Добри идеи...

Това е страница на писателя Добри Божилов, където ще бъдат публикувани добри идеи за страната. Няма значение кой ще ги изпълни, ако това случи ще е добре за всички. Списъкът ще бъде постоянно попълван и обновяван - пращайте свойте идеи. Не всяка ще влезе, а само тези, които по преценка на Добри Божилов изглеждат добре. Не се сърдете, а мислете алтруистично - целта е да помогнем на страната кой колкото може с мисловния си багаж...

Идеи:

Държавата да дава 50 хиляди евро на всяко семейство за трето дете. Семействата следва да са с образователен ценз и трудов стаж.

Държавата да строи жилища, които да продава с минимална печалба на млади семейства. За да не бъдат унищожени от безобразно високите цени на свободния паза. Като изискване може да се постави раждане на определен брой деца.

Да бъде създаден държавен счетоводен портал - он-лайн система за счетоводство, която да се ползва пожелание от фирмите. Който не иска, си кара по стария ред. Но който иска, ще бъде освободен от задъжението да води изобщо счетоводство, да подава данъчни декларации, бюрокрация и пр. След като данните ще са в сайта на НАП, тя ще може да си извършва текущ контрол и няма нужда от тежката счетоводна бюрокрация. За малките фирми това би било голямо облекчение.

Часовете по физкултура да бъдат заменени от часове по бойни изкуства (които също съдържат физкултура в себе си). Да се въведе военно обучение в училищата и университетите.

Намаленият ДДС за книгите да се премахне и вместо това тази данъчна отстъпка да се изплаща от държавата директно на авторите. В момента се насърчават посредници и търговци. Сходна идея може и в другите видове изкуства - музика, филми и пр.

Да се помисли за наемане на професионални армии за охрана на държавата (тип "Вагнер", но не задължително тя), докато се възстанови боеспособността и въоръжеността на Българската армия.

Здравеопазването да се възстанови като 100% държавно. Това е не идеален, но най-малко лошия вариант, сравнен с настоящото пазарно разграбване на здравните разходи. Разграбнане има и в САЩ и Германия - неизбежно е. Капитализъм в здравеопазването е оксиморон.

Възстановяване на социалистическата образователна система, без пазарни глупости, същата, която 1990 ни докара до втора най-интелигентна нация в света.

Въвеждане на изцяло мажоритарни избори, но не еднократни, а всяка година да се избира по 1/4 от парламента и мандатите да са изместени. Нещо подобно на Американския сенат. Паралелно - пряк избор на министър-председател като глава на изпълнителната власт.

Разработка на ядрено оръжие. Очевидно международното право е умъртвено. Единствената гаранция за сигурност вече може да бъде само ядреното оръжие.

Създаване на космическа програма - очевидно ресурсите на Земята вече са резпределени. Тук сериозен възход на нова държава е невъзможен. Новото състезание ще е в Космоса.

Въвеждане на златно-обезпечен Български лев. Доларите и Еврата са бутафорни свободно печатани валути, които създават инфлация. Златото е най-просто приложимата и изпитана във времето обезпеченост на една валута.

Драстично увеличени данъци на всички големи фирми, които реализират приходи на гърба на вътрешния пазар - банки, телекоми, комунални услуги, застрахователи и пр. Минимални данъци върху приходите от износ, както и върху малките фирми. За да работи една фирма на вътрешния пазар, ще трябва да плаща тези данъци, ако не плаща или хитрува с преточване на пари в чужбина - изгонване от вътрешния пазар.

...Списъкът ще се допълва, можете да пращате идеи...

3 коментара:

 1. Янислав Сакъров17 юни 2024 г. в 10:44

  Имам идея как изборите могат да станат по-честни. Измамите над ниво секция ще бъдат невъзможни.
  Трябва резултатите от всяка секция да бъдат вкарани в една екселска таблица и тази таблица да е публично достъпна.

