Приятели, не купувайте книгите, с автор "Добри Божилов", пускани от издателство "Лексикон". Те се преиздават от автора, при това в ПЪЛНА версия, а не съкратени, и можете да ги поръчате от тук... Това е единственият начин да подпомогнете автора, и се отнася не само до мен, а до всички автори. Издателствата са посредник, който ограбва труда ни. От книга на стойност 20 лв., авторът получава 0,50 лв. По-добре четете в "Читанка", отколкото да давате 19,50 лв. за всеки друг, но не и за автора. Не вярвайте на клетви на издателства, че подпомагали литературата. Те издевателстват над нея, готови са да дадат реки от пари по адвокати, за да тормозят авторите, но не и да дадат същите пари на самите автори. Затова - поддържайте пряка връзка с писателя, купувайте само ДИРЕКТНО от него...

Вирусът ще намали, а няма да увеличи "твърдите ядра"... Очаква ни обрат, защото именно "ядрата" са от хора, застрашени от Ковид-19, и няма да гласуват...

"Девети"  от Добри Божилов
Всички говорят за избирателна активност, и за "твърди ядра", но никой не се замисля, че "твърдо ядро" при корона-вирус е различно от стандартното твърдо ядро - без вирус. Реално тия "ядра" са съставени основно от по-възрастни хора, които сега ще се уплашат и голям дял от тях просто няма да гласуват. Т.е. вирусът ще НАМАЛИ, а няма да увеличи влиянието на "твърдите ядра".

В абсолютно всички големи и системни партии, непоколебимите избиратели са предимно пенсионери. За БСП това са ортодоксалните комунисти, които се надяват социализмът да се върне. За градската десница това са реститути и наследниците на репресирани, които сънуват времената преди 1944 г. За ДПС това са предимно по-възрастните турци по селата, доколкото младите отдавна са в градовете и Европа. А ГЕРБ е някакъв хибрид, тюрлу гювеч от всичко това - има комунисти, антикомунисти, малцинства, всякакви. Има хора, дето харесват Тодор Живков, и считат че Бойко прилича на него. Има и такива, които виждат в Бойко "най-последователният антикомунист".

Сега си представете, че по някаква причина, точно тези хора не гласуват. Става "нещо", и не гласуват!

Тогава кой ще гласува?

Това ще са независимите избиратели, които са склонни да променят поведението си, според резултата. Т.е. това са рационалните избиратели. Пускат за един, той се проваля, пускат за друг тогава. Т.е. това са "нетвърдите гласове". По-млади хора, активните, средната класа.

Как действа вирусът и на кого?

Той очевидно всява паника сред пенсионерите. 99% от починалите са пенсионери. А ако има въпрос, по който Щабът и Мангъров са на едно мнение, той е че вирусът е по-опасен за по-старите хора. С месеци вече текат предупреждения именно към тях.

Е, ако сте "твърдо ядро", кое за вас ще е по-важно - да си стоите в къщи, докато вирусът отмине, или да сте безрезервно верен на своята партия, и да идете да гласувате? Т.е. да идете на класическо място с много хора, опашки, близки разстояния и пр.?

Според мен, всичко, дето ви говорят социолози, политици и анализатори, е пълна глупост. Вирусът е нестандартен регулатор на активността, и на него не могат да му се приписват резултати като при друг тип масова демотивация от гласуване. Едно е "всички са маскари", "те и тия крадоха", "писна ми от скандали", "по принцип не гласувам". Това засяга обикновено по-активното население. Друго е "яко ще се мре", "идва нов щам 7 пъти по-заразен", "линейки обикалят, няма места в болниците"...

Този път имаме изстрел право в челото на "твърдите ядра"...

От всичко това какво следва?

Най-общо - неочакван резултат. Никой не може да каже какъв ще бъде той, защото ще гласуват основно "свободни електрони". В Румъния се получи интересен пример. Наистина имаше ниска активност, но това не донесе властта на социалистическата партия, която имаше най-много "твърд електорат". Да, тя спечели с малко, но просто е първа сила. Най-вероятно ще има коалиция от по-малките. Ако хипотетично, действаха правилата на "стандартното твърдо ядро", то тогава социалистите трябваше да имат мнозинство самостоятелно. Защото наистина доста малко хора гласуваха, и пенсионерите, и ляво-ориентираните, трябваше да пометат всичко. Но не се получи така.

Това е най-близкият и математически обоснован тест на ситуацията.

Какво ще стане у нас?

Твърдите ядра са основно у БСП и ГЕРБ, т.е. техният резултат вероятно ще е по-малък. ДПС също ще пострада. Ще пострада и парчето от Демократична България - ДСБ, което държи столичните реститути. Ще загубят също Патриотите, чийто основен актив са ортодоксалните гласове на ВМРО.

А кой ще спечели?

Най-вероятно - партии като тази на Мая Манолова и Отровното трио, които разчитат на мобилен електорат, и бяха в основата на протестите. Ще спечели другото крило на ДБ - около Христо Иванов. Не е изключено да спечели и Слави Трифонов, защото неговите чалга-избиратели са основно не много грамотни младежи. Чийто относителен дял, при липса на възрастния избирател, ще нарастне.

Може да спечелят и партии като "Възраждане", защото сред техните избиратели отново възрастните хора са по-малко, т.е. ще имат по-малък отлив. Това може да доведе основно до увеличаване на партийната субсидия в следващия мандат, доколкото е съмнително все пак да успеят и да влязат.

Сред печелившите ще е и Цветан Цветанов, който разчита на "технологичен вот", състоящ се основно от избиратели на средна възраст, цигани, купени гласове и пр.

Накратко - твърдите не са това, което са, и предстои "твърдо падане" на всички късогледи анализатори, които разсъждават в минало време...


Добри Божилов

26.01.2021

Няма коментари:

Публикуване на коментар