Избори 2024
Писателят Добри Божилов е кандидат с:
Бюлетина 4, Преференция 117 - за Европейския парламент
Бюлетина 4 - за НС
Коалиция "Ние, Гражданите"

Защо "Винету" никога не е издавана в САЩ? Защото американците са с промити мозъци, и не вярват, че са избили индианците...

 
Знаете ли, че най-великата книга за "Дивия Запад", никога е издавана в САЩ.
Оставете настрана факта, че Бойко Борисов я е чел, и с това я компрометира. "Винету" на Карл Май действително е най-великата книга за индианци, доказателство за което е 200 милионният и тираж по целия свят.
Но е непозната и не е издавана в... САЩ. Въпреки че точно за там се отнася...
Знаете ли защо е така?
Защото в САЩ на населението е промит мозъкът, че винаги са "добрите и мирните" и те правят само добро на света. Те не знаят, и не вярват, че са избили индианците.
Промивката е толкова голяма, че един от най-големите американски празници е "Денят на Благодарността". Отбелязва се как индианци са спасили група бели заселници от глад.
Това е една от гротеските на историята - наистина са ги спасили, а после децата на тия заселници са изтребили местните.
Но в американската история това го няма. Те си мислят, че са живели мирно и щастливо с индианците и сега са изградили велико общество. Дори в някои американски филми показват индиански американци като най-големите патриоти!
"Винету" показа агонията на една велика раса, унищожавана под настъплението на нова империя (САЩ). Показва се истината - за жестокостта на белите, и за идеализма на "червените".
Тази книга е издадена и в Англия, просто защото... Англия не е преследвала индианците! Именно в нейните колонии в Канада са осъществени далеч по-разумни интеграционни процеси. Дори Седящият Бик - последният велик вожд, който убива главореза Кастър, дори той като го преследват... минава в Канада.
Британците издават тази книга, и тя се радва на огромен интерес.
Но в САЩ - не.
Въпреки че е шедьовър на световната литература.
Този случай илюстрира колко демагогска и промита държава е САЩ, и какво глупост е да се следва като модел за подражание...

Добри Божилов
31.10.2018
Снимка: От филма "Винету", копирана от сайта "Моето детство".