Приятели, не купувайте книгите, с автор "Добри Божилов", пускани от издателство "Лексикон". Те се преиздават от автора, при това в ПЪЛНА версия, а не съкратени, и можете да ги поръчате от тук... Това е единственият начин да подпомогнете автора, и се отнася не само до мен, а до всички автори. Издателствата са посредник, който ограбва труда ни. От книга на стойност 20 лв., авторът получава 0,50 лв. По-добре четете в "Читанка", отколкото да давате 19,50 лв. за всеки друг, но не и за автора. Не вярвайте на клетви на издателства, че подпомагали литературата. Те издевателстват над нея, готови са да дадат реки от пари по адвокати, за да тормозят авторите, но не и да дадат същите пари на самите автори. Затова - поддържайте пряка връзка с писателя, купувайте само ДИРЕКТНО от него...

Забравете за големи заплати - търсят се евтини работници, млади, студенти, наивници... И винаги ще бъде така... На труда пари НЕ СЕ ДАВАТ!

"Девети"  от Добри Божилов
Като бях на около 20, много лесно си намирах работа. А това бяха времена на див капитализъм - хиперинфлация, мутри и пр. Но намирах. И си мислех, че който не работи, просто е мързелив.
Аз бях и от трудолюбивите - работех, учех, та дори спортувах сериозно. Отдавах цялата си енергия на живота...
От тогава помня една реплика на по-възрастен: "Работодателите наемат студенти и младежи, защото могат да ги експлоатират за малко пари". Тази реплика ми се стори глупава, и я подминах.
Но с времето, установих, че е точно така. Младежкият ентусиазъм лесно се експлоатира, а и на студентите много пари не им трябват. Но започнеш ли да се стремиш към нещо повече, вратите се затварят.
Аз лично реших въпроса, като станах самонает - сам си движех бизнеси - не големи, но се справях.
Но ясно виждах, че от заплата, много трудно и рядко, някой може да получи заслуженото.
Сега вече съм убеден в това :) Ентусиазмът и младите наивници винаги ще се търсят. Това е безплатен допинг за бизнеса. Но някой да мисли за теб, да те развива, да инвестира в теб, да се "докажеш", и да те повишат... Забрави...
И дори в ИТ-то е така. Мислите си, че 5000 лв. заплата са супер. Не, не са. Изкарвате на оня дето ви ги дава, поне 25000. Така както аз работех през 90-те години, на 300 лв., и изкарвах на шефа 3-4 хиляди.
По едно време поисках 1000. 
И историята приключи - и за тях, и за мен - като наемен работник. 
Прогледнах... :)
 

Добри Божилов, писател

"Девети", "Задругата", "Заветът"

18.01.2021 

Няма коментари:

Публикуване на коментар