Избори 2024
Писателят Добри Божилов е кандидат с:
Бюлетина 4, Преференция 117 - за Европейския парламент
Бюлетина 4 - за НС
Коалиция "Ние, Гражданите"

Спасението на пенсионерите е в сваляне на цените 3-4 пъти, и разгонване на монополите... А не в раздаване на пари, с нови заеми...

Надпреварата кой ще увеличи повече пенсиите, е признак на налудничавост. По сегашния закон, за тия дето сме на 40-50 години, пенсии изобщо НЯМА да има. Осигурителната система и сега е фалирала, като вноските покриват едва половината от пенсиите. След 20 години, ще покриват една четвърт. Останалото - заеми. Само че няма да има кой да ги дава.
"Девети"  от Добри Божилов
Необходима е дълбока реформа, която включва основно непопулярни мерки - като вдигане на пенсионната възраст. След 30 години погром над икономиката, и изгонването на 2 милиона човека в чужбина, решенията вече са само болезнени. Вдигане на пенсии, които и сега плащаме с теглене на дълг, само задълбочава проблема...
Някой трябва да каже на пенсионерите, че неолибералните реформи и въвеждането на капитализъм, ги обрече на мизерия. И спасение няма. Единствено, вместо пенсии, могат да получат няколко присъди, изпълнени на стадиони... Морална утеха...

Ако изобщо нещо може да се направи за възрастните хора, това е да се намалят цените на стоките, които ползват. За пенсии пари няма - това е ясно и математически. Но не е ясно защо пенсионер трябва да плаща 22 ст. на киловатчас ток, като от АЕЦ "Козлодуй" идва на 6 ст.? Защо трябва да се плащат по 3 лв. за кубик вода, като от язовира идва за 2-3 стотинки? Аз знам защо - защото полититиците ни продадоха на чужди корпорации, и сега трябва да им плащаме печалбите. Та дори в сиренето и хляба търговската "отстъпка" стига до 70%. Плащаш 15 лв. за килограм сирене, от тях производителят получава 5 лв. Другото - търговците, които са основно чужди вериги, и изпомпват.

Представете си колко може да се оправи животът на пенсионерите, ако цените на ключови стоки паднат 3-4 пъти, което е съвсем постижимо.

Но нали политиците са във веригата - и те имат ВЕЦ-ове, фотоволтаици, вятърни перки, и те вземат комисиони от концесиите.

Вместо това - дай да вдигаме пенсиите с липсващи пари...
Раздуването на още нови данъци и заеми, които младите да плащат, ще прогони допълнителен брой млади в чужбина, и този брой няма да е малък. Ако искаме да мислим за бъдещето, трябва някой да каже грозната Истина на пенсионерите. Като гледам, в Парламента, всички се надпреварват кой да ги излъже повече...

 

Добри Божилов, писател

"Задругата""Заветът""Девети"

22.07.2021

3 коментара:

  1. Господин Божилов, ама вие сериозно ли? Как си представяте в магазина, хипермаркета, плодзеленчука, аптеката, мобилния оператор,ВиК, Енергото, кафенето и т.н. да не изреждам повече, пенсионерът ще си показва пенсионното решение и на касовия апарат ще се отчита цена за пенсионери, или на стоките ще има по два щрихкода или с други думи, извинете ме за израза-пълна глупост.Самото Ви предложение поставя отново в неравностойно положение самите пенсионери, тъй като хора с много трудов стаж, но пенсионирали се по-рано вземат много по-ниски пенсии и ще плащат една и съща цена за хляба, който ще си купуват и пенсионери с много по малко стаж и вземат същите пенсии.Такава уравнивиловка може да има само при несбъднатия комунизъм.Служебното правителство е право като посочва, че пенсиите трябва да се преизчислят, чрез увеличаване на коефициента за прослужени години.А пари за пенсии няма, защото за разлика от мен много "хитреци" се осигуряваха на минимална заплата, а вземаха два пъти повече от мен.Т.е.ако контролът по събиране на осигуровките стане по-ефективен, тогава ще има пари за пенсии и на нашите внуци.

    ОтговорИзтриване
  2. Добри Божилов, писател, "Задругата", "Заветът", "Девети" е млад човек и не е гледал английската комедия "Все нагоре"?

    ОтговорИзтриване