Ще вдигат здравната вноска, а нищо не продумват за докторите-милионери и за лекарствената мафия...

Отново опитваме да оправим фалиралото КАПИТАЛИСТИЧЕСКО здравеопазване, с капиталистически методи. Все същото ще е.
Нека си кажем ИСТИНАТА първо - здравеопазването е перфектният метод да се издоят хората. Цената на живота е безкрайна. И всички се изкушават - от фармацевтите, пред докторите, та до санитарите.
Нека си кажем истината - в държавни болници доктори стават милионери за сметка на Здравната каса. А министърът дава идеи да вдигаме здравната вноска.
Всъщност нека кажем ИСТИНАТА - тези доктори-милионери, те просто са се поддали на изкушението. Видели са, че могат да издоят народа и са го направили. Знаят, че могат да откажат да лекуват, и да оставят хората да умират, и сега изнудват за високи цени.
Точно това се случва.
Случва се и с лекарствата, случва се с линейките, във всичко се случва.
В здравеопазването работят ХОРА! При десетки хиляди доктори вътре, дали е възможно да намерим и назначим само ангели? Има ли толкова ангели?
Няма. Така влизат обикновени хора, виждат парите, и лапат. Нека си го кажем - МНОГО ДОКТОРИ ЛАПАТ, дори повече от някои политици. Това, че са професори и имат умения, не значи, че не лапат.
В парламента има големи професионалисти във финансите и правото. Разбират си от работата. Но значи ли това, че са честни? И работата им полезна ли е за народа?
Същото е в здравеопазването. Капитализмът там насърчи необузданата алчност и затова виждаме доктори с по 50 хиляди лева месечна заплата.
Виждаме и неосигурени бедняци, които са на стълбите на болницата и търсят парички да си платят здравната вноска, за да ги приемат.
Това нормално ли ви изглежда?
КАПИТАЛИЗМЪТ НЕ Е РЕШЕНИЕ НА ПРОБЛЕМИТЕ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО! КАПИТАЛИЗМЪТ Е САМИЯТ ПРОБЛЕМ!
Единственото разумно решение е връщане на социализма, държавното здравеопазване, докторите да са държавни служители, и да получават добри заплати. Но не чак по 50 хиляди лева... Добра заплата значи 3 или 4 средни заплати. Доктор е уважавана професия, важна и трябва да е толкова. Но не 50 средни заплати, каквито случаи има сега, на фона на пълен банкрут на системата.
Това е моделът. Семашко. Оставиш ли алчността да работи, то при безкрайна цена на живота, и здравната вноска трябва да стане безкрайна. Т.е. и цялата заплата да си даваш, пак няма да стигне. Пак ще има доктори, които ще искат по 500 хиляди, по 5 милиона...
Пак ще има алчни фармации, пак ще ви изнудват на всеки ъгъл...
Ако не вярвате, вижте "преуспялото" американско здравеопазване. Където 1 ден престой в болница струва хиляди долари, а здравната застраховка на средно домакинство е над 1000 долара. МЕСЕЧНО. Всъщност ако плащаш под 2000 не ти обръщат никакво внимание, считат те за неосигурен боклук.
САЩ уверено вървят към здравен фалит, въпреки че са най-капиталистическата държава на света. Може би всъщност именно затова вървят към фалит...

Добри Божилов
27.09.2018

1 коментар: