Приятели, не купувайте книгите, с автор "Добри Божилов", пускани от издателство "Лексикон". Това са комерсиални продукти, издавани единствено с цел да вземат парите ви. Аз, като писател, НЕ ЗАСТАВАМ ЗАД ТЕЗИ СИЛНО СЪКРАТЕНИ И ОСАКАТЕНИ ВЕРСИИ НА ТВОРБИТЕ МИ. По-добре ги четете безплатно - на файл, от библиотека, от приятел и пр. Но купувайки книги от издателства, знайте че нищо не отива за авторите. Заклинанията, че така се поддържа българската култура, са пълна лъжа. Всичко отива у издатели и посредници. Една по една, книгите ми се преиздават от самия мен - като автор... Засега налични са третата от серията за Задругата - "Сказанието", както и "Гай Балоний". Всички така издадени книги, са в пълна нередактирана версия - средно 30-40% повече. Не хранете издателското статукво, писателите не печелят нищо...

Защо "Винету" никога не е издавана в САЩ? Защото американците са с промити мозъци, и не вярват, че са избили индианците...

 
Знаете ли, че най-великата книга за "Дивия Запад", никога е издавана в САЩ.
Оставете настрана факта, че Бойко Борисов я е чел, и с това я компрометира. "Винету" на Карл Май действително е най-великата книга за индианци, доказателство за което е 200 милионният и тираж по целия свят.
Но е непозната и не е издавана в... САЩ. Въпреки че точно за там се отнася...
Знаете ли защо е така?
Защото в САЩ на населението е промит мозъкът, че винаги са "добрите и мирните" и те правят само добро на света. Те не знаят, и не вярват, че са избили индианците.
Промивката е толкова голяма, че един от най-големите американски празници е "Денят на Благодарността". Отбелязва се как индианци са спасили група бели заселници от глад.
Това е една от гротеските на историята - наистина са ги спасили, а после децата на тия заселници са изтребили местните.
Но в американската история това го няма. Те си мислят, че са живели мирно и щастливо с индианците и сега са изградили велико общество. Дори в някои американски филми показват индиански американци като най-големите патриоти!
"Винету" показа агонията на една велика раса, унищожавана под настъплението на нова империя (САЩ). Показва се истината - за жестокостта на белите, и за идеализма на "червените".
Тази книга е издадена и в Англия, просто защото... Англия не е преследвала индианците! Именно в нейните колонии в Канада са осъществени далеч по-разумни интеграционни процеси. Дори Седящият Бик - последният велик вожд, който убива главореза Кастър, дори той като го преследват... минава в Канада.
Британците издават тази книга, и тя се радва на огромен интерес.
Но в САЩ - не.
Въпреки че е шедьовър на световната литература.
Този случай илюстрира колко демагогска и промита държава е САЩ, и какво глупост е да се следва като модел за подражание...

Добри Божилов
31.10.2018
Снимка: От филма "Винету", копирана от сайта "Моето детство".