). Тъй като няма начин да се определи коя бюлетина е на мъртвец, нито коя от кой плик е извадена (те се отделят от пликовете след ваденето), то няма как да се извадят само невалидните гласове. Т.е. трябва да се анулира целия избор в съответния район. Т.е. всички гласове отпадат (и тези за Тръмп, и тези за Байдън), и в резултат на това - Байдън губи разлика от 13 хиляди гласа. Следва - Тръмп вече води в щата с 1000 гласа, и взима всичките му електори. Т.е. щатът "флипва" както обичат да казват американците. Прещраква от единия на другия.

Лесно и елементарно, нали...

Но не може да стане. По една проста причина. В момента, в който нещо подобно се случи, Демократите ще оспорват веднага районите, в които води Тръмп. И тъй като и там могат да се открият нарушения (възможно е дори това да са нарушения на самите Демократи, но няма как да се свържат пряко с тях), то тогава ще трябва да се анулират и тези райони. И Тръмп ще изгуби преднината си там, и щатът ще "флипне" обратно. После Тръмп на свой ред ще удари други райони, и т.н.

Реално, да се очаква че има достатъчен брой райони, без никакви нарушения, е утопия. Навсякъде има огромен брой бюлетини по пощата, а също и други съмнителни явления - ранно гласуване, поправяне на гласове след като са подадени и пр.

Т.е. идеята на Тръмп да събори няколко ключови района в съответния щат, и така да обърне самия щат, е логически недопустима. Създаде ли се прецедент, той няма да се ограничи само до районите, в които на него му е изгодно. Ще настане широк хаос в много щати и няма да е ясно изобщо какво става. Реално, възможно е да настъпят нови фалшификации, дори  при това повторно броене, които да са по-големи от първоначалните.

Друг голям пробив, който "сочи с пръст" Тръмп, е софтуерът за преброяване. Бяха показани няколко случая, в които гласове за Тръмп са отишли за Байдън. Следват обвинения към самия софтуер, връзки на фирмата-производител с фондацията на Клинтън и пр.

Тук проблемите са два.

На първо място, основният проблем не е в софтуера, а в хората, които работят с него. Всеки софтуер може да се манипулира. Като му подадеш погрешни данни, или умишлено изкривени (например сменени 2 реда в таблица), и софтуерът ще сметне друго. Поне за момента, доказаните грешки на софтуера са свързани с човешкия фактор, а не със самия него. Разбира се, странно е, че всички "грешки" се оказват в полза на Байдън. Чисто статистически, следва да има грешки и в двете посоки. Но проблемът не е в софтуера, а в работата с него, т.е. някакви партийни активисти по места са правили "нещо". Случаят много прилича на нашите райони, в които гласуват 100% от избирателите, и всичките 100% са за ДПС. Очевидно в случая не е виновен протоколът от изборите, или изборната урна. Виновни са шмекерите в комисията, които всички са от ДПС, и те пишат протокола.

На второ място, въпросният софтуер е бил предварително известен, преди изборите. Нито Тръмп, нито Републиканците по места, са направили нещо, за да го проверят. Фактите за връзките с фондацията на Клинтън не са скрити. Т.е. тук говорим отново за намеса на Републиканци в заговора срещу собствения си президент. Всъщност, думата "собствен" не е точна. Тези републиканци са от Дълбоката държава, и са съюзници със съответните Демократи. Тръмп е врагът, външното тяло в "системата".

Ако обаче хипотетично, Тръмп отмени част от изборите, заради софтуера, то отново важи принципът за лавината от насрещни искове, която ще последва, и чийто краен изход изобщо не е ясен.

В цялата изборна бъркотия обаче има един още по-важен факт, който Тръмп много добре знае, и е наясно, че не може да го пребори.

Американските избори са двустепенни. Вотът не е за президент, а е за "електори", които после избират президент. Има обаче още един детайл, който не се изтъква много. Въпросните "електори" дори самите те не се избират пряко, а по Конституция, трябва да се посочат от съответния щат (от неговото законодателно събрание). Т.е. теоретично, избори може изобщо да няма, а Конгресите на щатите да посочат електори. Тръмп опита да ползва това, за да прокара свои електори, но го направи твърде плахо - само като приказки. А и не получи поддръжка от собствените си Републиканци, имащи мнозинство в съответните щати. Т.е. и те го предадоха.

