Приятели, не купувайте книгите, с автор "Добри Божилов", пускани от издателство "Лексикон". Те се преиздават от автора, при това в ПЪЛНА версия, а не съкратени, и можете да ги поръчате от тук... Това е единственият начин да подпомогнете автора, и се отнася не само до мен, а до всички автори. Издателствата са посредник, който ограбва труда ни. От книга на стойност 20 лв., авторът получава 0,50 лв. По-добре четете в "Читанка", отколкото да давате 19,50 лв. за всеки друг, но не и за автора. Не вярвайте на клетви на издателства, че подпомагали литературата. Те издевателстват над нея, готови са да дадат реки от пари по адвокати, за да тормозят авторите, но не и да дадат същите пари на самите автори. Затова - поддържайте пряка връзка с писателя, купувайте само ДИРЕКТНО от него...

Може ли да се случи коалиция БСП-ГЕРБ, с премиер Нинова, и президент, избран от Парламента (Боко)...

"Девети"  от Добри Божилов
В последните седмици все по-често се говори за уредена коалиция БСП-ГЕРБ. Това най-вероятно е пропагандна тролска атака на самия ГЕРБ, насочена към подриване на позициите на БСП и изместването и към второто място. Казвам това, защото Нинова толкова последователно и неотклонно до сега се е борила с Диктатора, че да направи такъв завой изглежда невъзможно. Нинова не е Борисов - тя си държи на думата.

Но чисто хипотетично, нека разгледаме подобна възможност, защото в България вече видяхме какви ли не чудеса в политиката. Може ли да се случи това?

Теоретично - Да. То ще означава неминуем край на БСП като партия, а ГЕРБ ще се съхранят - няма да изгубят нищо. Т.е. теоретично, Бойко има изгода да предложи един мандат на Нинова, за да съсипе основната опозиционна сила. Реално, не е нужно дори този мандат да е пълен. БСП ще се срути още на следващия ден, т.е. Борисов ще може да излезе от коалицията и да направи нови избори дори след 6 месеца. Нещо подобно изигра Нетаняху в Израел, като буквално уби партията на Бени Ганц. Която, от равна с неговата, сега няма дори да мине 4%.

Могат ли ГЕРБ и БСП да удържат неизбежната протестна вълна, която ще изригне?

Могат. Полицията ще е с тях, и ще имат огромно мнозинство. В добавка - ще привлекат международни чиновници от ПЕС и ЕНП да пропагандират. Протестите вероятно ще бъдат мощни, защото протест срещу БСП винаги събира много хора. А градската десница в София ще се види окрилена от това, че "двете крила на БКП се събраха". Но въпреки това, с наличните институции, и повече от 160 депутати, ще удържат.

Всъщност, точно тези депутати като бройка, вероятно могат да са ключът към невиждано мерзкия съюз. Ако БСП и ГЕРБ заедно съберат над 160 гласа, те могат да променят Конституцията. Т.е. могат да премахнат прекия избор на Президент, и да въведат той да се гласува от НС. Тогава Бойко съвсем спокойно, и без да рискува нищо, ще се озове на най-високия държавен пост. Хипотетична коалиция, която да прати Борисов срещу Радев на преди избори е много рискова. Радев може да спечели, дори без подкрепата на ръководството на БСП. Повечето социалисти отново ще гласуват за него, да не говорим за целия протестен вот.

Но със 160 гласа, БСП и ГЕРБ могат да променят основния закон в рамките на 6 месеца. Т.е. ако парламентът се свика на 20 април, ще имаме променена Конституция на 20 октомври. Съгласно нея, в сегашния и вид, изборите за Президент следва да се проведат между 21 октомври и 21 ноември. Обикновено те се насрочват 2 месеца преди това, т.е. трябва да се насрочат до 21 септември, ако ще са през ноември. Но няма такова конституционно изискване. Реално могат да се насрочат и на 21 октомври, та дори - на 1 ноември. Съвсем отделно - дори насрочени избори, могат да се отменят, ако се промени начинът на избиране на държавен глава.

По принцип, Президентът може да "играе" със срока на свикването на Парламента. Той има 1 месец за това. Може да го свика чак на 4 май, т.е. да "пореже" възможностите за промени в Конституцията.

Не би могъл да направи нищо обаче, ако ГЕРБ и БСП съберат 180 гласа. Тогава промяна в основния закон може да мине и за 1 месец. Подобен сценарий е възможен, ако се случи нещо друго гласено - да влязат само 4 партии - ГЕРБ, БСП, ДПС и Слави Трифонов. Това е малко вероятно, освен при огромна репресия над малките формации, от типа на ДБ, Мая и Цветан Цветанов. Но единствено в този случай е възможно да имаме по 90 депутата средно на ГЕРБ и БСП.

Как би могло да оцелее подобно брутално управление?

По един единствен начин - ако разнебити ДПС. Т.е. разгони Гешев и всички ченгета на Доган от службите, арестува самия него, заедно с Пеевски, и заличи тази партия от лицето на Земята. Това теоретично е възможно. И единствено подобен екстремно популистки патриотичен ход, може да удържи кабинета по-дълго. Но дали може да се случи, с оглед на властта в момента на ДПС, не е ясно. Те могат да вкарат всяко малко джудже в Парламента, могат да открият разследвания на всеки, могат дори да арестуват Борисов. Нещо, което народът с нетърпение очаква.

След като не го правят, очевидно вероятността от "супер-коалиция" е минимална. Или пък и ДПС е вътре в тази схема, т.е. ще видим нова "Тройна коалиция", от типа на тази 2005-2009 г. Подобен сценарий обаче, ще повлече вече и ГЕРБ. Никой, събрал се с ДПС, не е оцелял...

Може ли да се случи БСП-ГЕРБ, ако заедно нямат 160 гласа? Т.е. ако единствено имат правителствено мнозинство?

Математически - да. Практически - ще оцелеят само до Президентските избори. На тях гневният народ ще преизбере Радев, и това ще отключи нова революция. Към онзи момент, Борисов ще има оправдание да излезе от кабинета (загубил вота и много протести), и да идем на нови предсрочни избори. И Корнелия ще се окаже големият губещ.

С оглед на всичко посочено, логични ли са тези фантазии?

Не. За да станат, трябва Корнелия да е луда, до степен да сведе всичко в живота си, до един кратък мандат като премиер - но само и само да бъде премиер. Не мисля, че тя е толкова луда...

Следователно, подобни планове едва ли има.

Следователно - всичко е пропагандна война на ГЕРБ, просто за да намалят силата на БСП...

 

Добри Божилов, писател

"Девети", "Задругата", "Заветът"

03.02.2021

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар