Приятели, не купувайте книгите, с автор "Добри Божилов", пускани от издателство "Лексикон". Те се преиздават от автора, при това в ПЪЛНА версия, а не съкратени, и можете да ги поръчате от тук... Това е единственият начин да подпомогнете автора, и се отнася не само до мен, а до всички автори. Издателствата са посредник, който ограбва труда ни. От книга на стойност 20 лв., авторът получава 0,50 лв. По-добре четете в "Читанка", отколкото да давате 19,50 лв. за всеки друг, но не и за автора. Не вярвайте на клетви на издателства, че подпомагали литературата. Те издевателстват над нея, готови са да дадат реки от пари по адвокати, за да тормозят авторите, но не и да дадат същите пари на самите автори. Затова - поддържайте пряка връзка с писателя, купувайте само ДИРЕКТНО от него...

Англия - 79% ваксини, 50 хил. заразени на 70 млн. население... България - 18%, 5 хил. на 7 млн... Какво точно прави тази ваксина?

Първо да уточня, че аз не съм анти-ваксър, и силно съветвам възрастните хора, пенсионерите и болните, да се ваксинират. Мисля, че за тях това е оправдано. Децата - не - те са застраховката за бъдещето ни. Останалите - кой както предпочита, при пълна свобода на избора.

Нека сега обаче, погледнем данните от новата вълна на "Ковид-19", спрямо битката с нея (ваксинациите).

"Девети"  от Добри Божилов

От Англия идват потресаващи сведения, които поставят под съмнение какво изобщо вършат тези ваксини. Страната е с 10 пъти повече население от нас, и има 10 пъти повече заразени - 50 хиляди на ден, спрямо 70 милиона. Ние сме с 5000 на ден, спрямо 7 милиона.

Проблемът е, че в Англия вече имат 79% покритие с ваксини на възрастното население. А ние сме на 18%.

Английската ситуация предполага постигане на "колективен имунитет", и приключване с вируса. Но то не се случва. Бедата е, че не се случва дори далеч по-малкото - да спаднат новозаразените. При 4 пъти повече ваксинирани, трябваше да има поне 3-4 пъти по-малко заразени, като относителен дял, спрямо нас. Но това не се случва.

Подобна ситуация има и на други места - например в "отличника" на ваксинациите Израел. Те имат население от 9 милиона души, и правят по 7 хиляди заразени на ден. И това - при 62% ваксинирани. Отново резултатите са близки до България, макар и малко по-ниски. Но в Израел не бива да се забравя, че времето е много по-топло, а лятото ограничава вируса (така се случи и у нас).

Интересни са и обратните примери - на страни с доста ниска ваксинация, и почти никакви мерки. В Бразилия правят по 10 хиляди случая на ден, но при население от 212 милиона души. Местният президент Болсонаро е противник на ограниченията. Т.е. възможно е Бразилия вече да има "стаден имунитет", но постигнат не чрез ваксини, а чрез масово преболедуване. В някои части на Бразилия обаче е доста горещо, възможно е и това да им помага.

Интересна е ситуацията и в Беларус, където имат едва 2000 случая на ден, при 9,3 милиона население - т.е. по-добре не само от нас, но и от Англия и Израел. Разбира се, за държави като Беларус винаги може да се каже, че са "диктаторски", и информацията не е точна. Но преди 3 дни президентът Лукашенко бе видян да влиза без маска в болница за раково-болни. Т.е. той не пази дори себе си, като влиза на място с повишен риск от всякакви инфекции (не само Ковид), каквото е всяка една болница.

Всичко това поставя въпроса, дали не се преувеличава значимостта на ваксините, и имаме ли изобщо реално средство за противодействие.

В последно време, започна промяна на маркетинговото послание около ваксините - те вече не толкова предпазват, колкото правят вируса по-лек за изкарване. Вадят се статистики за смъртността. Не е ясно обаче накрая каква ще излезе истината и тук. Защото, след като някакъв човек е установен с вирус, той очевидно се е изследвал. А за да се изследва, е имал някакви оплаквания. Т.е. ваксината очевидно не прави изкарването безсимптомно (както е логично), от което следва че не е и ясно дали в такава степен предпазва от фатален край. Няма логика една ваксина да не може да се пребори с общата бройка заразени, а да се бори само с тежките форми. Ако може да спре вируса, защо ще го спира във финалната му фаза, а не в началната - когато е по-малко размножен, и по-слаб?

Колкото до "Ковид-19", това очевидно е около 3 пъти по-смъртоносен грип, неясно дали случайно или умишлено създаден, но който унищожава основно възрастно и болно население. Възможни са всякакви предположения и конспиративни допускания за "замисъл". Но безспорното е, че ваксините не са 100% гаранция, и приличат повече на лечение чрез внушение, че те защитават, а не са реална стена пред вируса. За разлика от ред други ваксини, за други заболявания, като едра шарка и морбили, които реално предпазват.

Т.е. може би експерименталният момент на ваксините, всъщност означава, не някакви опасни странични ефекти, а просто - по-ниска ефективност, и по-бърза еволюция на вируса, така че да преодолее защитата.

Добри Божилов, писател
"Сказанието""Изгореният""Девети"

24.10.2021

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар