Приятели, не купувайте книгите, с автор "Добри Божилов", пускани от издателство "Лексикон". Това са комерсиални продукти, издавани единствено с цел да вземат парите ви. Аз, като писател, НЕ ЗАСТАВАМ ЗАД ТЕЗИ СИЛНО СЪКРАТЕНИ И ОСАКАТЕНИ ВЕРСИИ НА ТВОРБИТЕ МИ. По-добре ги четете безплатно - на файл, от библиотека, от приятел и пр. Но купувайки книги от издателства, знайте че нищо не отива за авторите. Заклинанията, че така се поддържа българската култура, са пълна лъжа. Всичко отива у издатели и посредници. Една по една, книгите ми се преиздават от самия мен - като автор... Засега налични са третата от серията за Задругата - "Сказанието", както и "Гай Балоний". Всички така издадени книги, са в пълна нередактирана версия - средно 30-40% повече. Не хранете издателското статукво, писателите не печелят нищо...

Защо строители замазват картините на стените на Английската гимназия? Така ли ще замажем и страната ни? И цялата култура...

В момента на част от Първа Английска гимназия в София се извършва ремонт.
Но това, което ме изумява, е отношението към 2 от картините, изрисувани в миналото на стените на училището.
Те са произведения на изкуството, очевидно са вдъхновени и изобразяват познанието и светлината.
В момента някакви строители, докато оправят сградата, просто ги... замазват! Вече части от тях са унищожени.
Известно е, че повечето строителни работници са роми, които трудно четат, какво остава да им говорим за изкуство. Казали са им да работят, и те работят.
Но това училище няма ли директор? Педагогически състав? Общината няма ли кмет? Някой културен чиновник?
Самите картини в основата си са издраскани от графити, но това не е основание да се заличат напълно. Напротив - трябва да се направи обратното - да се почистят графитите и да се възстанови оригиналът.
А който драска в бъдеще - да бъде наказван!
Това ли е отношението ни към културата? И то на място, където трябва да обучаваме следващото поколение на култура...
Замазването на културата, не е ли замазване на самата България? Защото какво отличава една нация от друга, един човек от едно куче?
Отличава ги културата? Без нея, няма разлика - ставаме безформени еднакви единици...
Направих тези снимки, ако евентуално само те останат от това погубено произведение...

Добри Божилов
23.11.2018