Друго обаче е основното.

Електорите се избират от съответния Конгрес, който обикновено прави това, като се съобразява с народния вот. Т.е. който спечели гласуването в щата, дори с 1 глас, получава електорите. Това е принципът. Но самото назначение на електорите не е от избирателите, а от Конгреса.

Т.е. дори да докаже изборни измами, и да спечели самия вот в съответния щат, Тръмп не печели автоматично електорите, които вече са гласувани. Фактически, гласуването на гражданите има консултативна функция, която се спазва. Но теоретично не е задължително да се спази, защото по Конституция, изборът не е предвиден да е пряк. Конституцията е гласувана през 18 век, и тогава дори не е имало всеобщо избирателно право.

Т.е. сега посочените електори, вече са законни длъжностни лица, които имат пълното право да изберат Президент, без значение какво ще покаже хипотетично повторно преброяване. Това е двустепенният характер на изборите. Втората степен не е неразривно свързана с първата.

Тръмп би имал шанс, ако докаже измами ПРЕДИ определянето на електорите, защото тогава щяха да бъдат определени неговите електори. Но след това, вече играта е приключила. Теоретично, остава само възможността Върховният съд да анулира избори на електори, и да поиска да се посочат нови. Но това е твърде-твърде-сложна възможност, и шансовете са нищожни. Трябва първо да се докажат измами, после да се мине през насрещното доказване на измами, което посочих по-горе, и едва накрая да се реши да се анулират ли електорите. Междувременно, те може вече да са гласували, съответно - изборът да е направен.

И като споменахме съда, нека да видим какво става и там. Тръмп няма никакъв шанс да обърне изборите, без някаква форма на съдебна намеса.

Но е факт, че съдиите бягат от този проблем, вкл. съдиите-републиканци. Това донякъде е свързано с комплота, но не е единствено то. Просто, всеки един иск предполага положително решение, което ще отмени хиляди гласове. Доста трудно е за който и да било съдия, да го направи. Ще го обвинят, че отнема демократичните права на хората. Т.е. за подобно действие, са нужни действително "железни доказателства". Докато доказателствата на Тръмп са предимно косвени. Това не значи, че не са истински - на всички е ясно, че куфарите с бюлетини, заснети в избирателна секция, са си фалшификация. Но пред съда трябва да се докаже в чия полза е тази фалшификация, и точно кои са неистинските бюлетини. Едва тогава съдията може "с ръка на сърцето", да предприеме "отмяна на 10 хиляди гласа, заради 500 невалидни бюлетини". Проблемът на Тръмп е, че изначално, всякакви доказателства за изборни измами, са косвени, а пряко доказателство е почти невъзможно (не само за него, а за всеки).

Съвсем отделен е фактът, че съдилищата очевидно също са част от Дълбоката държава, и са против Тръмп. Това е логично. Тези съдилища са изграждани в продължение на десетилетия, от същата тази Дълбока държава. И дори съдиите, които Тръмп назначи в тях, дори те са с кариери от преди това. Тръмп не е назначавал новоизлюпени студенти, току-що завършили. Във всички висши съдилища, които са важните, и в които Президентът назначава съдии, се посочват хора с поне 10-15 години стаж. Т.е. вече култивирани от Дълбоката държава.

Отказът на съда да се занимава с изборите пролича и от решението на Върховния съд по един от казусите. Това решение е напълно незаконно, и искът на Тръмп бе съвсем валиден. Но просто не го допуснаха до разглеждане, като измислиха "процедурни пречки".

Ставаше дума за това, че изборните правила, съгласно Конституцията, трябва да се гласуват от Конгреса на съответния щат. И такива са гласувани - това са законите за изборите.

Но заради корона-вируса, започнаха промени в тези правила, свързани основно с гласуването по пощата, също с ранно, късно гласуване и пр. Т.е. бяха разширени тези възможности. Но това не стана с промени в законите, а с различни съдебни разпореждания и укази на губернатори. Т.е. наруши се Конституцията, и изборните правила бяха определени не от Конгреса, а от някаква друга власт. Което Конституцията забранява.

