Приятели, не купувайте книгите, с автор "Добри Божилов", пускани от издателство "Лексикон". Те се преиздават от автора, при това в ПЪЛНА версия, а не съкратени, и можете да ги поръчате от тук... Това е единственият начин да подпомогнете автора, и се отнася не само до мен, а до всички автори. Издателствата са посредник, който ограбва труда ни. От книга на стойност 20 лв., авторът получава 0,50 лв. По-добре четете в "Читанка", отколкото да давате 19,50 лв. за всеки друг, но не и за автора. Не вярвайте на клетви на издателства, че подпомагали литературата. Те издевателстват над нея, готови са да дадат реки от пари по адвокати, за да тормозят авторите, но не и да дадат същите пари на самите автори. Затова - поддържайте пряка връзка с писателя, купувайте само ДИРЕКТНО от него...

Радев е виновен за договор, сключен от Бойко...

"Девети"  от Добри Божилов
Днес, в поредна серия от бездарния пропаганден театър, министърът на вътрешните работи "докладва" на премиера, че ГЕРБ нямат никаква вина за далаверата за 6 милиона евро, за която ни разследва ОЛАФ.

Всичко - пред камери, и по време на правителственото заседание, за да чуе целият български народ, че Боко нищо не е крал, уверен е в себе си, но "обществеността трябва да знае".

Е, какво да знае - договорите си имат дата. Какво друго да знае. Тази дата е 22.02.2018 г. Третият кабинет на Борисов е в 8-я си месец.

Кой е сключил договора? Последното произнасяне на служебното правителство е от м.май 2017. След това има обжалвания в съда. На тези инстанции, правителството (Борисов-3), ако се е съмнявало, е можело да приеме жалбите. В този случай, съдът директно се произнася и отменя сделката. Отделно - Върховният административен съд е под контрола на ГЕРБ. Каквото искат, това може да постанови. Но те не само не са приели жалбите, но очевидно са защитавали сделката, та съдът да отхвърли исковете.

Но дори не им трябва и ВАС. Преди да е подписан договорът, нищо не е подписано. Всичко са предварителни процедури. Дори да са извършени от друг, и той да е направил "далавера", самото МВР може да се откаже от договора, и да обяви нова процедура.

Всъщност, ясно е какво е станало. Служебното правителство изобщо не беше анти-герберско, както се очакваше. Това бе едно неутрално, дори по-скоро - неолиберално правителство, начело с Огнян Герджиков. Не е извършена "метла" и "прочистване" на герберите. Съответно - именно чрез тях - чрез фактически герберската администрация, Бойко е уредил Гриша Ганчев със сделката. Тя, чисто формално, е напълно законна, според нашите закони. Но явно не отговаря на европейските. Това не са догледали герберите. В интерес на истината, пропуснали са го и хората на Радев.

Т.е. Бойко е уредил далаверата със своите, а служебката не се е усетила и е приключила процедурата. Абсурдно е да се твърди обратното - че служебката е "наложила" договора, просто защото той се е сключил много дълго след това, и при хиляди възможности да се отмени междувременно. Т.е. по-логичното заключение е, че служебката е "пропуснала нещо", сгрешила е, и не се е усетила за схемата, планирана от друг. Не е възможно този кабинет да е замислил всичко, просто защото за него не съществува времеви хоризонт да го изпълни. Извън мандата си, правителството на Радев вече не е можело нито да наложи, нито да спре нищо.

Свършеното от служебния кабинет обаче не значи "договор". Това е процедурата по Закона за обществените поръчки, която единствено подготвя договора. Самият той е основният, и той поражда задължението на държавата да плати, а на Ганчев - да достави автомобилите. Този договор е от 22.02.2018 г. и с него се подписва великодушието на премиера към олигарха.

Като страничен елемент, можем да посочим купуването на емблемата на ЦСКА от Ганчев, около което се очакваше, че държавата ще му "отпусне нещичко", т.е. реално ще му даде парите за нея. Самият Ганчев спечели емблемата на търг през 2017, но я плати чак през октомври 2018 - т.е. след като е получил парите от схемата. Това е косвено доказателство, но доста убедително...

Междувременно, Гешев, вместо да арестува Бойко и по-предния вътрешен министър - Валентин Радев, измисли да лепне обвинението на... президентския съветник Пламен Узунов... И вкара преписката в делото с Бобоков, който пък "хептен" хабер си няма от този случай. Тук контрагент е не Бобоков, а Гриша Ганчев... :)

Театър, но той вече е толкова бездарен, че не ни е смешно, а ни се повръща от него...

 

Добри Божилов, писател

"Девети", "Задругата", "Заветът"

03.02.2021

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар