Приятели, не купувайте книгите, с автор "Добри Божилов", пускани от издателство "Лексикон". Те се преиздават от автора, при това в ПЪЛНА версия, а не съкратени, и можете да ги поръчате от тук... Това е единственият начин да подпомогнете автора, и се отнася не само до мен, а до всички автори. Издателствата са посредник, който ограбва труда ни. От книга на стойност 20 лв., авторът получава 0,50 лв. По-добре четете в "Читанка", отколкото да давате 19,50 лв. за всеки друг, но не и за автора. Не вярвайте на клетви на издателства, че подпомагали литературата. Те издевателстват над нея, готови са да дадат реки от пари по адвокати, за да тормозят авторите, но не и да дадат същите пари на самите автори. Затова - поддържайте пряка връзка с писателя, купувайте само ДИРЕКТНО от него...

ДПС: Българската "Коза Ностра"...

"Девети"  от Добри Божилов
ДПС вече не е етническа партия. Всъщност, нито е "етническа", нито е "партия". Това е една гигантска престъпна корпорация, каквато не е ясно съществува ли някъде другаде в Европа (може би и в света). Най-близкият и еквивалент (но относително по-слаб спрямо държавата си) е Италианската "Коза Ностра" - допреди разбиването и през 90-те години на 20-ти век...

ДПС стартира като етническа партия, което бе противоконституционно, но това е едва началото. А началото е едно абсолютно "нищо", сравнено с настоящето. Част от "началото" е и забъркването на Държавна сигурност в проекта, което е вероятната причина той да не бъде убит още при старта си. Но днес не ДПС служи на ДС, а ДС служи на ДПС.

Съвсем очевидно, ченгетата закриляха Доган във времена, когато имаше сили, опитващи се да го спрат. Най-общо имаше 3 такива опита. Първо, част от соц-партията опита да закрие ДПС през Конституционния съд. Не успя с 1 глас. Ченгетата победиха. После Жан Виденов опита да ги срине, но отново не успя. Скоро самият той бе сринат, не без помощта на същите ченгета. Последният успешен удар срещу ДПС беше Иван Костов, който дори успя да уреди българин за кмет на Кърджали. Но това беше финалната битка - пирова победа, след която ДПС тръгна устремно нагоре.

"Началото" обхваща периода на първите 10 години на ДПС - до към 1999 г. Именно тогава те загубиха Кърджали, но на същите тези избори Костов загуби почти цялата страна, и се видя, че властта вече тръгва надолу. Т.е. немислимо е повече да воюва с ченгетата.

Именно тогава обаче, и самите ченгета, от ключови фактори в ДПС, започнаха да се превръщат в слуги. Доган можеше да бъде спрян в тези 10 години, когато оцеля с подкрепа на разнородни сили, вкл. на ДС. Но след 2000 г. властта вече е в ръцете му, и самите ченгета станаха зависими от него. Появиха се и нови ченгета, които отслабиха влиянието на старите. Фактически, всеки в държавата започна да се моли на Доган за нещо.

Триумфът му дойде през 2001 г., когато с мнозинство от 120 гласа, Симеон Сакскобурготски изобщо нямаше нужда от ДПС, за да състави правителство. Но ги привлече и вкара официално във властта. Малко по-късно, Доган оттъргува гласовете си, за да бъде избран Георги Първанов за Президент.

Всичко това, разбира се, се отплати - с места в кабинета и лоялен държавен глава, ДПС нахлу в службите и съдебната власт. Именно тогава тя доби този мафиотски държавно-корпоративен вид, а след това - единствената промяна е набъбването и като размер.

Една по една ключови държавни институции попадат в ръцете и, а нищо старо не изпада. Чрез тази власт, Доган си гарантира закрила на престъпните бизнеси, в които е замесен. А с времето - превърна и самата власт в бизнес, и фактически днес съществува необявен "данък ДПС" - всеки по-голям бизнесмен снася редовно.

А когато се появиха еврофондовете - това бе щедро поливане именно на най-престъпните част от Българската държава. ДПС винаги е вземало ресурсните ведомства като "земеделие", "екология" и "инфраструктура". А малко по-късно нахлу с успех и в другата мега-мафия - енергетиката.

Днес фактически няма бизнес, в който ДПС да не присъства. Дори контролира болници, а видни наши доктори и професори са членове на партията.