Т.е. изборите са проведени в нарушение на Конституцията. Казус, ясен като бял ден.

Решение по този казус обаче, би означавало отмяна не на хиляди, а на милиони гласове. Цели щати, които вече са гласували, ще излезе, че не са гласували изобщо. И ще трябва или да се прави нов избор, или Конгресът на своя глава да определи електорите.

Съдът се "сниши" по този въпрос, като изобщо отказа да гледа делото.

Тук трябва да уточним, че във Върховния съд, Тръмп също няма мнозинство. Той е назначил само 3 от 9-те съдии, при това не еднолично, а с одобрението на Сената. Т.е. пак Дълбоката държава е имала влияние. В резултат - в гласуването се получиха 2 гласа за Тръмп, и 7 - против. Близо до 3:6, нали. Логично.

Съдиите обаче направиха очевидна "схема за прикритие". Размениха си гласове. Двама от "тръмпистите" гласуваха срещу него, а други двама - за него. Така се създаде илюзия, че съдът е независим и не се влияе от това кой кого е назначил. Крайният резултат е същия, а съдът запази авторитета си.

Това е и причината, Тръмп всъщност да не се нахвърли върху съда, вкл. върху назначените от самия него съдии, че са го "предали". Вместо това се ограничи до "съдът няма смелост и решителност". Нищо повече.

В същото време, Тръмп е безмилостен към щатски губернатори, които не му помагат. Например Брайън Кемп - републикански губернатор на Джорджия, е обявен за тотален изменник и предател, и няма да бъде подкрепен за нов мандат. Това е, защото той отказва да направи преброяване на пликовете на бюлетините, от които се очаква да се види голяма разлика между пликове и гласове, т.е. да се докаже, че има вкарани фалшиви бюлетини. Това е очевидна част от заговора, и очевидно Кемп е в играта на страната Байдън. Но той е изменник според Тръмп, а съдийката Еими Барет, току що назначена от самия Тръмп, не е предателка, въпреки че гласува против него в съда... Двоен стандарт, според обстоятелствата...

Накратко - съдът трудно ще бъде въвлечен в изборите, по 2 причини - проблемът е твърде мащабен, за който и да било съд, и второ - съдилищата също са част от Дълбоката държава.

Тук стигаме обаче и до още един проблем, който буди въпросителни.

Защо Тръмп кълне местните губернатори и кметове, че не разследват, и го предават, а самият той не предприема разследване. Кемп е "изменник", защото отказва да преброи пликовете. Но Тръмп също може да разпореди преброяване. Президентът ръководи всесилното Министерство на вътрешната сигурност, а също и Министерството на Правосъдието, и ФБР. Съвсем законно е да се проведе "федерално разследване". И агенти на службите да идат и да преброят пликовете. И да докажат измамите.

Защо това не се случва?

Защо няма назначен "специален прокурор", от типа на този, който разследваше самия Тръмп за "руската връзка"? Тръмп и Правосъдието могат да назначат такъв, и той ще бъде много трудно уволнен от Байдън, по чисто политически причини. Както Тръмп не можеше да уволни прокурора Мълър, търсещ връзки с Путин. Защо не го направят, и да провлачат едно разследване с месеци?

Разследване може да направи и всяка една от палатите на Конгреса. В Горната камара, Републиканците имат мнозинство. Могат да съставят сенатска комисия, и да разследват. Дори решенията на комисията да нямат пряк юридически ефект, те имат статута на съдебно разследване. Т.е. каквото се докаже, ще е все едно доказано в съд. Хипотетични изборни измами биха довели до огромен натиск над Байдън да подаде оставка.

Но и Сенатът не прави това.

Нито го правят локалните щатски Конгреси, дори където Републиканците имат мнозинство. Снишават се, отсрочват, крият се...

За това има две очевидни причини. Едната е, че Дълбоката държава е и там. Но другата е по-важна - самият Тръмп вероятно не цели обрат в изборите, а основно се стреми да монополизира Републиканската партия, и чрез нея - да се завърне през 2024 г.

В това той почти на 100% е успял. В САЩ вече ясно се говори, че "Републиканците това са Тръмп и Руди Джулиани". С мощния си PR, и с обвиненията във фалшификации (които всъщност са истински), Тръмп е убедил 90% от републиканските избиратели, че изборите са измама. И те са зад него, правят огромни митинги.

С това, Тръмп подчинява практически целия Републикански естаблишмънт. Което ясно се видя от делото на Тексас във Върховния съд, което бе подкрепено от 18 други щата. Просто местните губернатори и активисти на партията се страхуват, че ако не подкрепят Тръмп, после ще загубят постовете си.

Т.е. Тръмп се превръща в някакъв могъщ партиен лидер, какъвто американската история не познава. Той ще напусне Белия дом, но ще остане нещо като господар на Републиканската партия. Някакъв еквивалент на "лидер на опозицията", какъвто съществува в Европейската практика.

Това е нещо съвсем ново за САЩ, нехарактерно за системата им. Аз лично съм поддръжник на американската изборна система - тя е много по-демократична от европейските. Там фактически няма партии. Има пряко избрани фигури на длъжностите. Но няма единни, структурирани партии като в Европа, със свои ръководства и пр. Всеки републиканец е фактор в партията, докато е на длъжност. После става обикновен активист. Национален лидер на самата партия обикновено е Президентът, но само докато е на власт. След това - остава просто влиятелна фигура. А партията без президент, реално няма национален лидер.

Не е като в Англия и Франция - да има лидер на опозицията, и почти военно подчинена му структура надолу.

Сега това се променя. Тръмп успява с огромен успех да подчини Републиканската партия, и да я превърне в партия от Европейски тип. А това е много важно.

Фактически, той ще може да диктува директно какво да правят локални губернатори, конгреси и пр. Ще може дори да нарежда на републиканските конгресмени, по начина, по който става в Европа.

А това води до доста интересни следствия. Например, Републиканците са на косъм от това да запазят мнозинството си в Сената. От което следва, че Тръмп ще е началник на една от двете Палати на Конгреса. Ще може да спира всяко по-значимо действие на Байдън.

До момента, подобно партийно лидерство не съществуваше. Сенаторите бяха партийци, но бяха и независими. Вървяха преговори и пазарлъци, често имаше партийни "отцепници" (rebels). Президент от другата партия, с добри преговори и отстъпки, можеше да прокара своите проекти. В замяна - хора от опозицията получаваха министерски постове. Например много често, при президенти-демократи, министърът на отбраната е републиканец.

Но всичко това е, докато не съществуват партии от европейски тип.

Сега с тази превзета Републиканска партия, Тръмп ще може да води европейска политика. Той ще може да се меси дори в правителството, защото секретарите (министрите) се утвърждават от Сената. Т.е. с едно сенатско мнозинство, и с контрол върху партията, Тръмп може да блокира всеки един министър на Байдън. Или да се пазари за свои министри, та може дори да поиска самия себе си като министър - например държавен секретар. Това е съвсем непозната територия, може да доведе до превръщане на САЩ от президентска, в полу-президентска република.

Без мнозинство в Горната камара, Президентът може да управлява единствено чрез "временно назначени" чиновници. Теоретично това е възможно, и президенти го правят. Разиграват Конгреса, и назначават, докато той е във ваканция, за да прокарат свои хора. Но никога, никога, това не е правено за целия кабинет, и никога - твърде дълго не е правено за ключовите постове - Пентагона, Финансите, Държавния департамент. Ако там се управлява от и.д.-та, държавата ще стане нестабилна и хаотична. Т.е. няма да се управлява от и.д.-та, а ще трябва да се отстъпи, и да се подели властта.

Именно всичко това, Тръмп ВЕЧЕ ГО Е ПОСТИГНАЛ. Републиканската партия е превзета. Избирателите слушат само и единствено Тръмп, а не другите кандидати. Това се видя на митингите за частичен избор на сенатори в Джорджия. Тълпата аплодираше само Тръмп, и никой не слушаше самите кандидати.

Превзел избирателите, Тръмп ще държи избраните, а това е огромна маса от законодатели, губернатори, кметове и всякакви подобни служители. САЩ са държава, в която всяка година има избори за нещо, съответно - има зависимост на властта от този вот. И който го държи, контролира всичко.

Т.е. ако погледнем общата картина, ще видим, че докато Тръмп води отчаяна битка за изборите, той всъщност води победоносен поход вътре в Републиканската партия. И то не само за самата нея, но и за промяната в самата партийна система. Тръмп ще въведе за пръв път в САЩ явлението "лидер на опозицията", при това - на доста силна опозиция, с мнозинство в Сената, и управляваща повече от половината щати.

Поради всички тези причини, става ясно, че целта е изпълнена, а фалшивите избори, са просто средство.

Истината е, че Тръмп загуби, просто защото собствените му съпартийци не извършиха огледалните фалшификации в негова полза. Като си на власт, и знаеш схемите, нищо не ти пречи да ги направиш и ти. Но Републиканците предадоха Тръмп, и поради малката разлика на самия вот, той загуби. Не е изключено, Тръмп да е бил небрежен към този проблем, защото самият той да е очаквал да загуби. Истината, че той не стоеше добре в проучванията, и очевидно самият той е подценил "скрития вот" - хора, които крият за кого ще гласуват, защото е "непрестижно", но реално решават изборите. Точно с подобен вот на вторите си избори, Ричард Никсън печели 49 от 50 щата, като това става насредн протести и бунтове, свързани с Виетнамската война. И не изглежда да има шансове. Но "тихото мнозинство" го избира.

Нещо подобно се случи и сега. "Тихото мнозинство" обърна резултата, и реално Тръмп спечели. Но явно пропусна да се подготви организационно, и "технологичният вот", добре подкован сред Демократите, му открадна изборите. Иначе нямаше никаква причина да няма и милиони фалшиви бюлетини по пощата за Тръмп. Нямаше и никаква причина активисти на Републиканците да не обикалят по домовете, да "поправят" сбъркани бюлетини. Направиха го само Демократите.

Тръмп обаче не мисли да "пролива кръв". Той единствено създава илюзията за кръвопролитие. В този дух е и съобщението му, че "няма да напусне Белия дом" на 20 януари. Но уточнява, че ще бъде в "зимния Бял Дом", и там ще положи клетва за "втори мандат". "Зимният Бял Дом" обаче не е държавна резиденция, а е частен имот на Тръмп във Флорида, който той самият нарича така, защото кара зимите там, вкл. докато е Президент. Да, придал му е институционална стойност, но това не е държавно ведомство. Не е изключено Тръмп да направи някакъв цирк с "полагане на клетва" там, която естествено няма да има никаква юридическа стойност. Но така ще подрива моралната позиция на Байдън, и ще е идеален елемент от превръщането му в лидер на опозицията. Но реални действия по саботаж на предаването на властта не се очакват. Иначе би могло да стане страшно. С милиони въоръжени, готови да излязат по улиците, Тръмп може да блокира Белия дом и да спре инагурацията на Байдън. Но може да се стигне до истинска война, което да разруши САЩ. Той не цели това. Цели единствено да се завърне след време, по-силен от всякога.

А предателството на Републиканците срещу Тръмп ще се обърне срещу тях. С него - Президент, те имаха класическа американска система, която им оставяше партийна свобода. Сега с него - като партиен лидер, местните републиканци се превръщат просто в слуги. По същество, резултатът от всичко това ще е, че Тръмп ще откъсне цялата Републиканска партия от Дълбоката държава, докато до момента бе откъснал само част от нея. Това е по-голяма промяна за САЩ от всичко случило се до сега...

И на следващие избори, той ще е идеално подготвен с технологичния вот, и със своята част от изборните машинации, които да компенсират насрещните.

А следващите избори не са през 2024 г, а са още догодина - за кметове, местни събрания и пр. Още там ще се види Новата Републиканска Партия на САЩ. Допускам, че резултатът ще е разкъртващ...


Добри Божилов, писател

"Задругата", "Заветът"

18.12.2020

Няма коментари:

Публикуване на коментар