Приятели, не купувайте книгите, с автор "Добри Божилов", пускани от издателство "Лексикон". Те се преиздават от автора, при това в ПЪЛНА версия, а не съкратени, и можете да ги поръчате от тук... Това е единственият начин да подпомогнете автора, и се отнася не само до мен, а до всички автори. Издателствата са посредник, който ограбва труда ни. От книга на стойност 20 лв., авторът получава 0,50 лв. По-добре четете в "Читанка", отколкото да давате 19,50 лв. за всеки друг, но не и за автора. Не вярвайте на клетви на издателства, че подпомагали литературата. Те издевателстват над нея, готови са да дадат реки от пари по адвокати, за да тормозят авторите, но не и да дадат същите пари на самите автори. Затова - поддържайте пряка връзка с писателя, купувайте само ДИРЕКТНО от него...

Изглежда готвят арест на Тръмп още на 20-ти, а той изглежда се готви да бяга... Отива в Шотландия "да играе голф"...

Доналд Тръмп не само че няма да присъства на инагурацията на Джо Байдън, но изглежда няма да е и в САЩ. Това навежда на мисълта, че президентът усеща, че му готвят жестока саморазправа, и ще се опита да се спаси.

Слуховете са, че той ще замине за Шотландия, където да "играе голф" по време на клетвата на Байдън. Това изглежда презрително и подигравателно отношение, но основното му съдържание е, че няма да е в САЩ. Тръмп има голф-игрища и в собствената си страна, и може да иде там.

В Шотландия има ропот срещу пристигането му, защото ръководят неолиберали. Първият министър Стърджън каза, че Тръмп не може да влезе "заради карантината за КОВИД-19".

Реално обаче решението по подобен въпрос принадлежи на правителството в Лондон, т.е. на близкия приятел на Тръмп - Борис Джонсън. Той поне засега, не е застрашен от сваляне. Ако Тръмп пристигне на 19-ти, той ще е още действащ президент, и не могат да го спрат. Включително - да иде в голф-клуба си.

В САЩ в момента цари истерия около него. Предложен е дори втори импийчмънт, чиято единствена цел е не да го махне 7 дни, преди края на мандата му, а да му наложи забрана да се кандидатира в бъдеще. Самият импийчмънт се очертава по процедура, на която и Сталин може да завиди - няма да се даде право на обвинения да отговаря, няма да се обсъжда в комисии, а направо ще се гласува. Това се очаква в сряда или четвъртък следващата седмица.

После обаче, въпросът отива в Сената, където не може да се приложи подобен гестаповски подход. А и там процедурата е под контрола на председателя на Върховния съд. Т.е. не може без никакво възражение, представяне на доказателства и пр. Което изисква време. Т.е. вероятността от реален импийчмънт е ниска. Но опитът за това издава озлоблението срещу Тръмп.

Самият Джо Байдън не изглежда радикален, но е твърде стар, и изобщо не е ясно какво ще зависи от него. Т.е. съвсем възможно е още на 20-ти следобяда, да имаме заповед за ареста на Тръмп.

Което той се досеща очевидно, и взема мерки.

Бягството да паднал от власт не е нещо необичайно по света. Но пред Тръмп има друго предизвикателство - той остава твърде тежък политически фактор в САЩ. И едва ли ще иска да изпусне това - което би се случило, ако избяга например в Русия, или в Бразилия (където президент е съюзникът му Болсонаро). На Тръмп му трябва да е в западна държава, и да не изглежда като бягство. Шотландия е идеална, а играта на голф - подигравка с новия президент.

Единствената друга подобна опция е Израел. Там Тръмп е почти светец, след като направи повече за тази държава от всички досегашни щатски президенти, взети заедно. В Израел демократите трудно ще го арестуват.

В САЩ хаосът е пълен, и лечението не може да бъде репресия срещу Тръмп. Дори да го арестуват и убият, само ще създадат "икона на съпротивата". Но демократите не са от най-умните, всъщност доста глуповати са.

Сред част от републиканците има умереност. Вицепрезидентът Пенс може незабавно да свали Тръмп, но не го прави. Защото вижда, че избирателите са се него, и ще намразят всеки, който му посегне. По същата причина и сенатори и конгресмени от партията не са ентусиазирани за импийчмънт. Засега има само 1 сенатор и 1 конгресмен, които са против президента си.

С арестите обаче е друго. Останал без имунитет, могат да го обвинят в какво ли не - вкл. в тероризъм или в опит за преврат. И дори да му откажат адвокат в продължение на месеци, та дори - да го пратят в Гуантанамо. Няма никакви правни пречки пред това. И в случая не се иска никакво гласуване в Конгреса, или дори съдебен процес. Няма думата и Върховният съд.

Единствената надеждна защита е да не си там. Ако минат няколко месеца, и народът започне да вижда безумията на новата власт, шансът за арест намалява. Реално осъществимият шанс е единствено веднага - като репресия срещу свалената "провалена" власт, която опитала да превземе Републиката.

Ако ще се шегуваме, Тръмп може да дойде и в България да играе голф. Тук има доста игрища. С това ще предизвика земетресение в политическите ни среди. Но пък шансът да го екстрадираме е минимален - тук 90% от народа са тръмписти, и няма да го дадат...

 

Добри Божилов, писател

"Задругата", "Заветът"

09.01.2021

 

1 коментар:

  1. "Самият импийчмънт се очертава по процедура, на която и Сталин може да завиди..."

    Добри,
    много перестроечна плява си погълнал.
    Прочети поне историка Юрий Жуков!
    Толкова книги с факти за Сталин вече са достъпни и безплатни.
    Прочети поне Юрий Жуков!

    ОтговорИзтриване