Приятели, не купувайте книгите, с автор "Добри Божилов", пускани от издателство "Лексикон". Те се преиздават от автора, при това в ПЪЛНА версия, а не съкратени, и можете да ги поръчате от тук... Това е единственият начин да подпомогнете автора, и се отнася не само до мен, а до всички автори. Издателствата са посредник, който ограбва труда ни. От книга на стойност 20 лв., авторът получава 0,50 лв. По-добре четете в "Читанка", отколкото да давате 19,50 лв. за всеки друг, но не и за автора. Не вярвайте на клетви на издателства, че подпомагали литературата. Те издевателстват над нея, готови са да дадат реки от пари по адвокати, за да тормозят авторите, но не и да дадат същите пари на самите автори. Затова - поддържайте пряка връзка с писателя, купувайте само ДИРЕКТНО от него...

Олигархията подскочи като "ужилена" от датата на изборите... Бойковисти се юрнаха като един, да обясняват "колко е опасно"...

Олигархията на ГЕРБ и ДПС подскочи като "ужилена" от обявеното намерение на Президента, да насрочи изборите в най-ранния възможен срок. Гласове на ГЕРБ, като Антоанета Христова и Т.Буруджиева, на ДПС - като Валерия Велева, на НФСБ - Валери Симеонов, та дори най-смешната резервна гума - Марешки, се втурнаха да обясняват как това била огромна грешка, било опасно, та дори - подпомагало Борисов.

Ако това последното беше вярно, бъдете сигурни, че никой нямаше да гъкне, а всички щяха да стискат палци на Президента, докато излезе указът.

Но всъщност е точно обратното. Изборите ще нанесат тежък удар на в момента управляващата олигархия. И всяко тяхно отлагане печели време. За същите хора - Бойко, Пеевски, Доган, Гешев, и цялата останала банда от босове, консилиерита и цялата иерархия от слуги надолу.

Истината е, че Президентът много отдавна е изказал мнението си, и то е за предсрочни избори. Той посочи с пръст "мутрите" в Министерския съвет и Прокуратурата, и поиска незабавен вот. Президентът беше против и ВНС, защото то щеше да отсрочи самите избори. И сега - когато прави малкото зависимо от него - да свика поне редовния вот в най-ранния срок, му се нахвърлят.

Абсолютно всички аргументи са абсурдни.

Най-тежкият от тях, разбира се, е свързан с корона-вируса. Изборите увеличавали рисковете, народът щял да се уплаши и да не иде да гласува. Допълнително - щели да бъдат лишени от право на глас хората под карантина.

Всичко това са отчаяни вопли на обречената олигархия. Защото вирусът ще го има още години наред. Това не предполага да се откажем от изборите. Дори най-смелите планове за ваксинация не приключват преди края на 2021 г. А самата ваксинация не се очаква да унищожи "Ковид-19", а единствено да го ограничи. Т.е. заразени хора винаги ще има, такива ще има и под карантина.

Т.е. въпросът, че изборите могат да са през м.Май е безсмислица. Във вирусно отношение Май и Март ще са практически едно и също.

Въпросът с гласуването на хората под карантина също няма връзка с датата на вота. От тук насетне, години наред, ще имаме хора под карантина. И трябва някак да гласуват.

Очевидно, най-разумният начин за това, е да се въведе отдавна очакваното Интернет гласуване. Лесно и елегантно решение. От което обаче управляващите години наред бягат, и дори въпреки решение на референдум по въпроса - с огромно мнозинство.

Но защо след като учениците успяха толкова бързо да минат на он-лайн обучение, да не можем да пуснем едно он-лайн гласуване? Нека всеки има регистрация, а дали ще я ползва - негова си работа. А най-елементарно, ако толкова ни е страх от Интернет, можем да го позволим само на карантинираните. Т.е. който си е в къщи, той да гласува така, останалите - по старомодния начин.

Но властта и дума не дава да се издума да подобно гласуване, защото то ще е тежък удар върху изборните фалшификации, върху измислените протоколи в секционните комисии и върху 100% от живеещите в стотици села, гласували за ДПС. 

И най-сетне - Интернет гласуването ще докара гласове на българи от чужбина, които са категорично срещу мафията.

Но дори да оставим настрана Интернет, няма причина да не съществуват подвижни секции, в които хората да гласуват. Да, ще е логистика, но след всички други безумия, които направихме покрай вируса, вкл. да напълним болниците с хора с температура 37,5°, то след това, какъв е проблемът с подвижните урни?

Всъщност, проблем няма.

Има само един страх у властта, че промените идват. И независимо кога ще са самите избори, промените няма да са малки. Затова единственият шанс е просто колкото се може, да отложим самото гласуване.

След този вот ще имаме кардинално нова политическа ситуация. Може би, за пръв път, откакто Бойко е тук, той и ДПС заедно, няма да имат мнозинство. Т.е. основата на престъпното статукво - тайната коалиция на Доган и Борисов, няма да съществува. Нещо повече - възможно е дори ГЕРБ, ДПС, и още някоя малка партия, да нямат мнозинство. Т.е. съставянето на лесно манипулируем кабинет ще е много трудно.

В новия Парламент със сигурност ще влязат съвсем нови субекти като Слави Трифонов, Мая Манолова и градската десница. За всякакви такива партии има съмнения, че са ГМО-та, но истината е, че всяко ГМО има и някаква собствена автономност и интереси. И когато са твърде много, управлението е трудно.

Най-големият страх обаче не са ГМО-тата, а е основната опозиция - БСП. Корнелия Нинова успя да разгони герберите от партията, обединени около червените олигарси и Сергей Станишев. Сега вече няма как да се повтори схемата от Евроизборите, когато чрез "подводниците", БСП бе лишена от изборна победа. Партията ще иде на вота единна, с мотивирани структури, и силно инжектирана с допинг от месеци наред анти-правителствени протести.

Шансът БСП да е първа сила е огромен, с което практически ще стане невъзможна никаква коалиция без нея.

И най-сетне, след изборите, предстои ситуация, в която ако няма правителство, властта отново отива в ляво - чрез служебен кабинет. Това ще е като "пистолет" в слепоочието, който ще тласне по-малките партии да са по-склонни на коалиция с червените, за да участват и те във властта, а и за да не загубят току-що получените депутатски места.

Но най-важната промяна, която предстои, е че абсолютно никой извън ГЕРБ, няма да иска да прави коалиция с ГЕРБ. Цялата кампания ще е на анти-ГЕРБ основа, и ще се слее с вълната от протести и омраза към Бойко Борисов.

А отпадне ли ГЕРБ от управленското уравнение, това разпада цялата мафиотска структура. ДПС може да оцелее, и дори да намери нови партньори. Но самата корупционно-клиентелистка конструкция, ще рухне. А какво ще се роди след нея, не е ясно. 

И затова страхът на Бойко е огромен, а скрити и явни говорители се втурнаха да громят Президента.

Теоретично, не е изключено, ГЕРБ да прокарат ново извънредно положение, за да отложат изборите. Това е формално възможно. Но дали така ще опазят властта, или тя ще им бъде отнета от нова гневна тълпа, без избори, това е въпрос на опасен хазарт. Хазарт, който може да опре вече не до самата власт, а и до физическото им оцеляване... 


Добри Божилов, писател

"Задругата", "Заветът"

08.12.2020

3 коментара:

  1. Само не разбрах защо при интернет гласуване,гласовете за БСП ще са повече!?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Къде видяхте подобен текст? Гласовете от чужбина ще са срещу ГЕРБ, това пише. БСП има повече гласове на място.

      Изтриване