  По подробно: За всяка секция ще има 1 ред от таблицата и колкото партии толкова колони. Съответно всеки сам ще може да контролира изчислението на крайния резултат чрез своя собствен ексел, на който има доверие. Таблицата естествено трябва да се даде достъп до нея след изборите, примерно на сайта на ЦИК. Резултатите от всяка секция ги има и пред секцията. Така че всеки избирател ще може да контролира че неговата секция е влязла без изменения в крайния резултат, и какъв е крайния резултат. Секциите са вероятно над 10 000, но току що проверих, редовете на ексел са максимално милион. За получаването на таблицата са нужни минимални изменения в софтуера който в момента сумира резултатите, който е детински прост. Ако примерно в районните избирателни комисии се прави обобщение и загуба на детайлната информация, загубата трябва да се премахне, всяка районна комисия ще формира собствена екселска таблица, пак с програма, ръчна работа, загуба на време и усилия не са нужни. Пак програма може да обедини много таблици в една. За удобство на програмистите не е задължително в междинните етапи информацията да е в екселски файлове, само крайния публикуван резултат е добре да е ексел, защото максимален брой граждани могат да работят с него.

  Тази идея я дадох на Възраждане и те нищо не направиха по въпроса. Благодарение на Добри видях че всъщност са дали екселска таблица с нужната информация, но не е във нужния вид, така че всеки ползващ ексел да може да изчисли сам резултатите от изборите. Ако си програмист като мене може. но колко са програмисти. И колко ще тръгнат да се занимават. Добри, ти нали си програмист - преформатирай я таблицата и я публикувай.
  Желая ви успех, България е пред нова национална катастрофа.

  ОтговорИзтриване
 2. Изборите и референдумите да са изцяло електонни (било то с машини като сегашните, било като единна платформа On-line), за да се сведе работата на избрателната комисия до включване на машините и отпечатване на пълен отчет, както и следене за злоупотреби. И аргументът, че в Европа не ползват машини не издържа - докато ние още брояхме и събирахме гласовете на европейските избори, Макрон знаеше толкова точно резултатите за Франция, че даже подаде оставка 30 мин. след края на изборния ден.

  Да отпадне скриването на резултатите докато трае изборният ден. Те и така се появяват под една или друга форма, но ако се публикуват постоянно, дори в реално време (в рамките на секцията, дори само пред избирателя) и периодично - сумарно. Всеки ще може да провери дали гласът му е отчетен, докато не позлволява контролирано гласуване.

  Сваляне на изборната бариера от 4% на 0.4% - достатъчна за избиране на един народен представител. Това дава както мажоритарен елемент за независими кандидати, така запазва и сегашните партийни кандидати и преференции. Когато народен представител напусне партината си група и сега става независим, нека това да бъде явно още по време на изборите. Така няма да може да се въздейства групово на депутатите да галсуват с гласа на вожда, а независимите могат да направят свободен избор и личино да си носят последиците за това. Въпреки, че задкулисни договорки пак може да има, но така те изпъкнат "независимите", които не са независими, и могат да отпаднат на следващите избори.

  Да се премахне приемането на законите с 50%+1 от кворума. Нека винаги да е 121 = 50%+1 от списъчния състав. Така решенията наистина представляват мнозинството от гласувалите. Тогава няма да има игра с кворума. И да, решенията ще се вземат по-трудно - депутатите ще трябва да се сработят и да вземат по-обмислни решения. Няма да се отстрани блоковото гласуване на мнозинството зад правителството, което по дефиниция има 121+ гласа, което и сега става, но вдигането на прага за гласуване ще наложи вземането на по-консенсусни решения. В съчетанието с по-ниската бариера за избор на депутати има и шанс за повече разум.

  ОтговорИзтриване
 3. Избирателно право да имат само тези, които са си платили данъците в България и съответната община, или са пенсионери, към края на предишната данъчна година. Така избирателните списъци стават списъците на изрядните данъкоплатци. Те ще са по дефиниция актуални (с точност до споминалите се през настоящата година). Който плаща, той поръчва музиката.
  Да, така тези, които не плащат данъци в страната (следователно не живеят тук), няма да могат да гласуват, нито тези, които нарушават данъчните закони. Тези, които са вкомандировка по време на изборите, не губят правата си.
  Аргументът, че избирателното право е конституционно право (което понякога преминава задължение без поледици от нарушаването му), не издържа, понеже и сега, ако не си си платил местните данъци или глоби, не можеш да излезеш от страната, т.е. изрядността към общината и държавата е по-важна от правото на свободно пътуване. "Избирателното право", с което управляваме (на теория) държавата би било нарушено за тези, които не са изрядни към държавата.

  Така решение за бъдещето на държавата могат да вземат тези, за които то наистина има значение.

  Доколкото знам, такава е практиката в Швейцария.

  П.П. Горният коментар също е мой.

  ОтговорИзтриване