Всъщност, членската маса доста ясно показва променения характер на групировката. Вече в ДПС повечето хора са българи, нахлули там, жадни за власт, привилегии и пари. Партията крепи някакво ръководство с турски имена, просто за да убеждават избирателите, че е "етническа". Всъщност - да им получава безплатно гласовете. За разлика от тези на циганите, които се налага да купува. Плаща се също контролирания и корпоративния вот, сред който има много... българи. Но турските фронтмени осигуряват базови гласове без пари, та и стотина хиляди бюлетини от Турция.

След 2001 г. процесите на мафиотизация са необратими. Те ясно проличаха през 2005 г., когато БСП и НДСВ имаха общо над 130 депутати, и нямаха никаква нужда от третия в коалицията - ДПС. Но Доган се озова вътре, и то не формално, а отново с ключови и щедри ресори. Защо?

Защото в този момент, правителството вече се редеше от Доган, а не от парламентарното мнозинство.

От тогава насам, не е имало нито един кабинет, зад който да не прозира ДПС.

През 2012 г. официално бе превзета и Главна прокуратура, чрез Сотир Цацаров. Днес - пак е човек на ДПС - Иван Гешев. Тогава дойде и тоталният контрол над съдебната власт, която към настоящия момент е изцяло у ДПС - вкл. Висшият съдебен съвет.

Днес ДПС контролира практически всички власти, службите, подслушванията, законодателството, водещите медии и журналисти, та дори области като образование, здравеопазване и култура.

Тази "партия", всъщност "корпорация", е превзела държавата. Практически всеки се опитва да "играе" с ДПС, а не да им се противопостави.

Иронична бе историята с Христо Иванов на "плажа на Доган". Тази част бе силна и интересна за гледане. Но истината дойде после - като Доган се показа, иззад една саксия, и почерпи протестиращите с локум. И те - пред камерите го молиха: "Уволнете Борисов, вие единствен можете". А той отвърна: "Пожелавам Ви успех..."

Тези молби много ясно показват фарса, в който се намираме. Ако протестираме срещу мафията, то целта е тя да падне. А не върховният мафиот да смени някоя от пионките (Борисов). Но дори хората на Христо Иванов не посмяха да се "озъбят" на Доган, а го "молеха".

ДПС демонстрират неотвратима мощ, като пред очите на всички се саморазправят с противниците си - за урок. Буквално за "една нощ" бе пометен най-могъщият ни банкер - Цветан Василев. За 1 нощ - от трона, до дъното. Също "за една нощ" приключи царството на считания за недосегаем Васил Божков - Черепа. ДПС просто показа, че няма равен на себе си, и контролира всичко. 

Т.е. контролира онзи, който не козирува, и се опитва да е независим. Черепа имаше пререкания с Доган още преди години, и един друг се обвиняваха кой е "олигарх". Сега със сигурност се разбра кой е по-големият олигарх.

Фактически, в момента, от всички бандитски групировки, единствената което изглежда отделна от Доган, е ТИМ. Не е ясно плащат ли си (по-вероятно), или има договорка с техния "гръб" - Русия.

Реално единственият фактор, с който ДПС днес се съобразява, са чуждите служби. Те са извън контрола им, а заради разградения двор, в който е превърната (от самото ДПС) държавата ни, тук е пълно с чужди ченгета. Приличаме на Ливан и Бейрут от времето на Студената война. Зона за "свободна търговия" за резидентурите на всички световни сили.

Т.е. ако трябва да се пазари с някого у нас, това са единствено външните сили. Дори тук обаче ДПС има доста силна позиция. Спомняте ли си как американският посланик лично отиде "на крака" при Доган да преговарят за Ф-16... Такова нещо няма да видите с друг политик. Всички те отиват в Посолството и получават инструкции. Само при Доган, посланикът ходи в централата на ДПС.

То дори и самата централа вече не е институция. Институция са "Сараите". Точно като при италианските мафиоти от "Коза Ностра".

Именно това е най-близкото сравнение. Европа вижда една нова "Коза Ностра" на своя територия, но много по-мощна спрямо държавата, в която се намира. Фактически - самата държава.

ДПС имат огромно превъзходство над италианците. Те няма нужда да ползват убийства, просто защото държат изцяло държавната машина. Което в Италия никога не се е случвало. Там, ако трябваше да се превземе бизнес, можеше да се наложи убийството на политик или предприемач. И имаше доста такива. Но това винаги предизвиква недоволство, кръвопролитията покачват напрежението.

