Приятели, не купувайте книгите, с автор "Добри Божилов", пускани от издателство "Лексикон". Те се преиздават от автора, при това в ПЪЛНА версия, а не съкратени, и можете да ги поръчате от тук... Това е единственият начин да подпомогнете автора, и се отнася не само до мен, а до всички автори. Издателствата са посредник, който ограбва труда ни. От книга на стойност 20 лв., авторът получава 0,50 лв. По-добре четете в "Читанка", отколкото да давате 19,50 лв. за всеки друг, но не и за автора. Не вярвайте на клетви на издателства, че подпомагали литературата. Те издевателстват над нея, готови са да дадат реки от пари по адвокати, за да тормозят авторите, но не и да дадат същите пари на самите автори. Затова - поддържайте пряка връзка с писателя, купувайте само ДИРЕКТНО от него...

Про-руският кандидат убедително води за изборите в Украйна, и затова САЩ измислиха 3 стари лодки и "военно положение"...

В случай, че в Украйна реално се проведат избори (което става все по-малко вероятно), то Русия ще получи огромна победа.
Това е причината САЩ, в панически опит да удържат властта и хунтата, да измислят тази провокация. При това, трябва да уточним, че вероятно президентът Тръмп не е замесен, а това е дело на естаблишмънта и "дълбоката държава", с която и самият той воюва. Но това е страничен въпрос, важният е, че американските другарчета на Порошенко му дадоха "рамо" и той се задейства.
В момента, според последна социология, на изборите води Юлия Тимошенко с 16%. На второ място дори не е действащият президент Порошенко, а е друт про-руски кандидат - Юрий Бойко, с 9,2%. Бойко е нещо като наследник на Партията на Регионите на сваления насила Виктор Янукович.
Едва на 3-то място е действащият президент Порошенко - с 8,2%, като обаче доста близо до него са и други кандидати. Например актьорът Владимир Зеленски е със 7,9%, а 7,2% има Александър Гриценко - друг лидер на по-малка партия. Т.е. дори влизането на балотаж не е сигурно за Порошенко, защото някой от тези може да го измести от 3-тото място.
Всъщност, някои проучвания го поставят дори на 5-то място, поради малки разлики.
Дори обаче Порошенко да се добере до 2 тур, проучванията показват, че там Тимошенко ще го отнесе с огромна разлика. Всъщност, проучванията показват, че Тимошенко ще победи всеки друг кандидат, с който стигне на 2 тур.
Така единственият вариант Порошенко да остане президент, е някак да отстрани Тимошенко. Да я убият никак не е изключено, американците биха го направили. Но тя най-вероятно вече е под строга руска охрана, от което следва, че този вариант отпада.
Така Порошенко в момента е задействал план изобщо да отмени изборите и да управлява неопределено време чрез "военно положение". Не и изключено и да ескалира конфликта - например в Донбас, за да удължи военния режим неопределено.
Коя обаче е Юлия Тимошенко?
На думи тя е върла русофобка и патриотка. Има в досието си дори влизане в затвора по "политически причини", където я прати предният про-руски президент Янукович. Така тя има твърди гаранции, че "не е човек на Путин". САЩ няма как да я дискредитират и обвинят на това основание.
Но фактически, тя е човек именно на Москва. В затвора бе вкарана от Янукович, от страх, че има твърди силни позиции в Кремъл, и може да застраши това той да е единствен представител на Путин в Украйна. Т.е. тя стана жертва на конкурентна борба.
Тимошенко, известна също като "газовата принцеса" е изключително богата, благодарение на сделки с "Газпром".
А като министър-председател именно тя ходи в Москва да урежда руско-украинските газови конфликти, и после заради това споразумение (за което тя нямаше какво друго да подпише - целият ЕС я притискаше да пусне газта), Янукович я изкара "предател" и я вкара в затвора.
Но най-важното не е миналото на Тимошенко, а бъдещето.
Тя води яростна кампания срещу високите цени на природния газ, и съпътстващите го парно, ток и инфлация. Тя обещава да намали наполовина всички тези цени, и сочи с пръст виновниците - Порошенко и "мафията", които крадат от народа.
Всъщност обаче, реално намаление по тази линия не е възможно. Чак двойно да вдигат цената "мафиотите" не е възможно, и тя го знае. Онова, което обаче има като предимство, вероятно е "рамо" от Кремъл. Възможно е Путин да и е обещал, ако вземе властта, да и намали цената на газа. И така тя ще стане героиня на Украйна.
Путин вече веднъж го е правил това. Става дума за сделката "Газофлот", при която Русия намали цената на природния газ за Украйна с 30%, в замяна на ползване на Крим от руския флот. След като превратът свали Янукович, сделката отпадна, и цените се вдигнаха.
Те допълнително се раздуват наистина от мафиотски схеми, но също от нещо друго - за да постига "енергийна независимост", Украйна започна да купува газ от страни от ЕС. Който е същият руски газ, но с надценка. Това също може да се премахне, и самият Путин ще е доволен.
Фактически, ако получи отстъпката на Янукович от 30%, и оптимизира системата, Тимошенко може да намали цената с 50%.
С което да съживи и умиращата украинска икономика.
Именно това обещание за газа сочи, че Тимошенко е кандидат на Кремъл. Разбира се, тя не би могла да направи прекалено остър завой и да се откаже от Евроинтеграцията, и да тръгне към Евразия.
Но това не е необходимо. Евроинтеграция на Украйна и без това няма да има още десетилетия. За Путин е по-важно друго - Украйна да не стане съюзник на Запада, да не се разположат американски бази и ракети там. Както и да бъде защитено руското малцинство, което е опора на влиянието му, защото е над 30%.
Всичко това Тимошенко може да му даде с лекота. Тя би могла и да задвижи "Минските споразумения", т.е. да даде автономия на Донбас, което ще доведе с времето до автономия и на другите руски региони - Харков, Одеса и пр. С подобна федерализация, Русия ще гарантира че Украйна няма да влезе в НАТО, нито ще стане някога анти-руски ястреб, какъвто се опитва да е сега.
Реално Путин може дори да остави транзита на газ през Украйна, който и носи 4 милиарда долара годишно, в случай, че тя не води анти-руска политика.
С оглед на всички тези факти, както и с оглед на огромния брой чисти етнически руснаци сред избирателите, то Русия няма никакъв интерес от ескалация, от нова война и сблъсъци. Времето работи за нея.
Разбира се, като работи за нея, не работи за Запада.
И САЩ се опитват да променят нещо. Или по-точно - част от САЩ, която още не е под контрола на Тръмп. Самият той изнудван с измислени компромати, че е руски шпионин. Впечатляващо е, че въпреки тези компромати, той не е заел анти-руска позиция, а по-скоро изчаква. В най-лошия случай, просто няма да се срещне с Путин, което ще е леко дипломатическо измиване на ръце. На Тръмп Украйна не му трябва, за него е важна американската икономика и връщането на индустрията от Китай. Не му трябват нито бази в Европа, нито бутафорни "съюзници". Скептицизмът на САЩ е толкова голям, че русофобски талибани като Полша дори предлагат пари, за да стоят американски войски на тяхна територия.
Тръмп обаче е едно, дълбоката държава е друго. Чиновниците на Обама и Клинтън все още имат много власт, не са разчистени, и американската политика не е единна. Именно те направиха този комплот, в надежда да въвлекат Тръмп в ескалация срещу Русия.
Засега не им се получава.
Реално дори Порошенко не получи напълно исканото военно положение. Парламентът го гласува само за пограничните региони, и то за половината от искания срок - 30 дни.
Очевидно в Киев виждат на къде духа вятърът, и се ориентират по него.
В момента хунтата няма много полезни ходове. На нея и е необходим нов мандат, а не удължаване с по няколко месеца с нови войни. А и Украйна няма пари за войни, т.е. такъв вариант е неприложим, освен ако някой налива много отвън. Но САЩ обичат да печелят от войни, а не да ги финансират. Още по-малко пък Тръмп.
Т.е. Порошенко ако запали война, ще спечели няколко месеца, но накрая държавата му ще рухне напълно.
Украйна не разполага и с боеспособна армия. Хората не искат да воюват с Русия. Разбягват се и дезертират. Има вече 3 милиона емигрирали в... Русия.
Нова война реално може да доведе, че дори само про-руските опълченци от Донбас ще превземат сами Киев. Както почти бяха направили предния път, но Путин ги спря.
Порошенко, исторически погледнато, прилича най-много на кубинския диктатор Батиста. Обречена фигура, която Кастро сваля с армия от няколко стотин човека. Това, въпреки, че на хартия, диктаторът разполага с десетки хиляди армия и полиция, тежко въоръжени от САЩ.
Но просто тези сили не воюват, а се предават пред Кастро.
Хипотетично, военна авантюра на Украйна срещу Русия може да успее, само ако увлече целия Запад. Но там няма никакви признаци някой до иска да воюва. Ентусиасти са само поляци и естонци, които не са никаква военна сила.
Така, в крайна сметка, цялата военщина и провокации, всъщност се отнасят единствено до спечелването на няколко месеца с военизиран режим, воден от компрометиран диктатор. 
Въпреки че изглежда абсурдно, за САЩ това е по-добре, отколкото да загубят веднага Украйна. Те не се интересуват от съдбата на народа и от годините напред. За тях 3 месеца повече власт са по-важни от агония на народа за 10 години напред.
Затова и се случва всичко. Русия накрая ще надделее и ще спаси (отново) украинския народ. Но до тогава САЩ трябва да държат колонията си, да я доят и да създават всевъзможно напрежение.
После ще се прехвърлят на друго място - например в Казахстан или Узбекистан.
Това е поведението им - на скакалци, които ядат и бягат. И го правят от десетилетия. А страните отказващи да погледнат историята, влизат в капана да им станат "съюзници"...
И не говорим само за украинците...

Добри Божилов
29.11.2018