Приятели, не купувайте книгите, с автор "Добри Божилов", пускани от издателство "Лексикон". Това са комерсиални продукти, издавани единствено с цел да вземат парите ви. Аз, като писател, НЕ ЗАСТАВАМ ЗАД ТЕЗИ СИЛНО СЪКРАТЕНИ И ОСАКАТЕНИ ВЕРСИИ НА ТВОРБИТЕ МИ. По-добре ги четете безплатно - на файл, от библиотека, от приятел и пр. Но купувайки книги от издателства, знайте че нищо не отива за авторите. Заклинанията, че така се поддържа българската култура, са пълна лъжа. Всичко отива у издатели и посредници. Една по една, книгите ми се преиздават от самия мен - като автор... Засега налични са третата от серията за Задругата - "Сказанието", както и "Гай Балоний". Всички така издадени книги, са в пълна нередактирана версия - средно 30-40% повече. Не хранете издателското статукво, писателите не печелят нищо...

Наду ли се отново американският "балон" - Apple струва $1 трилион, а от години няма нови продукти, 2/3 от старите са на загуба

Американската икономика очевидно наду нов огромен балон, с помощта на напечанати пари от ФЕД.
Макар да не се ограничава само до Apple, тази компания е символ на този псевдо "успех", след като се превърна в първата в историята, с пазарна капитализация от над 1 трилион долара.
Това обаче е пълен абсурд, защото след смъртта на Стив Джобс, Apple практически не предлага нищо ново на пазара. Непрекъснато има някакви "очаквания", вариращи от телевизори, та дори до електромобили Apple. Но нищо такова не се случи.
Нещо повече - тя губи позиции дори в старите сегменти, където Джобс ги качи на вълната на печалбите.
Например при персоналните компютри - основно лаптопи, Apple вече е "пълна скръб". Изобщо няма какво да предложи, освен убийствено високите си цени. Компютрите и са значително по-слаби от конкуренцията.
По подобен начин се развиват събитията и при таблетите.
В момента единственият останал силен продукт, са мобилните телефони. Но забележете - компанията няма палитра от телефони, а има един единствен телефон. Това и е целият бизнес - оборот с iPhone.
Т.е. имаме типична корпорация, която доизсмуква старата инерция, зададена от Джобс. Не предлага нищо ново, не се развива, няма идеи, няма проекти...
И това "нещо" да се превърне в най-скъпата компания в историята?
Очевиден "балон".
С лесните напечатани пари на ФЕД, американската икономика може да изглежда много процъфтяваща. Печаташ, а всеки е длъжен да ти приема доларите. Така можеш да измисляш компании за трилиони, да храниш Елън Мъск с държавни субсидии, да раздуваш дългове колкото си искаш (защото винаги можеш да напечаташ доларите за изплащането им).
Всичко това ще продължава, докато светът приема тези хартийки и по този начин излива собственото си богатство и ресурси в Америка. Която почти нищо вече не произвежда.
Всеки балон гърми. А как ще гръмне балон, в който една единствена компания струва 1 трилион, вероятно е трудно дори да си представим...

Добри Божилов
05.08.2018

Няма коментари:

Публикуване на коментар