У нас - Гешев арестува, съдът вкарва в затвора, с бизнеса е свършено. Може да бъде прогонен не само Черепа - с активи за милиарди, но дори да бъде арестуван демонстративно действащ министър. За по-дребни риби като Миню Стайков или сем.Баневи, няма смисъл да говорим. За какво да ги убиват? Нека си живеят "пообеднели". Просто им конфискуваме всичко. И съвсем законно - ние сме законът...

В момента този престъпен октопод се готви да усвои още една супер-хапка - десетките милиарди от Европа за "зелена икономика". Забелязвате ли как у нас основният "зелен лобист" се оказа ДПС. Те говорят за "новата икономика", а Ахмед Доган се занимава с ВЕИ и "нови технологии". На 65 години се захвана с "наука". Той от философ, мина през хидро-инженер, сега е инженер по бъдещата "зелена система"... И прави експерименти в имението си край морето...

Всъщност, експериментите са не научни, а финансови. Местната "Коза Ностра" се готви да усвои парите от Европа. Точно както правеше и италианската "Коза Ностра", но в по-малки относителни размери.

Може ли някой да спре ДПС?

Отвътре - абсолютно НЕ. В Италия бяха останали здрави части от държавата - основно в съдебната власт. Именно те проведоха операция "Чисти ръце", но и дадоха доста жертви (напр. съдията Фалконе и следователят Борселино).

У нас подобно нещо е невъзможно. Съдебната власт е изцяло в ръцете на Доган. Дори хипотетично някой прокурор да реши да разследва, незабавно Гешев ще го уволни, и ще прехвърли делото му на друг. Въпросът изобщо няма да излезе от прокуратурата. А и да излезе, ще иде в съда, където отново всичко е под контрол. Имаше такъв демонстративен случай, за да се покаже, че "се борим с Доган", по едно не наказателно, а административно дело. Съдът го оправда. Това е максимумът, който е възможен - някакъв юридически цирк, с рекламна цел, но не и сериозно разследване.

Нашата държава много прилича на тази от края на 13-ти век, когато по същия начин, всичко е тотално превзето от татарите. Дори царят им се кланя, а после е убит, и самият татарски вожд става цар.

Няма сила отвътре, която да попречи на Доган, ако поиска, да постигне същото. Може да стане, ако реши, и премиер, и Президент - каквото му дойде на ума.

Това обаче не е необходимо, защото именно то може да го убие (подобно на цар Чака). Като излезе на светло, като официален цар, това ще предизвика народно недоволство и обединение, което може да го събори. А ако паднеш от царския пост, ще загубиш и поста на шеф на "Коза Ностра". Защо да го правиш?

Ако Доган допусне тази грешка, това е единственият ни шанс. Народната сила никога не може да бъде унищожена, тя може да бъде само приспана и потисната. Но ако Доган, подобно на Чака, седне на трона (вместо да поддържа сламен човек, тип цар Смилец или премиер Борисов), ако го направи, може тълпите да го пометат, и цялата "кула от карти" да се срине. През 13 век начело на това застава Теодор Светослав, и той се превръща после в успешен Български цар. Но днес - няма признаци Доган да се лакоми за подобно нещо.

Така "арогантният коз", който би пробудил тълпата, го няма. Тя ще си остава опита и смачкана, а активните части от нея - ще се стремят да договорят нещо с мафията, а не да се бият.

Възможно ли е външен фактор да се намеси?

Едва ли. Беззаконието е изгодно на всички. Ливан е бил изгоден на всички, такъв какъвто е - нестабилна територия, в която правителството е винаги слабо и зависимо. Доган осигурява по-добри условия на ФСБ и ЦРУ, отколкото би осигурило всяко правителство на нормална държава. Което държи в някакви "граници на приличието" чуждите служби. Съответно - никой няма интерес да го сваля. Могат да падат само подставените лица, тип "Бойко", но не и истинският началник - в Сараите.

Все пак, безнадеждно ли е всичко, как е възможна подобна гавра с България?

Надежда има. Не знам каква, но има. Никой не е безсмъртен, дори Доган. А и всяка супер олигархия рано или късно приключва. Настъпват някакви процеси, понякога непредвидени и неочаквани, и идват промени. Не мога да ви кажа кога и как. Мога да ви кажа единствено да четете Историята, и да се уповавате на нея. До момента не е имало нито един случай на "вечна олигархия" или "вечна мафия". Т.е. и Доган ще свърши, но само Господ знае кога. И как...


Добри Божилов, писател

"Девети", "Задругата", "Заветът"

05.02.2021

Няма коментари:

Публикуване на коментар